Министър Милошев награди Георги Колевичин, който покори седемхилядника Абу Али ибн Сина (връх Ленин)

  • 23 август 2024 11:55

  • 218
  • 3
Министър Милошев награди Георги Колевичин, който покори седемхилядника Абу Али ибн Сина (връх Ленин)
© Министерство на туризма

Министър Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър отличи със званието „Посланик на дестинация България“ Георги Колевичин, част от екипа на Министерството на туризма и наш колега и приятел, който изкачи седемхилядника Абу Али ибн Сина /връх Ленин/ - висок 7134 метра, част т. нар. „Снежен барс“, който се състои от 5 седемхилядника и се намира в планината Памир.

„Чувствам се горд, че човек като Георги Колевичин работи в Министерството на туризма и е изкачил Абу Али ибн Сина /връх Ленин/, който е висок цели 7134 метра. С цялото си познание като юрист, той работи в Министерството, което е много отговорно и неслучайно му подарявам статуетката „Посланик на дестинация България“, защото той е достоен посланик на страната ни, достигнал 7134 метра. Пожелавам му да достигне и покрива на света и да прослави България“, каза министър Милошев по време на церемонията по награждаване на Колевичин.

От седемхилядника Георги Колевичин е отронил камък със своя пикел, който подари на министър Милошев.

„Цялата експедиция продължи около 20 дни, а самата атака на върха ни отне малко повече от 10 часа“, разказва Колевичин, за когото алпинизмът е не просто хоби, а и голямата му страст. „Този връх ми е цел от януари, след като изкачих връх Чимборасо в Еквадор, защото постепенно вдигах височината до този момент. И сега това беше първият ми седемхилядник“, казва младият алпинист.

Георги разказва още, че експедицията е била изключителна трудна, заради студените вечери, в които температурите са падали до -31°C, а вятърът е бил със скорост от 45 км/ч. „Дори местните и водачите на други експедиции ни казваха, че от повече от 10 г. не е имало толкова лошо време“, споделя Колевичин, който е и единственият изкачил върха от всички взели участие в международната експедиция и развял българското знаме, окичено с туристическото лого на България и родния си град Разлог.

Трета българка успешно изкачи Еверест

Освен на връх Чимборасо, (Еквадор), с надморска височина 6310 м., Георги успешно е изкачил и върховете Елбрус, Кавказ (първенец на Европа), връх Тубкал в Мароко (първенец на Атласките планини – Африка), върховете Илиниса Север и Каямбе, (Еквадор). Следващата му цел е връх Аконкагуа (6962 m) в Аржентина, континентален първенец на Южна Америка.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
218 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.08.23 | 12:01

1
На изборите ВСИЧКИ за ВЪЗРАЖДАНЕ ! СТИГА ЛГБТ , джендъри , извратеняци , евроатлантици крадци мошеници бандити корупционери престъпници са ни управлявали и грабили ! СТИГА !

2024.08.23 | 12:19

2
Тоя навремето пердашеше Слави отзад ,че чак очичките му изхвърчаха

2024.08.23 | 14:26

3
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини