Министър Атанас Запрянов: Силна българска отбрана е възможна само с хора, възпитани и изградени като истински лидери

  • 03 септември 2024 14:49

  • 327
  • 10
Министър Атанас Запрянов: Силна българска отбрана е възможна само с хора, възпитани и изградени като истински лидери
© Pixabay

Благодарение на хората в отбраната  въоръжените ни сили са готови да действат професионално и ефективно за защитата на територията на страната, да допринасят за международния мир и стабилност и да предоставят неотложна помощ при кризи. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър днес, 3 септември, на тържественото откриване на новата академична 2024-2025 г. във Военна академия „Г.С. Раковски“.  По традиция той и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов произнесоха първите за годината академични лекции пред командно-преподавателския състав и слушателите на Академията.

Министър Запрянов акцентира на предизвикателствата, рисковете и заплахите в променената среда на сигурност и очерта приоритетите пред отбранителната политика.

Адм. Ефтимов: Трансформацията на въоръжените сили е целенасочен, цикличен и всеобхватен процес

„Свидетели сме как войната все повече се отдалечава от схващанията, разбиранията и моралните ценности на демократичните държави. Наблюдаваме разширяването ѝ в нови области и измерения: киберпространство, космическо пространство и когнитивно измерение“, посочи той. Сред непосредствените заплахи за демократичните страни и ценности министърът на отбраната посочи още тероризмът във всичките му проявления и нарастването на неконтролираната миграция.

„В този контекст нашият цивилизационен избор да бъдем част от свободния свят на най-проспериращите и мощни държави в света, обединени в Организацията на Северноатлантическия договор и Европейския съюз, ще бъде защитаван и укрепван“, заяви министър Запрянов. „Именно затова продължаваме ускорено да градим силна българска отбрана в рамките на НАТО и ЕС, която, от своя страна, е възможна само с хора, възпитани и изградени като истински лидери. Затова те са основният приоритет и вниманието е фокусирано най-напред върху тях“, категоричен беше министърът на отбраната. По думите му, хората в отбраната са най-важният компонент на способностите, затова във фокуса на усилията от една страна е решаването на проблема с високия процент незаети вакантни места за военнослужещи, а от друга - прилагането на иновативни подходи за ефективно управление на човешките ресурси, за повишаване на мотивацията на личния състав.

„Днес вие имате шанса да станете част от реална положителна промяна във въоръжените ни сили още от следващата година“, обърна се към офицерите, обучаеми във Военната академия, министър Запрянов. „Първо, ще имате нови бойни машини, самолети и кораби. И не в някое светло далечно бъдеще, а само след няколко месеца. В напреднала фаза са проектите за нова система за противовъздушна и противоракетна отбрана – IRIS-T, за трикоординатни радари и за бреговите противокорабни ракетни комплекси. Второ, с новата техника и придобитите тук знания ще продължите напред и нагоре като военни лидери от нов тип – способни, уверени и успешни. Трето, за вашия труд ще получавате заплати, изчислявани по нова база, обвързана със средната работна заплата по данни от Националния статистически институт. Това ще осигури предвидимост, устойчивост и усещане за сигурност у вас и у хората, които ръководите“, отбеляза министърът на отбраната и допълни, че се работи активно за нов социален пакет от мерки в интерес на хората в отбраната.

Министър Запрянов изтъкна необходимостта от адекватно финансиране на отбраната не само за решаване на проблема с некомплекта, но и за  ускоряване на модернизацията и превъоръжаването, както и за повишаване на нивото на подготовка и готовност на силите.

„Твърдо продължаваме политиката за утвърждаването на страната ни като ефективен съюзник в НАТО и член на ЕС“, посочи министър Запрянов и  акцентира на укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО по източния фланг, най-вече в района на Черно море. По думите му, в бъдеще приносът ни ще се засилва, особено що се отнася до изграждането на съюзни структури и формирования на наша територия, развитието на военната мобилност и на способностите на страната-домакин.

„Нашата задача е да помогнем на хората да осъзнаят навреме обективната реалност, че отсега нататък отбраната ще заема все по-важно място и ще дава все по-съществен принос в гарантирането на сигурността на нацията“, заяви министър Запрянов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
327 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
2 ДПС

2024.09.03 | 15:32

6
ДА ВИ ЕВА МАЙКАТА БЪЛГАРСКА ! ПУМЯРИ И БОКИ ЛУЦИ !

2024.09.03 | 15:37

10
Магистрала произведение на спукан презерватив, що не си остана в канавката, а си се пръкнал до вониш тука с идиотските си видения

2024.09.03 | 15:33

7
Папуняк дърт каква армия като подари техниката на Бандера с калашници ли ще се биеш само .

2024.09.03 | 15:34

9
То и калашниците ги НЯМА

2024.09.03 | 15:04

1
Ти какъв лидер си смръдльо?

2024.09.03 | 15:33

8
Лидир е на 144 стая от Карлуково!!
До 1

2024.09.03 | 15:32

5
Смрадлив и гъ.зо.лизец !!!Такъв е!!

2024.09.03 | 15:09

4
лидери - да, но гъ..з..ом..ийни..ци и пом..и..я..ри като теб - НЕ!

2024.09.03 | 15:09

3
лидери - да, но гъ..з..ом..ийни..ци и пом..и..я..ри като теб - НЕ!
шиши цигането

2024.09.03 | 15:05

2
този пък изкуфелият с тези манг али от дпс ли бе

Добави коментар

Водещи новини