Иван Ченчев призова да се свика Националният съвет на БСП заради "тайни срещи и сговори" с участието на Атанас Зафиров

  • 03 август 2024 12:05

  • 1305
  • 0
Иван Ченчев призова да се свика Националният съвет на БСП заради "тайни срещи и сговори" с участието на Атанас Зафиров
© Фейсбук/Иван Ченчев

„Искаме свикване на Национален съвет, който не могат да свикат вече втори месец. Само Националният съвет може да решава за третия мандат, а не шепа превратаджии в партията“. Това пише в свой пост във фейсбук народният представител от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ и член на Националния съвет на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Иван Ченчев, съобщават от пресцентъра на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Повод за настояването да се свика Националният съвет е участието на изпълняващия функциите председател в „тайни срещи и сговори“, става известно от коментара.

„Нито парламентарната ни група знае, нито Изпълнителното бюро на партията е давало мандат на Зафиров да участва в тайни срещи и сговори“, пише Ченчев. И настоява Зафиров да даде отговори.  „Той трябва да даде отговори на партията- какво е договарял, от чие име, защо колективните органи на партията нищо не знаят. Кой си ти, та еднолично ще решаваш?“, заявява още депутатът.

По-рано днес Зафиров участва в сутрешния блок на бТВ, където му бе зададен въпросът  дали е имало такава среща в НДК, според медийни публикации, с участието на представителите на „Продължаваме Промяната-Демократична България“, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и бивши депутати от ДПС, които сега са нечленуващи в парламентарна група.

„А това новина ли е, прощавайте, защото аз видях просто едни снимки на хора, които влизат в един паркинг“, заяви Зафиров.

„Ако си говорим за необходимостта от общуване между партиите в парламента, за необходимостта от търсене на решения за излизане от тази тежка политическа криза, в която се намираме в момента, то аз бих адмирирал едни такива разговори. Ако е имало такава среща, то тя е била в такъв контекст“, посочи също той.

„Държа да кажа, тъй като тази среща беше обвързана с, т.е. интерпретациите за тази среща бяха обвързани в определен контекст,  ако има разговори за смяна на председателя на Народното събрание, то този разговор може да бъде единствено и само в контекста на търсенето на работещо мнозинство, което би подкрепило работещо правителство. Това не може да бъде самоцелен акт“, обясни Зафиров.

На повторно питане дали лично е присъствал на разговорите, той каза: „Мисля, че бях достатъчно ясен“.

Атанас Зафиров: Всеки опит за саботаж на действията на БСП ще получи своите мерки за партийно въздействие

Във фейсбук пост лидерът на ИТН Слави Трифонов също коментира „слухове“ за „някаква завера за свалянето на председателя на парламента, съставянето на служебно правителство и какво ли още не“. Той подчерта, че ИТН единствено се опитва в момента да убеди  останалите политически партии за необходимостта от реализацията на третия мандат с широка парламентарна подкрепа. „И всички останали слухове са пълна глупост“, написа Трифонов.

Слави Трифонов: Пълна глупост е, че участвам в завера за сваляне на Рая Назарян

Днес представители на ИТН и на ГЕРБ-СДС провеждат разговори в парламента в търсене на подкрепа за третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Темата за медийни публикации за състоялата се тайна среща бе поставена в началото на срещата от ГЕРБ-СДС.

Започна срещата на "Има такъв народ" с ГЕРБ-СДС в търсене на вариант за реализация на третия мандат

Последвайте канала на

Весела Найденова
1305 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини