Румяна Бъчварова: Политиците трябва да покажат какви компромиси биха направили, за да има правителство

  • 07 август 2024 08:36

  • 627
  • 2
Румяна Бъчварова: Политиците трябва да покажат какви компромиси биха направили, за да има правителство
© БНТ

Очаква се по-остра реакция от страна на Иран след отстраняването на лидера на "Хамас". Напрежението зад тези организации не е прекъсвало, изостри се много след 7 октомври. Обстрелът, елиминирането на лидерите не е прекъсвало. Голяма част от населението е евакуирано. Това заяви Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., бивш посланик на България в Израел в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Изключително напрежение, което в момента се опитва да бъде понижено от дипломатически усилия. Остър конфликт би предизвикало една поредица от други конфликти. Психологическата война продължава, ще видим дали ще снижи напрежението или ще доведе до нов конфликт, добави още тя. 

Заложниците почти една година са в тунелите в Газа. След първото освобождаване, на стотина души, останалите остават с неясна съдба. Преговорите се въртят около решението как те да бъдат спасени. Натаняху не може да стигне до решение, което да устройва близките на заложниците. Това води до политическа динамика в Израел, която не помага за излизане от ситуацията. В последните дни се заговори, че Натаняху иска да смени военния министър, допълни бившият посланик на България в Израел.

Израел се прицели и в новия лидер на "Хамас": Трябва да бъде елиминиран бързо

Неспособност да се управлява, така Бъчварова коментира поредните предсрочни парламентарни избори. "Тази поредица от избори е не просто трудна за избиратели, снижава техния интерес, но показва, че има дефицит на лидерски умения", каза още тя.

Според нея предстоящите избори дават съвсем различна задача на партиите. "Досега се опитваха да се  покажат своята самостоятелна сила, идентичност. Сега политиците трябва да покажат какви са възможните компромиси, които биха направили, за да се стигне до правителство. Държавата трябва да бъде управлявана. Цялата система на администрацията е замръзнала. Поредните избори вече не са решение на проблемите, които имаме", посочи Бъчварова. 

Тя коментира и исканията Димитър Главчев да не е премиер и искането Калин Стоянов да не бъде служебен вътрешен министър. "Конфликтите са стигнали до личности драми. Въпрос на отношение към определени личности. Едно служебно правителство има задачата да проведе следващите парламентарни избори. Възможността за самата смяна на сегашното правителство е допълнителен рисков фактор", каза Бъчварова. 

По думите ѝ министърът на външните работи е политическа фигура. 

Депутати за следващия служебен премиер: Решението е на президента

Относно ситуацията в ДПС, Бъчварова коментира: "ДПС беше едно явление. Беше балансьор. Имаше представителство, но не участваше във властта. Това са вътрешнопартийни отношения. И заради разцеплението нямаме правителство. Тук вината се носи от ДПС".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
627 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ПСИХО ЛАЙНЯРА от СЕВЛИЕВО КАТИЛА

2024.08.07 | 10:09

1
ПСИХО ЛАЙНЯРА МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО Е ДУХАЛ НА МИЛИЦИОНЕРИ , ЗАЩОТО Е 49 ГОДИШЕН РАЗПРАН БЕЗОБИДЕН БЕЗРАБОТЕН ГЕЙ. РОДЕН В ПЛЕВЕН, ПРЕЗ 1975 ГОДИНА .
СТОЯН

2024.08.07 | 10:18

2
Казва един голям провал.

Добави коментар

Водещи новини