МС реши: Три областни администрации ще имат втори заместник областен управител

  • 07 август 2024 15:18

  • 1983
  • 12
МС реши: Три областни администрации ще имат втори заместник областен управител
© Булфото (архив)

Служебният кабинет "Главчев" проведе редовното си заседание днес. 

Ето какви решения прие Министерският съвет днес. 

България ще подпомогне възстановяването на разрушената в резултат на руската агресия телекомуникационна инфраструктура в Украйна

Министерският съвет одобри предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) за възстановяване на разрушената в резултат на руската агресия телекомуникационна инфраструктура в Украйна в размер на 34 800 лв. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие на Министерството на външните работи.

МСД подпомага възстановяването на Украйна от 2022 г. насам в изпълнение на Резолюция 1408 „Помощ и подкрепа за Украйна за възстановяване на телекомуникационния й сектор“, приета от Съвета на МСД на 7 април 2022 г. Тази подкрепа включва мониторинг и докладване, механизми за координация, техническа помощ, мобилизиране на ресурси и дейности за изграждане на капацитет. В рамките на МСД е създадена координационна Работна група и Специален доверителен фонд за финансиране на необходимите дейности.

Отражението на войната върху телекомуникационните и цифровите услуги на Украйна се оценява на 2.1 млрд. щ. д., необходими за възстановяване на щетите, 2.27 млрд. щ. д. - за покриване на понесени загуби, и 4.67 млрд. щ. д. за адресиране на други нужди за реконструкция. МСД е разработил проектни предложения за възстановяване на 10 критични радиопредавателни съоръжения, които предоставят услуги на 5.1 млн. души.

Съгласно Решение на 48-то Народно събрание от 3 ноември 2022 г., оказването на подкрепа във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на Украйна е външнополитически приоритет за Република България. Разрушените предавателни станции в Украйна попадат в обхвата на т.нар. ,,критична гражданска инфраструктура", която е обект на постоянни и целенасочени руски атаки и понася сериозни щети. В тази връзка, предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на МСД би имало висока добавена стойност, предвид поетите от страната ни ангажименти по следвоенното възстановяване на Украйна. Приносът на страната ни ще подпомогне краткосрочните усилия на МСД за възстановяване на украинската телекомуникационна инфраструктура на Украйна и ще допринесе за разработването на дългосрочни инициативи, насочени към укрепване на цифровото бъдеще на Украйна.

Кабинетът прие мониторинговия доклад за приобщаване на ромите за 2023 г.

През 2023 г. за първи път държавата финансира мерки за подкрепа на учениците от българските общности в чужбина, включително роми, които са се обучавали зад граница, но са се завърнали в България и продължават образованието си тук. Предвидена е помощ и за учителите, които работят с такива деца. В предучилищните групи със значителен брой деца от други етноси са въведени допълнителни часове по български език.

Това са част от дейностите, включени в мониторинговия доклад за изпълнение на Националната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите, както и на общинските планове за действие през миналата година. Документът беше приет от правителството, след като предварително беше одобрен от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет.

В него като позитивни стъпки се отчитат също нормативното гарантиране на целеви средства за назначаване на образователни медиатори, социални работници и помощници на учителя, както и промяната в наредба на Министерството на здравеопазването, с която се увеличи броят на профилактичните прегледи за здравно неосигурените бременни жени.

Предизвикателство остава все още ограниченият достъп на ромското население до здравни услуги. Причина за това са бедността и безработицата, съчетани с ниска здравна култура и висок процент на здравно неосигурени хора. Добра практика в това отношение е включването на здравни медиатори в общински и държавни болници.

Високият дял на ромите без квалификация и с ниско образование (89,3%) оказва сериозно негативно влияние върху възможностите за заетост сред тези общности.

Проблем остава обособяването на маргинализирано малцинствено население в изолирани махали, което води до социална изолация на жителите на тези квартали, до влошаване на жилищните условия на мнозинството от хората там, до лоша инфраструктура и хигиена, до трудности при осигуряването на обществени услуги на място. Местните власти все още не могат да се справят с незаконните постройки и най­вече да предложат алтернатива при премахването им. Добър пример е Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020, с чиито средства са изградени 780 социални жилища. В по-добра среда вече живеят 1503 човека от маргинализирани групи, включително роми.

Държавата полага усилия за превенция и защита от дискриминация и насилие, основани на расова или етническа принадлежност. През 2023 г. Националният институт на правосъдието организира обучения по тези въпроси за над 1500 магистрати, адвокати и други служители на съдебната система и свързани с темата институции.

Одобрен е докладът с резултатите от редовното заседание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет одобри доклад с резултатите от участието на заместник министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе на 16 юли 2024 г. в Брюксел.

По време на срещата унгарското председателство представи своите приоритети в областта на икономическите и финансовите въпроси.

Министрите обмениха мнения относно изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост и одобриха измененията на плановете за възстановяване и устойчивост на Финландия, Германия, Полша, Кипър и Гърция.

Одобрени бяха специфичните за всяка държава членка препоръки, както и Заключения на Съвета относно задълбочените прегледи от 2024 г., съгласно процедурата при макроикономически дисбаланси в рамките на Европейския семестър.

Във връзка с прилагането на Пакта за стабилност и растеж бяха обсъдени предложения за Решения на Съвета по процедурата при прекомерен дефицит.

В рамките на заседанието беше направен преглед на икономическото и финансовото въздействие на агресията на Русия срещу У крайна и на изпълнението на Механизма за Украйна.

Съгласно дневния ред Европейската комисия и Европейската централна банка представиха своите конвергентни доклади с напредъка, постигнат от държавите-членки извън еврозоната, по изпълнението на критериите за приемането на еврото.

Министерският съвет прие решение за изплащане на 165 800 лева обезщетения за бавно правосъдие

Допълнителни разходи размер на 165 800 лева по бюджета на Министерството на правосъдието бяха одобрени днес от Министерски съвет. Сумата е предназначена за възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие.

Това е общият размер на сумата, изплатена за периода от 1 април 2024 г. до 30 юни 2024 година от бюджета на Министерството на правосъдието по сключени споразумения за нарушени права за разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета „а" от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок от постъпването на заявленията.

Министерският съвет одобри временен заем за финализиране на основен проект по Програма „Правосъдие“

Проектът на Постановление на Министерския съвет има за цел авансово да бъдат осигурени разходи за цялостното изпълнение на дейностите по ПДП 2 „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“ на програма „Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021.

Предлага се временен безлихвен заем, в размер до 4 700 000 лв., който ще бъде предоставен от сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд за финансиране на плащания по Програма „Правосъдие“ на НФМ 2014-2021 г. Заемът ще бъде възстановен от фондовете на следващия програмен период на механизма.

Така ще се осигурят междувременно необходимите ресурси за цялостно завършване и въвеждане в експлоатация на новия затворнически комплекс.

Правителството даде съгласие да бъде продаден имот в Плевен, стопанисван от Държавно предприятие „Фонд затворно дело“

Министерският съвет днес даде съгласие министърът на правосъдието да извърши продажба на имот - частна държавна собственост, предоставен за управление на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ (ДПФЗД).

Става дума за поземлен имот с построени в него 12 сгради, който се намира в гр. Плевен, ул. ,,Георги Кочев“ № 6. Имотът е предложен от Териториалното поделение на ДПФЗД в Плевен да бъде разгледан в процедура за продажба, тъй като не се ползва, генерира единствено разходи по стопанисването и администрирането му е в тежест.

Съгласно Закона за държавната собственост, продажбата на имот - частна държавна собственост, придобит или предоставен за управление на държавно предприятие по реда на Търговския закон и чиято данъчна оценка надхвърля 500 000 лв., се извършва от министъра, който упражнява правата на държавата в предприятието, след решение на Министерския съвет.

Продажбата на имота ще се извърши чрез търг с тайно наддаване при първоначална тръжна цена по извършена експертна оценка от независим оценител, съобразно изискванията на Закона за държавната собственост и Правилника да прилагане на Закона за държавната собственост.

Решението предвижда средствата, получени от продажбата на имота, да се разходват от ДПФЗД за дейностите, свързани с подобряване на условията за изпълнение на наказанията. 

НС денонсира споразумението за подпомагане на Тараклийския държавен университет

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския „Ангел Кънчев“

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет „Ангел Кънчев“ съобразно подписаното Споразумение между правителствата на България и Молдова. По този начин ще се даде възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани от български произход от Тараклийски район и АТО Гагаузия.

Предвижда се в новосъздадената структура да се обучават студенти по специалности от седем професионални направления на Русенския университет „Ангел Кънчев“: Педагогика на обучението по ....“, ,,Администрация и управление“, ,,Информатика и компютърни науки“, ,,Машинно инженерство“, ,,Електротехника, електроника и автоматика“, ,,Комуникационна и компютърна техника“ и „Общо инженерство“. Специалностите са избрани в съответствие с потребностите на региона в Република Молдова от висококвалифицирани специалисти за определени професии. Обучението ще се провежда на български, румънски и английски език и студентите, завършили го успешно, ще получават диплома на Русенския университет за завършена съответна образователно-квалификационна степен на висшето образование, при желание и европейско дипломно приложение.

През следващите години университетът е в готовност да осигури обучение и по други специалности от професионалните направления на поделението, към които има заявен интерес. В резултат на откриването му ще се затвърди българската политика, водена по отношение на българската диаспора в региона на град Тараклия, Република Молдова.

Правителството предлага закриване на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт

Министерският съвет предлага на Народното събрание да закрие Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив. Институционалната акредитация на частното висше училище е изтекла през 2022 г., след което то не е подавало документи за нова. По данни на Националния център за информация и документация (НАЦИД) към днешна дата няма данни за действащи, прекъснали или в процес на дипломиране студенти в него.

Частното висше училище е създадено като Европейски колеж по икономика и управление с решение на Народното събрание от 18 септември 2001 г. През 2015 г. е преобразувано и преименувано в Европейско висше училище по икономика и мениджмънт - Пловдив като специализирано частно висше училище в областта на приложната икономика, бизнеса и управлението.

Според Закона за висшето образование висше училище се закрива, когато получи два последователни отказа за институционална акредитация или не е поискало такава в предвидените срокове. Европейското висше училище по икономика и мениджмънт е получило институционална акредитация през 2017 г. за срок от 5 години, валидна до 2022 г. Предвид факта, че в законоустановените срокове не са подадени документи за нова акредитация, МОН е изискало информация за намеренията на учредителите по отношение на по-нататъшното функциониране на висшето училище, както и за броя на обучаваните студенти. До момента не е получен отговор. По предоставена от Националната агенция за оценяване и акредитация информация към момента висшето училище няма подновена институционална акредитация и не е подало документи за такава.

Затова Министерският съвет предлага на Народното събрание Европейското висше училище по икономика и мениджмънт да бъде закрито, а архивът му да премине към Висшето училище по сигурност и икономика. Министърът на образованието и науката ще определи комисия, която упражни контрол при предаването на архива.

2 516 лв. минимална заплата за асистентите във висшите училища

Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2516 лева със задна дата от 1 април 2024 г, реши правителството. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е 416 лева.

За определянето на новия размер на заплащане е използван указаният в Закона за висшето образование механизъм минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност да представлява 125% от средната за страната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които има публикувани данни от Националния статистически институт.

Със същото постановление се регламентират и минималните заплати на изследователи и експерти във висшите училища и научните организации. Най-ниското възнаграждение за тях става 2013 лв. за длъжностите, за които се изисква висше образование и 1610 лв. за длъжностите, за които се изисква средно образование,

Очаква се увеличението на минималната заплата на асистентите да доведе до повишаване на мотивацията на младите учени и преподаватели за развитие на академична кариера и за прилагане на нови компетентности и методи на преподаване. С повишението на възнагражденията ще се стимулират и научните изследвания, извършвани от млади научни работници. По този начин ще се създадат по-добри условия за обновяване и развитие на академичния и на научноизследователския състав в страната, чрез привличане на млади и високомотивирани хора за преподаватели във висшите училища и за научни работници в научните организации.

Проф. Георги Михов е предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Правителството предлага на президента проф. Георги Михов да бъде отличен орден „Св. св. Кирил и Методий“ - втора степен за неговия значим принос за развитието на образованието и науката.

Георги Михов завършва Висшия машинно електротехнически институт - София, специалност „Електронна техника“. Той е основател и разработчик на курса лекции по дисциплината „Контрол и диагностика на микропроцесорни системи" на специалността „Електроника", а към момента е преподавател по „Цифрова схемотехника“ в Техническия университет (ТУ)- София. Бил е бил ръководител катедра „Електронна техника“, заместник­ректор на ТУ-София, а в периода 2014-2019 г. и негов ректор.

Основните области на научна и преподавателска дейност на проф. Георги Михов са: медицинска електроника, цифрова и микропроцесорна схемотехника, електронизация в индустрията, промишлени контролери и системи за управление. Автор и съавтор в 5 университетски учебника и 2 ръководства. Има над 190 научни публикации и над 400 цитирания. Проф. Михов изнася лекционни курсове в Австрия, Испания, Италия, Малта и Португалия. Той е един от основателите и Научен секретар на Организационния комитет на Международната научна конференция „ELECTRONICS – ЕТ“, която се организира от 1990 г., с, от 2015 г. е Председател на организационния комитет. Конференцията се провежда ежегодно от Техническия университет - София.

Научната и образователната дейност на проф. Михов е оценена с редица отличия, сред които са Офицерския орден на Република Франция за образование и наука „Академични палми“, отличието на Съвета на европейската научна и културна общност „Златна монета“ за принос към развитието на българската наука и почетен златен медал на Техническия университет.

Правителството одобри Меморандум за разбирателство между Министерство на отбраната и Върховния главнокомандващ на НАТО по трансформациит

Министерският съвет прие решение за одобряване на Меморандум за разбирателство между Върховния главнокомандващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО и Министерството на отбраната на Република България относно назначаване на Национален военен представител на Република България в Щаба на Върховния главнокомандващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО.

В предложения проект на нов Меморандум за разбирателство са отчетени настъпилите изменения в средата за сигурност, които налагат актуализиране на финансовите и административни условия за осигуряване на Националния военен представител на Република България към HQ SACT. Промените са свързани основно с предоставянето на комуникационни и информационни услуги и с преместването на офисите на националните военни представители в нова сграда. Заложените нови финансови параметри са представени в приложението към МР (Appendix 1 ), където са посочени очакваните разходи за издръжка за 2024 г., считана за първоначална година. Размерът на посочените разходи за всички следващи години ще бъде актуализиран през месец юни на съответната година. 

Украинската армия е превзела поне 4 руски села по границата

Кабинетът разреши участие на български военнослужещи в подготовката на украински военни на територията на страни членки от НАТО

Министерският съвет прие решение за разрешаване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в операцията на НАТО за подпомагане на Украйна в областта на сигурността и подготовката (NA ТО SECURITY ASSIST ANCE AND TRAINING FOR UКRAINE - NSA TU) на територията на страните членки на Алианса.

С приемането на това Решение страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност.

Отчитайки близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към операция NSA TU е в унисон с усилията на останалите държави членки на Алианса.

Министерският съвет одобри проектодоговора за застраховка ,,Обща гражданска отговорност“ на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци

Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на нов договор за застраховка „Обща гражданска отговорност“ на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО). Застрахователният договор ще бъде сключен с Гражданското дружество „Български национален застрахователен ядрен пул“ за срок от една година.

Уредбата на застраховката „Обща гражданска отговорност“ се съдържа във Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда, както и в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Съгласно чл. 129, ал. 2 от него, експлоатиращият ядрената инсталация е единствено отговорен за вредите от ядрена авария, освен ако във Виенската конвенция е определено друго.

На ДП РАО са предоставени за експлоатация съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци на специализираните поделения „Радиоактивни отпадъци –Козлодуй“ и „Извеждане от експлоатация – Козлодуй“. ДП РАО притежава и лицензии за извеждане от експлоатация на блоковете 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“.

Министерският съвет одобри резултатите от срещата на енергийните министри от ЕС в Будапеща

Министерският съвет прие за сведение доклада с резултатите от участието на България в неформалното заседание на енергийните министри на държавите членки на ЕС, проведено на 15 и 16 юли 2024 г. в град Будапеща, Унгария.

В рамките на три пленарни сесии дискусиите бяха съсредоточени върху въпроси, свързани с ролята на геотермалната енергия, прилагането на рамката на енергийната политика до 2030 г. и значението на националните планове в областта на енергетиката и климата. Сред акцентите бяха също важността на устойчивата, гъвкава и интегрирана електроенергийна система и приносът на енергийния сектор за новото споразумение за конкурентоспособност.

По инициатива на ЕК бе проведена и подготвителна среща за следващото заседание на Инициативата за междусистемна енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), която се планира за 28-29 октомври 2024 г. в гр. Будапеща, Унгария

С 10 години се удължава концесионният договор за участък ,,Благоустройствени строежи“ на находище „Студена“

С 10 години ще бъде удължен концесионният договор за участък „Благоустройствени строежи" на находище „Студена“, разположено на територията на област Перник. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, приемайки промяната, поискана от концесионера – „Благоустройство-Студена" ООД. От дружеството мотивират искането си с наличието на запаси в находището, които биха останали неиззети.

Концесионният договор за находище „Студена“, участък „Благоустройствени строежи“ е сключен през 2008 г. с „Благоустройствени строежи“ ЕООД за срок от 25 години. От находището се добиват строителни материали - доломити и доломитни варовици. През 2009 г. правата и задълженията по концесията са прехвърлени изцяло от „Благоустройствени строежи“ ЕООД на „Благоустройство – Студена“ ООД. С днешното си решение Министерският съвет измени и обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял необходимата банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения.

С 25 години се удължава концесионният договор за находище „Клокотница“

С 25 години ще бъде удължен концесионният договор за находище „Клокотница“, разположено на територията на общините Димитровград и Хасково. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, приемайки промяната, поискана от концесионера - ,,АБ“ АД, гр. Хасково. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният договор за находище „Клокотница“ е сключен през 2007 г. за срок от 25 г., като влиза в сила от 25 ноември 2001 г.

От находището се добиват строителни материали - мрамори.

С 25 години се удължава концесионният договор за находище „Бов“

С 25 години ще бъде удължен концесионният договор за находище „Бов“, разположено на територията на община Своге, Софийска област. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, приемайки промяната, поискана от концесионера - ,,Главболгарстрой“ АД. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети. Министерският съвет измени и обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял необходимата банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора.

Концесионният договор за находище „Бов“ е сключен през 1999 г. за срок от 10 г. и е удължен през 2009 г. с още 15 години.

От находището се добиват строителни материали - диабазови брекчи.

Приети са промени в Стратегията за безопасност на корабоплаването и опазване на околната среда от замърсяване от кораби

Министерският съвет прие промени в Стратегията за безопасност на корабоплаването и опазване на околната среда от замърсяване от кораби. Актуализирането и е в изпълнение на препоръки от страна на Международната морска организация (ИМО), на която България е член.

Стратегията въвежда по-ефективна координация между отговорните институции и по-добър контрол на тяхната дейност. Предвижда се периодичен преглед и оценка на ефективността на мерките и действията, като за целта компетентните органи ще подават ежегодни доклади до Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване на околната среда от замърсяване от кораби към Министерския съвет. От своя страна Комисията ще отчита писмено изпълнението на целите пред МС не по-късно от края на първото полугодие на всяка календарна година.

Център за обучение на пилоти на самолети Airbus 220 ще бъде създаден в район ,,Слатина“

Високотехнологичен тренажорен комплекс за обучение и поддържане на квалификацията на пилоти за самолети Airbus 220, съгласно изискванията на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), ще бъде създаден в район Слатина, София. За целта имот, който не е необходим за дейността на „Летище София“ ЕАД и за който държавата няма инвестиционни намерения, ще бъде включен в капитала на дружеството и ще бъде продаден.

В Министерството на транспорта и съобщенията е постъпило искане от „Велграф Асет Мениджмънт“ АД за придобиване на имота. Той е необходим за изграждане на комплекс и внедряване на симулатори за обучение на квалификацията на пилотите на „България Еър“ АД. Посочва се, че авиокомпанията в последната година реализира мащабни инвестиции, като е подменила голяма част от флота си с ново поколение самолети Airbus А220, което изисква надграждане и поддържане на квалификацията на заетите пилоти, съгласно европейските регламенти за авиационна безопасност.

„Летище София“ ЕАД не развива дейност като летищен оператор и имотът, предмет на инвеститорски интерес, не е включен в обекта на концесия. Продажбата ще бъде извършена на цена, не по-ниска от пазарната стойност, определена от независим оценител.

Одобрени са резултатите от участието на България в Съвета на ЕС по заетост и социална политика

Правителството одобри резултатите от участието на България в заседанието на Съвета на ЕС по заетост и социална политика, което се проведе на 16 юли 2024 г. в Брюксел.

В рамките на дебата във връзка с Европейския семестър за 2024 г. министрите проведоха дискусия относно недостига на работна сила и умения в ЕС. По време на заседанието те одобриха документи, касаещи специфичните за всяка държава препоръки.

Министрите обсъдиха и темата за социалното приобщаване на хората с увреждания и осигуряването на подкрепа за включването им на пазара на труда.

По време на форума бе разгледана и темата за необходимостта да се осигури бърза закрила при пенсиониране на хора, които са упражнили правото си на свободно движение в ЕС.

АПИ и Световната банка ще си партнират при разработването на Стратегия за развитие на пътната инфраструктура

Правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги (Развитие на пътния сектор в България - Подобряване ефективността на пътния сектор в България) между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за изпълнение на проект, финансиран от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 в рамките на процедура BGlбFFPR00l-5.001 -приоритет 5 „Техническа помощ“.

Споразумението включва дейности, свързани с изготвянето на Стратегия за развитие на пътната инфраструктура, целяща развитие на устойчива пътна инфраструктура, интегриране на националната в европейската мрежа, повишаване безопасността на пътната инфраструктура и ефективно управление на пътния сектор, разработване на потенциални мерки за подобряване на институционалната ефективност и ефикасност на дейностите на АПИ, както и предоставяне на препоръки за подобряване на системата за електронно таксуване и за потребителите на пътя във връзка с електронното таксуване.

Дейностите по споразумението между АПИ и МБВР/Световна банка са структурирани в три компонента:

• Консултантски принос към подготовката на Стратегия за развитие на пътната инфраструктура в Република България 2024-2030 г.;

• Консултантски принос и предоставяне на информация на АПИ относно изпълнение на пътната стратегия и подобряване на институционалната ефективност;

• Консултантски принос за подобряване на стратегиите за генериране на приходи за националната пътна мрежа.

Променя се статутът на държавни имоти в гp. София

По решение на Министерския съвет се променя статутът на два имота, управлявани от Министерството на вътрешните работи, намиращи се в район „Витоша", гр. София. Единият от публична държавна собственост става частна държавна собственост, тъй като необходимостта от досегашното му ползване е изчерпана. Статутът на втория имот се променя от частна държавна собственост на публична държавна собственост и е необходим за изпълнение на функционалните задължения на министерството.

