Искри прехвърчаха между политиците по време на консултациите при президента за новата служебна власт

  • 08 август 2024 17:49

  • 4574
  • 23
© bulphoto

На практика предизборната кампания започна. Затова ще помоля за точност и аргументираност. За съжаление 50-то НС не излъчи правителство и ние отново отиваме на предсрочни избори. За тази цел трябва да се назначи служебен министър-председател. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на консултациите с политическите партии за бъдещия служебен кабинет, предаде репортер на Novini.bg.

Той се обърна към депутатите, че след промените в Конституцията изборът на служебен премиер е силно ограничен.

„Ние не трябва да бавим процеса. Трябва да има яснота в държавата за нейното управление. Очаквам да чуя вашите становища и как вие виждате пътя напред“, заяви държавният глава, след което даде думата на представителите на представителите на най-голямата парламентарна група в НС – ГЕРБ-СДС.

Днес президентът започва консултации с партиите за служебен кабинет

"Нашето категорично мнение е, че политическите партии не бива да се бъркат и да дават съвети и напътствия какъв да бъде служебният кабинет и кои да бъдат номинирани за премиер и министри. Не бива по определен и желан дизайн да се определи кой да бъде служебен премиер", заяви депутатът от ГЕРБ Росен Желязков на консултациите при президента.

„Единственият коментар, който ще си позволим по отношение на този процес е свързан с основното задължение на този служебен кабинет - честни избори. И друг път сме казвали, че нямаме доверие в сегашния вътрешен министър. Имаме достатъчно лични впечатления за това, че има проблем. Нашият призив към вас е да го вземете предвид и да се потърси друг ръководен състав на МВР”, обърна се Николай Денков от „Продължаваме Промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) към Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изтъкна: "Нещата са ясни. Вие имате възможност да избирате между хора в ограничен състав". Той отбеляза, че за "Възраждане" на този етап няма подходяща фигура за министър-председател. "Честно казано, е хубаво да се казват нещата такива, каквито са. Защото българските граждани не харесват лицемерието на българските политици".

Президентът поясни, че е нелепо да се твърди, че ще бъде подменен председател на НС, за да има удобен служебен премиер. „Така не може да се говори за председател на Народното събрание. Политикът трябва да работи с визия напред, когато се избираше председател на НС. Моята позиция е била в защита на парламентаризма“, подчерта той.

Йордан Цонев от ДПС заяви: "Няма как да подмина нелепостта на обсъждането на председателя на нашата парламентарна група точно тук. И второ - да се говорят откровено неистини. От уважение към вас и институцията ви, моля да не допускате тази грешка. Ще отбележа само, че Домовата книга няма никакво отношение към господин  Пеевски. Това мога да го докажа съвсем лесно, но не е предмет на консултациите". "Колкото по-скоро приключи работата на този парламент, толкова по-малко опасности за законодателството и финансовата стабилност. Дано служебният кабинет бъде съставен възможно по-бързо", смята той.

Борислав Гуцанов от БСП отбеляза, че от партията настояват новият служебен премиер да бъде равно отдалечен от всички партии. Той изтъкна основната задача на бъдещото служебно правителство е да проведе честни и почтени избори. „За три години това ще бъдат седмите предсрочни избори, което не е нормално. Според нас ще има още една задача – до 30-31 август трябва да бъде номиниран кандидат за еврокомисар на България. Нека тези разговори бъдат максимално ясна публична основа”, призова Гуцанов.  

Тошко Йорданов от ИТН заяви: "Ние срещнахме подкрепа от половината депутати. Това, че една политическа партия и нейният лидер имат зависимости от една политическа коалиция... Не означава, че вината за върнатия мандат е наша. Домовата книга, заложена от ППДБ, ГЕРБ и ДПС, е такава, каквато е. 

Радев не спомена нито едно име, спрягано за бъдещия служебен премиер. "Ще взема крайно решение възможно най-най-бързо, както и датата на изборите", заяви той.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4574 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.08.08 | 18:33

15
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!
-

2024.08.08 | 21:12

23
Абсолютно си прав
Емѝ...МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА

2024.08.08 | 21:01

22
МРАЗЯ РУСНАЦИТЕ, ЗАЩОТО МЕ ОСТАВИХА В ПСИХИАТРИЯТА НА ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР ДА ДУХАМ НА АХМЕД МУСА.
София

2024.08.08 | 20:02

20
Желая як Секс има ли желаещи Моля
Ха, ха, ха

2024.08.08 | 20:21

21
КАТИЛА е по еблив от теб , още се носят легенди за него в Ловешкия затвор
Новини бг

2024.08.08 | 17:42

10
Всяко нещо си има причина защо става, американците до скоро глобален лидер с долар - световна валута, вече не са такива и долара умира, затънали в трилиони дълг който не могат да платят, единствения изход за тях е фалит и разпад или глобална война която да "изтрие" дълга им, вече разпалиха една между Европа и Русия, сега е наред Близкия Изток и след това в Азия с Китай, които са основните противници на САЩ, така че да се стягаме, идват тежки времена.

2024.08.08 | 19:36

19
Укронацистите отиват да целуват уя на БАНДЕРА! Скоро и КАТИЛА, ще ги последва!
ПСИХО ЛАЙНЯРА от СЕВЛИЕВО КАТИЛА

2024.08.08 | 19:21

17
КАТИЛА Я РАЗКАЖИ НА ЧИТАТЕЛИТЕ ЗА ТВОЯТА ЕДНОПОЛОВА ЛЮБОВ С РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА , ИБАНА 49 ГОДИШНА ШУШУМИГО ОТ СЕВЛИЕВО !
До долния ибан олигофрен шизото КАТИЛА

2024.08.08 | 18:32

14
КАТИЛА, ти си роден в Плевен през 1975 година. Значи си 49 годишен безработен гей от Севлиево. ЗАЩО, ЖИВЕЕШ НА ГЪРБА НА ДЪРЖАВАТА ИБАНА ШУШУМИГО?

2024.08.08 | 18:06

11
Ей, тарикат, при твоят соц, капитализма беше загниващ и всеки момент щеше да изчезне... Да, ама изчезна соца!

2024.08.08 | 19:35

18
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.08.08 | 18:38

16
Укронацистите отиват да целуват уя на БАНДЕРА! Скоро и КАТИЛА, ще ги последва!

2024.08.08 | 18:19

13
Кое ДПС е това, че се обърках?
шиши

2024.08.08 | 18:12

12
данчо спер мата какво прави там циганина
Денков

2024.08.08 | 17:30

9
Лапам си го сам, защото съм ибана шушумига от Севлиево.
тиквата

2024.08.08 | 17:28

8
ще ти пръсн а тиквата с мента един пълнител в главата боклук такъв мръсна с виня

Добави коментар

Водещи новини