България ще участва в 19-ото издание на Венецианското биенале за архитектура във Венеция

  • 21 август 2024 13:43

  • 189
  • 0
България ще участва в 19-ото издание на Венецианското биенале за архитектура във Венеция
© Novini.bg/ Canva

Министерският съвет прие Решение за участието на Република България в 19-ото издание на Венецианското биенале за архитектура във Венеция, Италианската република, от 10 май до 23 ноември 2025 г.

Биеналето е мултидисциплинарно и с сред най-престижните културни институции в световен мащаб. Международната изложба за архитектура се провежда през две години и протича по предварително обявена тема със социално значимо послание.

Заглавието на 19-ото Биенале за архитектура е „Интелигентност. Естествена. Изкуствена. Колективна“. Това заглавие, което се позовава па термина „интелигентност“, също обхваща множествената му същност, като включва латинската дума „gens“, което означава „хора“.

Кабинетът "Главчев" се събира на заседание

Биеналето ще се задълбочи в различни измерения на интелигентността - естествена, изкуствена и колективна - призовавайки глобалната архитектурна общност да оглави решения за неотложното предизвикателство на изменението на климата. Куратор па международната изложба е Карло Рати - италиански архитект и инженер.

Самото биенале, като международно събитие с многобройни официални участия на различни държави - винаги е било платформа за излагане на творби на чужденци от цял свят.

Форумът ще изследва понятието „интелигентност“ като способност за адаптиране към ограниченията на околната среда, свързани с изменението на климата и опазването на планетата. Участниците се насърчават да черпят вдъхновение от своя местен контекст, като техният разнообразен принос стимулира глобален разговор за бъдещето.

Участието на Република България цели популяризиране на постиженията на съвременната българска архитектура, стимулиране на двустранното сътрудничество в областта на архитектурата и мобилността на творците, утвърждаване имиджа на България и използването на капацитета на страната за постигане на значими външнополитически цели и приоритети в областта на културата и визуалните изкуства.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
189 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини