Атанас Илков май ще е новият вътрешен министър - приел поканата трудно, няколко души отказали преди него

  • 25 август 2024 20:46

  • 6126
  • 9
Атанас Илков май ще е новият вътрешен министър - приел поканата трудно, няколко души отказали преди него
© Булфото, архив

Шефът на националната полиция Атанас Илков май ще е новият вътрешен министър, с когото новият стар премиер Димитър Главчев ще се опита да успокои политическата обстановка.

В понеделник той трябва да върне попълнена папката с имена на министри на президента Румен Радев. Заради буреносните атаки срещу Калин Стоянов, не било лесно да се намери кандидат за поста.

Няколко души отказали, а самият Илков трудно приел поканата. Според политическата мълва още в петък той започнал да издава поста, макар и с неохота, пише "24 часа".

Това е и един от най-атакуваните постове в правителствата през годините, а заради политическите атаки към Стоянов се очаква и при редовен кабинет все по-трудно да се намират кандидати, казват политически наблюдатели.

Кой ще гаси пожарите в МВР? Става ясно утре в 10.00 часа

Друго име, което се завъртя през седмицата, бе това на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Той обаче категорично отрече да е канен за поста. “Считам, че на този етап от моята професионална кариера също не ми е време и място да бъда вътрешен министър”, заяви той.

Номинацията на Илков се приема като компромис между Радев и Главчев, защото кариерата му по високите етажи започва по времето на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Считат го обаче и за близък до президентския секретар Николай Копринков. Илков оглавява "Криминална полиция" в Пловдив по времето, в което Копринков бе кмет на пловдивското село Труд.

Главсекът на МВР: Не ми е време и място да бъда вътрешен министър

Името на полицейския началник се завъртя като вероятен кандидат още при подготовката на проектокабинета на Горица Кожарева. Тогава съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков реагира остро срещу него. В крайна сметка Кожарева избра отново да заложи на Калин Стоянов и това доведе до отказа на президента да подпише указа.

Тогава се завъртяха и имената на Емил Ганчев и Венцислав Катинов. Двамата бяха заместници на Иван Демерджиев, докато той беше служебен министър в МВР. Главчев не бил склонен да избере някого от двамата, макар да са хора от системата. Причината е, че подобен ход би могъл да се изтълкува като прекалено голям жест към Радев - и двамата са спрягани за приближени до президентския съветник Пламен Узунов.

Търсенето на нов вътрешен министър е било насочено към професионалист от системата, казват източници от МС. След напрежението с униформените, които цяла седмица пускаха сирени с искане Калин Стоянов да остане, подобен предпазлив и уважителен подход към тях е най-удачен, коментират наблюдатели.

В нас и около нас е горещо! Поста вътрешен министър няма да заеме Калин Стоянов, според слуховете

За последните 15 г. само четирима са външните за МВР министри

- Йордан Бакалов, Румяна Бъчварова, Валентин Радев и Иван Демерджиев.

Кой е Атанас Илков

Полицай от кариерата, Атанас Илков ще навърши 60 г. на 20 декември. Това е пределната възраст за служба в МВР. Политическият пост на министър обаче може да удължи престоя му във вътрешното министерство, ако партиите отново не сформират редовно правителство и служебното продължи да управлява.

Илков е полицай от далечната 1987 г. Кариерата му започва в Пазарджик като криминалист. Работил е в сектора, който се занимава със затворниците. След това е назначен в националната полиция, а от 2013 г. в началото на кабинета “Орешарски” е шеф на Криминална полиция там. В този период той планира акцията в Лясковец, която трябва да неутрализира барикадиралия се местен жител Петко Петков. Там са изпратени командоси, а Петков стреля по тях. Убива баретата Емил Шарков. След това Илков е уволнен, но съдът го възстановява в МВР.

Така е назначен за шеф на Криминална полиция в Пловдив през 2016 г. Когато директорът Пламен Узунов става първият служебен министър на вътрешните работи в кабинет, назначен от Румен Радев, Илков заема неговото място. По-късно, при третото правителство на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, е пратен да ръководи ОДМВР - Кърджали, а през 2020 г. го “понижават” до шеф на Центъра за специализация и полицейска подготовка в Казанлък. Връща се в националната полиция като зам.-директор при Бойко Рашков през август 2021 г. Година по-късно вече е директор на полицията и 2 г. оттогава е на този пост, където оцеля при два редовни и два служебни кабинета.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6126 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.08.25 | 22:12

8
ГЛЕДА КАТО ЧОВЕК НА КОЙТО МУ КАЗВАТ ЧЕ ЛАПАЧКАТА СВЪРШИ

2024.08.25 | 22:21

9
президента му се е озъбил

2024.08.25 | 22:01

7
БЪЛГАРИТЕ СА ЩАСТЛИВИ ЧЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НИЩО НЕ ЗАВИСИ РЕАЛНО.

2024.08.25 | 22:00

6
поредния връзкар който понятие си няма какво е законност...

2024.08.25 | 21:57

5
КОМПРОМИС МЕЖДУ БОРИСОВ И РАДЕВ

2024.08.25 | 21:57

4
ЧОВЕК НА ТОЯ, ЧОВЕК НА ОНЯ... АЙ СИКТИР

2024.08.25 | 21:56

3
аууу какви били срамежливи българските ченгета като трябва да бъдат честни

2024.08.25 | 21:16

2
На Катъра Мунчо утре рога ще са му поникнали.

2024.08.25 | 21:10

1
Да устроят още един пенсионер

Добави коментар

Водещи новини