Общините ще получат близо 868 млн. лв. за инвестиции във ВиК проекти

  • 23 август 2024 17:55

  • 343
  • 2
Общините ще получат близо 868 млн. лв. за инвестиции във ВиК проекти
© Pixabay

Близо 868 млн. лв. са предвидени за проектиране, строителство и ремонт на ВиК инфраструктура в общините, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„До момента местните власти са подали 318 проекта за модернизиране на водоснабдителни системи и съоръжения. А над 2 хиляди са в различен етап – от процес по сключване на споразумения или в процедури за авансово или междинно плащане". За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета КоритароваВиолета КоритароваВиолета Коритарова е назначена за министър на регионалното развитие и благоустройството в при подписването на нови 39 споразумения на стойност близо 110 млн. лв. с 19 общини по Инвестиционната програма за общински проекти.

С оглед на засушаването, климатичните промени и недостига на вода, министър Коритарова призова кметовете да насочат вниманието си към проекти за реконструкция, рехабилитация и изграждане на нова водопреносна мрежа, защото проблемите в тях се задълбочават. „Нека заедно помислим за малките населени места, в които водопреносната мрежа е на над 40-50 г. Тя трябва да бъде подменена, защото загубите на питейна вода са значителни", каза още регионалният министър.

МРРБ: Решаване на проблема с водоснабдяването е ключов приоритет за страната

Инж. Коритарова отправи апел проектите за реконструкция и рехабилитация на ВиК инфраструктура да бъдат съгласувани с ВиК операторите. „Важно е ВиК дружествата да имат информация за Вашите проекти, за да не дублираме дейности, а да ги надграждаме", каза министърът. И допълни, че в условията на продължително засушаване и високи температури трябва да се положат усилия за намаляване водоползването за небитови цели и да има контрол.

Сключените нови 39 споразумения са с общините Царево, Елена, Свищов, Дупница, Кюстендил, Берковица, Трън, Долни Дъбник, Левски, Кнежа, Бяла, Неделино, Велики Преслав, Ямбол, Несебър, Чавдар, Роман, Димово и Казанлък. 6 от тях са допълнителни споразумения към вече сключени договори на приблизителна стойност над 35 млн. лв. От началото на действието на програмата с общините са сключени договори за над 2,5 млрд. лева. А изплатените аванси към общините вече са в размер на близо 118 млн. лв.

Доброто сътрудничеството между министерството и общините, както и положените усилия за осъществяването на програмата, бяха също във фокуса на дискусиите и споделено мнение и от двете страни.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
343 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.23 | 21:51

2
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

2024.08.23 | 18:38

1
то хубаво, ама няма да са общините. Тия инвестиции ще са като тези в пътищата. След първият дъжд ще се отмият

Добави коментар

Водещи новини