Променя се статутът на част от държавен имот в гр. Сливен

По решение на Министерския съвет поради отпаднала необходимост от Областната дирекция по безопасност на храните - Сливен се отнема управлението върху част от имот -публична държавна собственост на ул. ,,Самуиловско шосе“, кв. ,,Промишлена зона“ в гр. Сливен и тя придобива статут на имот - частна държавна собственост. На основание Закона за държавната собственост имотът преминава в управление на областния управител на Сливен.

Областна администрация - Сливен получава правото на управление на държавен имот в Сливен

По решение на правителството, поради отпаднала необходимост, от Професионална гимназия по механотехника - гр. Сливен към Министерството на образованието и науката се отнема правото на управление върху имот - публична държавна собственост в гр. Сливен. Той се намира на ул. ,,Лъвова чешма" № 2 и представлява десететажна сграда с площ 809 кв. м. Имотът се обявява за частна държавна собственост и преминава в управление на областния управител на област Сливен.

Отчуждават се части от частни имоти за модернизацията на железопътната линия София - Драгоман

С решение на Министерския съвет се отчуждават части от имоти - частна собственост за Разделен пост Петърч - Драгоман, който е част от проекта за модернизация на железопътната линия София - Драгоман. Те се намират в село Петърч, махала „Гарата“, община Костинброд, Софийска област. Ресурсът за обезщетяване на собствениците се осигурява със собствени средства на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. След одобрение на Договора за безвъзмездна финансова помощ за проект „Модернизация на железопътната линия София - Драгоман - сръбска граница: жп участък Волуяк – Драгоман“, фаза II по Програма ,,Транспортна свързаност“ 2021-2027, се предвижда средствата да бъдат възстановени. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството одобри резултатите от участието на българската делегация в неформалното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност

Министерският одобри резултатите от участието на българската делегация в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), което се проведе на 8 и 9 юли 2024 г. в Будапеща, Унгария. Българската делегация беше ръководена от заместник-министъра на икономиката и индустрията г-н Николай Павлов.

Дневният ред на срещата включваше три сесии по следните теми: ,,Е­мобилност: как да изградим конкурентна екосистема“; ,,Подготовка на дневен ред за конкурентоспособността (последващи действия във връзка със заключенията на Европейския съвет от 18 април 2024 г. и призива в тях за нова сделка за конкурентоспособността, както и с Декларацията от Антверпен за Европейска индустриална сделка от 20 февруари 2024 г.)“ и „Изкуствен интелект: как той влияе на европейската конкурентоспособност“.

В първата сесия беше подчертана ключовата роля на автомобилостроенето за укрепване на дългосрочната конкурентоспособност на ЕС и важността от предприемане на конкретни мерки за подкрепа на прехода към е-мобилност. Ускоряването на изграждането на необходимата инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства бе посочено като водещ приоритет, заедно с насърчаването на търсенето и предлагането на тези превозни средства.

По втората тема министрите изтъкнаха необходимостта от дългосрочна визия за растеж, инвестиционна атрактивност на ЕС, стимулиране на иновациите, намаляване на енергийните разходи, модерни правила за държавна помощ и отворена стратегическа автономност, при запазване на приоритета за справедлив, цифров и зелен преход.

В третата сесия Съветът постави акцент върху съществения потенциал на изкуствения интелект за нарастване на конкурентоспособността на ЕС и реализирането на различни стратегически политики. Отчетена бе важната роля на пакета на Европейската комисия за иновации в областта на изкуствения интелект, с който ще се подпомогнат европейски стартиращи фирми и малки и средни предприятия в разработването на надежден изкуствен интелект.

Министерството на културата предлага Васил Банов за награждаване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Васил Банов Банов орден „Св.Св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Васил Банов е един от най-обичаните български актьори, който оставя ярка черта в българската култура с актьорските си превъплъщения.

Роден на 20 юли 1946 г. г. в град Карлово избира за свой професионален път актьорската професия и днес в творческата му биография присъстват десетки театрални, филмови и телевизионни роли. Изявява се още в телевизионния театър, а гласът му е познат на родната аудитория с озвучаването на Татко Смърф в популярния филм „Смърфовете“.

Филмографията на Васил Банов включва близо 100 роли в кино и телевизионни продукции като „Иван Кондарев", ,,Записки по българските въстания", ,,Капитан Петко войвода", ,,Дунав мост'', ,,Хайка за вълци", ,,Изпепеляване". ,,Столичани в повече", ,,Седем часа разлика", ,,Дървото на живота", ,,Откраднат живот", ,,Фамилията", ,,Бензин" и много други. На сцената едни от най-запомнящите се негови превъплъщения са Председателят, Дон Карлос и Каменният гост в ,,Малки трагедии" на Александър Пушкин, Рали в „Боряна" от Йордан Йовков, Д'Артанян в „Тримата мускетари" по Александър Дюма, Подкальосин в „Женитба" от Николай Гогол, Еди в „Побъркани от любов" от Сам Шепърд, Големия в ,,Открито небе" от Славомир Мрожек, Бай Гатьо в „Дърво без корен" от Николай Хайтов, Селим бей в „Железният светилник" от Димитър Талев, Сава Попович в „Когато гръм удари" от Пейо Яворов и др.

Актьорът се отличава със собствен почерк, с който успява да рисува плътни образи, които вълнуват. При него нищо не е елементарно нито в общуването, нито в професията и на ниска цена в думите. Отличава се със силен и мощен характер, което се вижда и в персонажите в които се превъплъщава на сцената и на екрана.

Васил Банов е актьор и творец, който защитава българската култура със своята професия и талант. 

Найден Тодоров коментира би ли останал служебен министър на културата

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2024 г.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2024 г. за изпълнение на политики по чл. 1, ал. 5, т. 5.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Средствата в размер на 3 000,0 хил. лв. ще бъдат предоставени за финансиране на фестивални събития и чествания, Културен календар по Закона за закрила и развитие на културата.

Средствата ще бъдат предоставени за финансиране на проекти за фестивали, събития и чествания в областта на сценичните и визуални изкуства, нематериалното и литературно наследство.

Проектите, заявени по програмата са с голяма международна и национална значимост, които дават възможност/гаранция за престижно международно участие - обмен и презентация на изкуствата, перснективи за възможни международни партньорства, притежават авторитет и признание сред културната общност и професионалните среди.

Одобрено е Споразумение за сътрудничество в областта на младежта и спорта между Министерствата на младежта и спорта на България и Тунис

Министерският съвет одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на младежта и спорта между Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на младежта и спорта на Тунизийската република.

Сътрудничеството в областта на младежта ще се осъществява чрез действия и обмен на опит, знания и информация в области от взаимен интерес, които имат пряко отношение към младежта като например: младежко лидерство и личностно развитие, младежко участие и активно гражданство, програми за младежки обмен, проекти и изследвания по младежки въпроси, и др.

Спортното сътрудничество ще се осъществява чрез насърчаване на размяната на посещения на спортни делегации, треньори, експерти и специалисти, и изследователи в областта на спорта и физическото възпитание, както и на приложните науки в спорта. В Споразумението се предвижда обмен на информация и гледни точки относно спорта, риска от употребата на допинг в спорта и физическата активност, както и размяна на покани за участие в срещи, конференции, лекции, семинари и академични форуми по теми, свързани със спорта, които се провеждат в двете държави.

Системният интегратор „Информационно обслужване“ АД ще изпълнява определени дейности на Сметната палата

Министерският съвет прие допълнение на РМС № 727 от 05.12.2019 г. за определяне на органи, които възлагат дейности по системна интеграция на системния интегратор -,,Информационно обслужване“ АД.

С решението се дава възможност за повишаване на мрежовата и информационна сигурност и гарантиране на информационната и комуникационна инфраструктура на Сметната палата. По този начин се създават оптимални условия за върховната одитна институция в Република България за изпълнение на възложените и функции по Закона за Сметната палата, Закона за политическите партии и Изборния кодекс.

Правителството реши още и да разшири обхвата на дейностите по системната интеграция на Министерството на електронното управление.

В обхвата на дейностите се включват разработване и поддръжка на платформата от Методическите указания за адаптирането на информационните системи на административните органи във връзка с въвеждането на еврото в Република България, приложение към Националния план за въвеждане на еврото в страната ни. По този начин ще бъде ускорен и завършен процесът по практическата подготовка за приемане на еврото в Република България.

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. във връзка с увеличаване на капитала на търговско дружество и проект на Решение на Министерския съвет за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ - Ямбол" АД, гр. Ямбол, чрез парична вноска в размер на 14 379 000 лева.

Средствата от увеличението на капитала ще се разходват за доставка и монтаж на инсталация за медицински газове, доставка и монтаж на медицинско обзавеждане и оборудване, както и за обзавеждане на общи и работни помещения и болнични стаи, с цел завършване на новия болничен комплекс към „МБАЛ „Свети Пантелеймон – Ямбол“ АД.

Правителството прие промени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 г.

Министерският съвет прие постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2024 г., по бюджета на Държавен фонд „Земеделие". Промяната е във връзка с начисления по сключени многогодишни договори на обща стойност 14,5 млн. лв.

Правителството разреши учредяване на ограничено вещно право на преминаване/прокарване върху поземлен имот, собственост на „Напоителни системи“ ЕАД

Министерският съвет прие решение даване на разрешение за учредяване на ограничено вещно право на преминаване/прокарване върху поземлен имот, собственост на „Напоителни системи" ЕАД, находящ се в гр. Стара Загора.

Одобрено е предоставянето на 1, 5 млн. лв. по бюджета на община Гълъбово за целеви разходи за 2024 година

Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на община Гълъбово в размер на 1,5 млн. лева. Предоставянето на средствата ще даде възможност за финансиране на разходите за трудовите възнаграждения на заетите в местните дейности и текущи неотложни разходи за ефективното изпълнение на дейностите, финансирани с местни приходи.

Отпускането на допълнителен трансфер се налага поради непостъпили приходи от концесии, което води до затрудняване на работата на звената и дейностите на бюджетна издръжка и до влошаване на качеството на предоставяните услуги на гражданите.

Предвидено е средствата да се възстановяват от община Гълъбово в централния бюджет след предоставяне от Министерството на енергетиката по бюджета на местната администрация на отчисленията по концесионен договор D-000465/11.11.2005 г. с ,,Мини Марица Изток“ ЕАД, гр. Раднево, но не по-късно от 1 декември 2024 година.

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2024 година. 

МС назначи двама нови областни управители

Три областни администрации ще имат втори заместник областен управител

С цел изпълнение на стратегическите национални приоритети, ефективното прилагане на контролните им функции и по-добра комуникация с гражданите, три областни администрации - Русе, Силистра и Софийска област, ще имат втори заместник областен управител. Това става възможно с приетото днес постановление на Министерския съвет.

Изменението е в съответствие с изискването на Закона за администрацията увеличението на числеността на персонала в структурите на изпълнителната власт да бъде извършвано единствено чрез компенсирани промени. С днешното постановление в три областни администрации (Русе, Силистра и Софийска област) се увеличава броят на заместник областните управители от един на двама без да се увеличава общата численост на областните администрации.

Правителството одобри проект на Закон за изискванията за достъпност на продукти и услуги

Правителството прие Решение за одобряване на проект на Закон за изискванията за достъпност на продукти и услуги.

Със законопроекта се създава нова, изцяло хармонизирана с новото европейското законодателство нормативна уредба, регламентираща условията за предоставянето на пазара на продукти и предоставянето на услуги, за които има определени изисквания за достъпност. Това ще повиши наличието на достъпни продукти и услуги и ще подобри достъпността до съответната информация, с което ще се насърчи пълноценното и равноправно участие на хората с увреждания в обществения живот, наравно с останалите.

Изготвянето на изцяло нов закон е продиктувано от необходимостта да бъдат въведени изискванията на Директива (ЕС) 2019/882 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 г. за изискванията за достъпност на продукти и услуги (Директива (ЕС) 2019/882).

Със законопроекта се определят изисквания за достъпност на потребителски компютърни хардуерни системи с общо предназначение и компютърни операционни системи за тези хардуерни системи, терминали на самообслужване (платежни терминали, терминални устройства АТМ, автомати за продажба на билети, автомати за регистрация на пътници, интерактивни терминали на самообслужване), потребителско крайно оборудване с интерактивни възможности за компютърна обработка, използвано за електронни съобщителни услуги или за достъп до аудио-визуални медийни услуги, електронни четци.

Определени са изисквани за достъпност на електронните съобщителни услуги, услуги за предоставяне на достъп до аудио-визуални медийни услуги, някои елементи на услуги за въздушен, автобусен и железопътен превоз на пътници и превоз на пътници по вода, потребителски банкови услуги, електронни книги и специализиран софтуер, услуги за електронна търговия.

Гарантира се устойчивото стопанисване и защита на популацията от гургулица

Министерският съвет прие постановление за изменение на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Промените целят да се гарантира устойчивото стопанисване и защита на популацията на гургулицата в Република България.

По този начин се следват мерките, заложени в Международния план за защита на този вид дивеч, като се отчита особеното значение на страната ни за популацията от гургулица. Измененията в максимална степен ще допринесат за постигане на целите на плана, без да се засягат интересите на ловците. Предвидено е максималният брой за отстрел на ден да е З броя, като до настоящия момент е 8 броя, а по линия на организирания ловен туризъм максималния брой за отстрел на ден да е 15 броя, като до настоящия момент е 24 броя.

Приета е Национална карта на социалните услуги

Правителството прие Националната карта на социалните услуги, чието създаване е регламентирано в Закона за социалните услуги (ЗСУ). Чрез нея се въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет. С приемането на документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна в дългосрочен план с цел да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.

В Картата са включени всички социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво, за които се осигурява финансиране от държавния бюджет, и се определя максималният брой техни потребители. Документът е разработен и консултиран на общинско, областно и национално ниво и е съгласуван в съответствие със Закона за социалните услуги и Наредбата за планиране на социалните услуги.

Националната карта се базира на извършените от общините анализи относно потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират от държавния бюджет, и на предложенията им за тяхното планиране. Документът е изготвен от Агенцията за социално подпомагане след анализ на потребностите от социални услуги на национално ниво.

Чрез Картата в центъра на процеса на планиране се поставят реалните нужди на хората. Предвижда се общините да имат водеща роля за осигуряване на минимален пакет от социални услуги на областно и общинско ниво. По този начин ще се подобри достъпът до социални услуги и ще се създадат условия за по-ефективно социално включване на хората от уязвимите групи. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1983 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2024.08.07 | 17:53

12
драган 2024.08.07 | 16:37 17 КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА, ИЛИ КЪДЕ СА МИНИСТЪР БОЙКО БОРИСОВ- ШКАВЧЕ И ПРИЗИДЕНТА - КЕШ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКАТА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНА СИГОРНОСТ.....НА ТЪКЪВ НАРОД ТАКИВА УПРАВНИЦИ.....БУДАЛА НАРОД И ВЪРЗАНО КУЧЕ ГО ХАПЕ..........ЧАСНИТЕ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ПАРТИИНИ БОЛНИЦИ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ НАРОДА КОЙТО ЖИВЕЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....ЛЕКАРИ КОЙТО РАБОТЯТ ВЪВ ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА ОТ 09 Ч ДО 10.30 И ПОСЛЕ ВЪВ ЧАСНИЯ КАБИНЕТ...ТАКА ЧЕ НИЕ НАРОДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЕДИН ПЪТ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ А ПОСЛЕ ЧАСТЕН ПРЕГЛЕД И ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАРОДНО ИМУЩЕСТВО....И НА КРАЯ ПАЦИЕНТА УМРЯЛ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКО КОМУНДРЕЛСКО, ГРОБАРСКО, ДЕПЕСАРСКО,ЧЕНГЕДЖИИСКА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНОСТ.... НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК......

2024.08.07 | 16:40

11
драган 2024.08.07 | 16:37 17 КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА, ИЛИ КЪДЕ СА МИНИСТЪР БОЙКО БОРИСОВ- ШКАВЧЕ И ПРИЗИДЕНТА - КЕШ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКАТА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНА СИГОРНОСТ.....НА ТЪКЪВ НАРОД ТАКИВА УПРАВНИЦИ.....БУДАЛА НАРОД И ВЪРЗАНО КУЧЕ ГО ХАПЕ..........ЧАСНИТЕ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ПАРТИИНИ БОЛНИЦИ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ НАРОДА КОЙТО ЖИВЕЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....ЛЕКАРИ КОЙТО РАБОТЯТ ВЪВ ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА ОТ 09 Ч ДО 10.30 И ПОСЛЕ ВЪВ ЧАСНИЯ КАБИНЕТ...ТАКА ЧЕ НИЕ НАРОДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЕДИН ПЪТ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ А ПОСЛЕ ЧАСТЕН ПРЕГЛЕД И ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАРОДНО ИМУЩЕСТВО....И НА КРАЯ ПАЦИЕНТА УМРЯЛ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКО КОМУНДРЕЛСКО, ГРОБАРСКО, ДЕПЕСАРСКО,ЧЕНГЕДЖИИСКА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНОСТ.... НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК......

2024.08.07 | 16:40

10
драган 2024.08.07 | 16:37 17 КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА, ИЛИ КЪДЕ СА МИНИСТЪР БОЙКО БОРИСОВ- ШКАВЧЕ И ПРИЗИДЕНТА - КЕШ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКАТА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНА СИГОРНОСТ.....НА ТЪКЪВ НАРОД ТАКИВА УПРАВНИЦИ.....БУДАЛА НАРОД И ВЪРЗАНО КУЧЕ ГО ХАПЕ..........ЧАСНИТЕ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ПАРТИИНИ БОЛНИЦИ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ НАРОДА КОЙТО ЖИВЕЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....ЛЕКАРИ КОЙТО РАБОТЯТ ВЪВ ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА ОТ 09 Ч ДО 10.30 И ПОСЛЕ ВЪВ ЧАСНИЯ КАБИНЕТ...ТАКА ЧЕ НИЕ НАРОДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЕДИН ПЪТ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ А ПОСЛЕ ЧАСТЕН ПРЕГЛЕД И ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАРОДНО ИМУЩЕСТВО....И НА КРАЯ ПАЦИЕНТА УМРЯЛ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКО КОМУНДРЕЛСКО, ГРОБАРСКО, ДЕПЕСАРСКО,ЧЕНГЕДЖИИСКА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНОСТ.... НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК......

2024.08.07 | 16:40

9
драган 2024.08.07 | 16:37 17 КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА, ИЛИ КЪДЕ СА МИНИСТЪР БОЙКО БОРИСОВ- ШКАВЧЕ И ПРИЗИДЕНТА - КЕШ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКАТА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНА СИГОРНОСТ.....НА ТЪКЪВ НАРОД ТАКИВА УПРАВНИЦИ.....БУДАЛА НАРОД И ВЪРЗАНО КУЧЕ ГО ХАПЕ..........ЧАСНИТЕ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ПАРТИИНИ БОЛНИЦИ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ НАРОДА КОЙТО ЖИВЕЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....ЛЕКАРИ КОЙТО РАБОТЯТ ВЪВ ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА ОТ 09 Ч ДО 10.30 И ПОСЛЕ ВЪВ ЧАСНИЯ КАБИНЕТ...ТАКА ЧЕ НИЕ НАРОДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЕДИН ПЪТ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ А ПОСЛЕ ЧАСТЕН ПРЕГЛЕД И ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАРОДНО ИМУЩЕСТВО....И НА КРАЯ ПАЦИЕНТА УМРЯЛ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКО КОМУНДРЕЛСКО, ГРОБАРСКО, ДЕПЕСАРСКО,ЧЕНГЕДЖИИСКА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНОСТ.... НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК......

2024.08.07 | 16:40

8
драган 2024.08.07 | 16:37 17 КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА, ИЛИ КЪДЕ СА МИНИСТЪР БОЙКО БОРИСОВ- ШКАВЧЕ И ПРИЗИДЕНТА - КЕШ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКАТА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНА СИГОРНОСТ.....НА ТЪКЪВ НАРОД ТАКИВА УПРАВНИЦИ.....БУДАЛА НАРОД И ВЪРЗАНО КУЧЕ ГО ХАПЕ..........ЧАСНИТЕ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ПАРТИИНИ БОЛНИЦИ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ НАРОДА КОЙТО ЖИВЕЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....ЛЕКАРИ КОЙТО РАБОТЯТ ВЪВ ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА ОТ 09 Ч ДО 10.30 И ПОСЛЕ ВЪВ ЧАСНИЯ КАБИНЕТ...ТАКА ЧЕ НИЕ НАРОДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЕДИН ПЪТ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ А ПОСЛЕ ЧАСТЕН ПРЕГЛЕД И ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАРОДНО ИМУЩЕСТВО....И НА КРАЯ ПАЦИЕНТА УМРЯЛ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКО КОМУНДРЕЛСКО, ГРОБАРСКО, ДЕПЕСАРСКО,ЧЕНГЕДЖИИСКА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНОСТ.... НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК......

2024.08.07 | 16:40

7
драган 2024.08.07 | 16:37 17 КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА, ИЛИ КЪДЕ СА МИНИСТЪР БОЙКО БОРИСОВ- ШКАВЧЕ И ПРИЗИДЕНТА - КЕШ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКАТА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНА СИГОРНОСТ.....НА ТЪКЪВ НАРОД ТАКИВА УПРАВНИЦИ.....БУДАЛА НАРОД И ВЪРЗАНО КУЧЕ ГО ХАПЕ..........ЧАСНИТЕ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ПАРТИИНИ БОЛНИЦИ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ НАРОДА КОЙТО ЖИВЕЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....ЛЕКАРИ КОЙТО РАБОТЯТ ВЪВ ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА ОТ 09 Ч ДО 10.30 И ПОСЛЕ ВЪВ ЧАСНИЯ КАБИНЕТ...ТАКА ЧЕ НИЕ НАРОДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЕДИН ПЪТ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ А ПОСЛЕ ЧАСТЕН ПРЕГЛЕД И ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАРОДНО ИМУЩЕСТВО....И НА КРАЯ ПАЦИЕНТА УМРЯЛ. ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСКО КОМУНДРЕЛСКО, ГРОБАРСКО, ДЕПЕСАРСКО,ЧЕНГЕДЖИИСКА МАФИОТСКА ДЪРЖАВНОСТ.... НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК......

2024.08.07 | 15:51

3
НАДНИЦА НА БАЧКЕР ОБЩАК 100 ЛЕВА

2024.08.07 | 15:56

6
АСИСТЕНТА ПЛАЩ И ДАНЪЦИ ОБЩАКА НЕ :)

2024.08.07 | 15:55

5
ДА ГО ДУ ХАТЕ ГЯУ РИ !

2024.08.07 | 15:53

4
АСИСТЕНТ 114 ЛЕВА :)
НЯМА БАЧКЕРИ

2024.08.07 | 15:44

1
ДО РОМИТЕ ОПРЯХА БЪЛГАРСКИТЕ ИЗРОДИ :)
ГЯУ РСКИ СВИ НЕ ПРОКЛЕТИ

2024.08.07 | 15:49

2
МАН ГАСАРИТЕ НЕ СА ТОРЦИТЕ ДЕТО ВИСЕХА НА ТЮТЮНА И ПО СТРОЕЖИТЕ К У Р ЗА ВАС ГАД ИНИ МРЪ СНИ !

Добави коментар

Водещи новини