Плевнелиев връчи орден "Стара планина" на норвежкия посланик

  • 10 септември 2012 17:49

  • 1701
  • 3
Плевнелиев връчи орден "Стара планина" на норвежкия посланик
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното връчи орден "Стара планина" - първа степен, на посланика на Норвегия Тове Скарстейн, която получи най-високото държавно отличие за изключително големите й заслуги за укрепването и развитието на българско-норвежките отношения и по повод на окончателното й отпътуване от страната.

Президентът Плевнелиев посочи, че годините на мандата на посланик Скарстейн бележат период на активно сътрудничество между двете страни, което по думите му днес е по-добро отвсякога през целия период на дипломатическите ни отношения. Политическите отношения са отлични, търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество укрепва, туризмът продължава да има водеща роля за сближаването на двата народа, отбеляза президентът. Той заяви, че България цени високо солидарната помощ на Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, както и норвежкият финансов механизъм за социалното и икономическо подпомагане и развитие на България.

Горда съм, че Норвегия беше в състояние за допринесе за пълната интеграция на България в ЕС чрез поредица от грантови програми, каза посланик Тове Скарстейн. Тя изтъкна, че между 2007 г. и 2009 г. са били реализирани 121 проекта, създадени са много нови партньорства, усвоени са средства в размер на 127 млн. евро.

Последвайте канала на

БТА
1701 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
швейк

2012.09.11 | 08:39

3
ами норвегия за две години е дала повече пари за култура в българия, отколкото са дали българските правителства за последните 20 години

2012.09.11 | 01:19

1
После Първанов бил раздавал "безсмислени" ордени? А някой може ли да ми каже какво е направила Норвегия за нас в близките 100 години, хеле пък в близките 10???

2012.09.11 | 08:02

2
Хмм, нещо не се сещам. А да, внасяме пушена сьомга и ни върнаха циганите :)

Добави коментар

Водещи новини