Иво Желев: Очаквам същия служебен кабинет, но без ябълката на раздора Калин Стоянов

  • 23 август 2024 14:03

  • 705
  • 4
Иво Желев: Очаквам същия служебен кабинет, но без ябълката на раздора Калин Стоянов
© Булфото архив

Търпението на хората се изчерпва. Това горещо политическо лято не допринесе за разрешаване на дълбоките разломи и противоречия в обществото, а напротив - все повече ги задълбочава. Това заяви пред БНР социологът Иво Желев.

"Очевидно силните политици - основно Радев и Борисов, решиха, че ще се опитат да уталожат малко страстите и направиха стъпки в тази посока", смята той.

И определи поведението на Горица Грънчарова-КожареваГорица Грънчарова-КожареваДържавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за нов служебен като неочаквано: "Странно е как на такова ниво нещата не се съгласуват и се стигна до изненадата при връчването на състава на правителството". 

Кризата беше факт и за малко тя да избухне много сериозно и да се превърне в истинска конституционна криза, коментира социологът. Според него в момента нещата изглеждат под контрол. Той смята, че повторното номиниране на Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в е бил единственият логичен ход. Желев очаква на 99%, че Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните няма да бъде номиниран в състава на новия кабинет:

"Очаквам почти същия служебен кабинет, но този път без ябълката на раздора в лицето на досегашния вътрешен министър". 

Според социолога проблемът е, че обществото и политиката ни се крепят на някакви по скоро неформални мрежи от отношения, където партиите нямат особено значение и "това какъв етикет носиш не е показателно за това на кого служиш и с кого си в колаборация". 

Партиите могат да направят все по-малко, те все по-трудно управляват тази лодка, изказа мнението си той в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

Според него ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в се опитва да продължи да се държи като най-системната стабилна партия - гарант за сигурността в държавата. "Борисов има този талант в ситуации на кризи да се опитва да се държи системно". 

От другите политически сили не виждам нищо смислено като действие и политики, добави Иво Желев. За ПП-ДБ отбеляза, че се наблюдава хаос при осъществяването на популистката им линия. А БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е много се опитват да покажат на Радев колко по-различно е сегашното им временно ръководство от Корнелия Нинова и решиха да инициират конституционни промени, които да върнат старите правомощия на Радев по отношение на служебното правителство. Това е напълно излишно действие, добави коментара си той. И напомни, че конституционните промени бяха приети с внушителното мнозинство от 165 гласа: "Сега всички се отричат от тях, виновни са само ПП-ДБ. Всички натвориха тази каша". 

Проф. Михаил Константинов: Ножът е опрян до кокала и най-накрая ще бъде сформиран кабинет

ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с не може да произведе нищо, защото са заети с вътрешноведомствените си разпри, изтъкна също социологът в анализа си на партиите. Според него ситуацията в партията е патова, драматична както за хората в двата лагера, така и за избирателите. По думите му Пеевски е постигнал тактическа победа, като стана ясно, че Доган не може да събере необходимия кворум за заседание на Централното оперативно бюро. Той смята, че Пеевски сигурно ще потърси някакво прокси, с което да се яви на изборите. Вероятно обаче ще има миграция на избиратели, смята Желев и прогнозира, че на предстоящите избори е много възможно едни 100 хил. избиратели на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с да не се разходят до урните, което, според него, заплашва един хомогенен етнически вот да не бъде представен в НС, което вещае някакво напрежение и хипотетична криза. 

"За мен Пеевски се оказва по-силен отколкото може би се предполагаше. В дългосрочен хоризонт тази игра не може да доведе до нещо кой знае колко положително и до удържане на стратегически успех. Тактически Пеевски в момента успява да покаже, че е фактор в страната и успява да парира основния си опонент. Това, което Пеевски не може да направи, е стратегически да надделее в тежката му фиксация на тема Радев. ... Радев на 99% му отстрелва вътрешния министър, той получи почти директна подкрепа от Борисов. По скоро в тази битка на два фронта - срещу Доган и срещу Радев, на Пеевски ще му бъде много трудно да удържи генерална победа", коментира социологът.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
705 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.08.23 | 15:53

4
Ей такива като теб са много опасни

2024.08.23 | 15:53

3
Олигофрена вече е на краен предел и трябва да му се угажда ,вместо да го изпратят в лудница.

2024.08.23 | 15:51

2
Мухльо не си позволявай да манипулираш с търпение на хората

2024.08.23 | 14:12

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини