Галя Кондева готова за втори мандат като служебен министър на здравеопазването

  • 06 август 2024 08:40

  • 723
  • 4
Галя Кондева готова за втори мандат като служебен министър на здравеопазването
© БТВ

Втори мандат като служебен министър на здравеопазването е въпрос, на който най-трудно намирам отговор. През последните 5 години са се сменили 6-7 министъра, голяма част служебни. Голяма част от въпросите в сектора са останали неразрешени. Най-важното е да продължат политиките. Дали аз ще продължа или някой друг не е толкова важно. Важно е да се продължат политиките по ПВУ, за детската болница. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева Галя Кондева Д-р Галя Кондева е назначена за министър на здравеопазването в служебния кабинет с в предаването "Тази сутрин" по бТВ. 

Към днешна дата не е говорено с мен. Не съм получила предложение. Няма как да се ангажирам с отговор. Към днешна дата не е говорено с мен, не съм получила предложение. Приех това предизвикателство с ясната отговорност и с експертизата, която имам. С екипа, с който работим, създадохме ядро.  Ако се отправи такова предложение - по-скоро да, отбеляза Кондева. 

По думите ѝ сред нерешените въпроси в здравеопазването са кадрите. "Специализациите не се осъществяваха както трябва. От 2000 година стои проблемът с медицинските сестри. От 1999 г. завършилите с тази специалност "медицинска сестра" са били към 1680, през 2014 г. са 280. Този недостиг трудно може да бъде преодолян", каза още тя. 

Здравният министър уточни, че има проекти по ПВУ, които е добре да бъдат завършени. "Загубихме един проект за протонния център, на стойност над 100 млн. евро. Имаме проекта за онкологичната помощ, имаме проекта за детското здраве, който е над 100 млн. лв. Продължаваме и проекта за спешната помощ. Той е насочен към изграждане на добри условия и бази. Не би трябвало тези пари да бъдат загубени. Заявена е процедурата", обясни д-р Кондева. 

Димитър Главчев: Ако президентът ми предложи да остана служебен премиер, ще приема

Националната детска болница

100 млн. лв. бяха отделени за детската болница. Вървят всички действия. Август 2028 г. детската болница трябва да отвори врати. Работим по капацитета и структурата на тази болница, отбеляза министърът на здравеопазването. 

Предвижда да има 404 легла в детската болница, които да бъдат разпределени в 24 клинични структури – клиники и отделения. След поредица от разговори е постигнато споразумение за 422 легла. Обсъдихме въпроса и за детска психиатрия. В София има 13 лечебни заведения, които обслужват различни услуги в детското здраве, добави още тя. 

Д-р Кондева уточни, че до края на годината се очаква да пристигнат още два медицински хеликоптера. Относно смяната на директора на онкологията, тя отбеляза, че освобождаването му е е по негово желание. 

"Най-тежко е състоянието на болница "Лозенец". Търсим вариант за стабилизиране на финансовото състояние на болницата. Това беше и причината за смяна на ръководството", обясни Галя Кондева Галя Кондева Д-р Галя Кондева е назначена за министър на здравеопазването в служебния кабинет с

Здравният министър освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“

Центърът за кръводаряване в Бургас

"Осигурено е финансирането за центъра. До месец 9 служители ще организират обществените поръчки за ремонт и оборудване. Сградата е осигурена от община Бургас. Очаква се през 2025 г. Центърът по кръводаряване да отвори", каза министър Кондева. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
723 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.08.06 | 10:11

4
ГОТОВА Е НО НЯМА ДА Е ТЯ

2024.08.06 | 09:42

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.08.06 | 09:30

2
ГЕРБ ЧЕРВЕНИ БАБИЧКИ
Емѝ...лапам си го сам от ЯД- МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХО

2024.08.06 | 09:23

1
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево, на 49 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21

Добави коментар

Водещи новини