Ива Лазарова: 50-ото НС бе време разделно за партиите

  • 19 август 2024 11:07

  • 266
  • 0
Ива Лазарова: 50-ото НС бе време разделно за партиите
© Булфото

Централната избирателна комисия работи по анализ на гласуването с машини, за да се изяснят т.нар. бели бюлетини и какво е довело до тези празни бюлетини. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, председател на Обществения съвет на ЦИК.

"Хартията според техните анализи не е причина за т. нар. бели бюлетини".

Вотът през есента ще се проведе по правилата от юни 2024, уточни тя и определи като добро съвпадение датата 20 октомври, на която евентуално ще гласуваме за новия парламент, защото тогава ще се проведат и частични местни избори.

50-ото НС се оказа време разделно за партиите. "ВеличиеВеличие„Величие“ е националистическа политическа партия в България, учредена през" се разпадна, но партията има ангажимент да излъчи представители за секционните избирателни комисии, поясни Лазарова.

"ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с се разцепи и сътвори сериал. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е също започна с отлъчване на депутати".

Пред партиите има сериозни предизвикателства по отношение на консолидиране на електората им, отчита тя.

Миролюба Бенатова: Възможно е ДПС да е пред самовзривяване

Между 800 и 900 секции в последните 3 години показват сериозни отклонения от резултатите в дадено населено място. Това са места, за които с основание можем да се съмняваме, че има оказван натиск върху вота, коментира Ива Лазарова в предаването "Преди всички" за рисковите секции.

На последните избори подобриха резултатите си само ИТН и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, изтъкна тя.

"Движението разширява електоралната си подкрепа и в нетрадиционни райони за ДПС – Видин, Монтана, Враца, райони в Северозападна България. В тези райони не живеят предимно български турци".

Икономическото състояние на региона може да е сред причините за нарасналата подкрепа, допуска Ива Лазарова.

По думите ѝ, в какъв формат ще се яви разцепилото се ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и към кое от разклоненията ще отидат повече гласове, предстои да разберем.

При БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е има драматичен спад в гласовете от 2017 г. насам, отбеляза тя и допълни, че същевременно и в момента текат доста силни процеси на разединение в партията.

Интересът към изборите продължава да намалява, обобщи Лазарова.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
266 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини