Проф. Вили Лилков: Българският парламент копае политическото дъно

  • 13 август 2024 20:46

  • 665
  • 1
Проф. Вили Лилков: Българският парламент копае политическото дъно
© Bulphoto (архив)

Има криза в държавата, има криза и в политическите партии. Ситуацията е тежка, включително и с оттеглянето на избирателите от политическата игра. Това, което се случва, е трайно. Прогнозите са, че това ще се задълбочи. Това каза председателят на "Синя София" проф. Вили Лилков в "Денят ON AIR".

На България ѝ трябва стабилност, категоричен е той.

"Четвърта година България е нестабилна политически. Липсват политическо лидерство, липсват силни политически партии. Това, което става в парламента в момента, е срамно. Българският парламент копае политическото дъно. Случайни хора, ниско ниво на политическия разговор, никакви идеи", посочи проф. Лилков пред Bulgaria ON AIR.

Горица Грънчарова-Кожарева реши кои министри ще останат

"В тази кампания хората трябва да чуят какви предизборни коалиции ще направим, а не с кого няма да се коалираме след изборите. С обиди не се прави правителство. Ние от "Синя България" обявихме, че отправяме апел към всички десни партии за обединение. Това, което ще направим в началото на септември, е да свикаме конференция, на която сме поканили десни партии, консервативни личности, хора с доказана обществена активност. Изграждаме екип. Лансираме хора с кауза", подчерта той.

"Ще си позволя да коментирам бъдещия служебен министър-председател. Непознато лице. Как този човек ще събере екип от политици. Досега се е занимавал с една професионална среда на икономисти, финансисти, контролните органи на Сметната палата. Голяма грешка се направи с "домовата книга", по която се избират служебните премиери. Политиката е преди всичко кауза. Днешните политици непрекъснато се крият. Трябва да бъдем отговорни като гласуваме", настоя  проф. Лилков.

По думите му Столичният общински съвет (СОС) прилича на парламента в България. 

"Трудно постигнахме съгласие за председател на СОС, трудно се създаде мнозинство, което да сформира комисиите. Когато работата тръгна, изникна икономическо мнозинство от точно 31 души, които са необходими. То, в разрез със законите, заграби с един свой акт най-важната част от столичната икономика, назначавайки поредните калинки за управители в шестте най-големи общински дружества", коментира проф. Лилков.

Председателят на "Синя София" призова за политици, които не се страхуват да поемат отговорност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
665 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.08.13 | 23:47

1
Тиквар, с такива като теб... "умни и красиви" с тъмносини джуки и червени дирници, как да е иначе:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини