Главчев: Всякакви внушения за политически мотиви при назначаване и освобождаване на областни управители са несъстоятелни

  • 02 август 2024 13:09

  • 130
  • 1
Главчев: Всякакви внушения за политически мотиви при назначаване и освобождаване на областни управители са несъстоятелни
© Булфото (архив)

Всякакви внушения за политически мотиви при назначаване и освобождаване на областните управители са напълно несъстоятелни. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на участието си в днешния парламентарен контрол, в който отговори на въпрос на нечленуващите в парламентарна група народни представители от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, свързан със смяната на областни управители. 

„При вземането на кадрови решения водещ критерий за мен е професионалната компетентност на избраните лица, а не политическата им принадлежност. За осъществяването на добро взаимодействие в изпълнителната власт на централно и местно ниво, очаквам този критерий да е водещ и за определените областни управители и заместници при упражняване на техните правомощия“, каза Главчев. 

Главчев за издаването на шенгенски визи: До седмица ще бъде внедрена новата система

„Нормално е да се назначават кадри, които да са политически лица. Винаги съм застъпвал тезата, че тези политически лица, когато отидат на позициите си, трябва да не проявяват партийни пристрастия“, посочи още служебният премиер. 

„Въобще никакво отношение не взимам към вашите там разправии вътре в ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, нека така да го кажа, и не само в ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с“, посочи още той от парламентарната трибуна. 

Въпроса към премиера бе развит от депутата Павлин Кръстев. „На 24.07.2024 г. вие проявихте явни признаци на зависимости с решенията си за смяна на областните управители на Кърджали – Ресми Мурад и на Смолян – Румен Пехливанов. Също така за заместник-областните управители на Област Добрич – Абил Абил и на Плевен – Милен Димитров, по-малко от месец, след като бяха назначени именно от вас. Тези действия оставят дълбоко съмнение в обществото доколко независим е служебният кабинет и кой диктува кой да бъде назначаван, кой да бъде уволняван“, посочи той и припомни, че те са били назначени едва в края на юни. 

„Това не е единичен случай, а се вижда тенденция. Всекидневно ставаме свидетели на натиск, смени, уволнения на ниво изпълнителна и местна власт на хора, изразили подкрепа за д-р Ахмед Доган и в подкрепа на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с без Делян Пеевски“, посочи още той. 

Павлин Кръстев настоя за отговор какви са мотивите за освобождаването на областните управители на Кърджали и Смолян, и на заместник-областните управители на Добрич и Плевен, както и дали смяната не е свързана с политическите им позиции. 

Според премиера Димитър Главчев е обяснимо, че всяка смяна във висшата администрация провокира обществен отзвук и разнообразни политически и партийни интерпретации. „Ръководеното от мен правителство разполага с дискреция, съгласно Конституцията и Закона за администрацията да определя лицата, които да осъществяват държавното управление по места. Решението за определяне на нови областни управители на Кърджали и Смолян, и за назначаване на заместник-областни управители на областите Добрич и Плевен, е взето от Министерския съвет и от мен като министър председател при условията на оперативна самостоятелност. Следва да имате предвид, че областните управители и техните заместници не са мандатни органи и подлежат на смяна по всяко време, по усмотрение на назначилите ги органи“, каза още той в отговора си. 

„Една зависимост да ми се докаже, щях да кажа, че ще си подам оставката, но много ефект няма от тази оставка, защото не знам какво ще правите после“, каза още Димитър Главчев от трибуната. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
130 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.02 | 17:23

1
Няма никакви политически мотиви. Това е очевидно от факта, че всички назначени са от ГРОБ, а нито един уволнен бе е бил от тях. Какво политическо има?

Добави коментар

Водещи новини