Отношенията София-Скопие: Министерски съвет с позиция във връзка с изграждането на Коридор 8

  • 29 юли 2024 11:37

  • 2223
  • 1
Отношенията София-Скопие: Министерски съвет с позиция във връзка с изграждането на Коридор 8
© Novini.bg/ Canva

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл. чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор VIII към друг транспортен проект, съобщиха от пресцентъра на МС.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1296

Припомняме, че Република Северна Македония многократно е поемала и потвърждавала своя ангажимент за инфраструктурно свързване на двете държави, вкл. Kоридор VIII – например в Договора за добросъседство от 2017 г. и Протоколите към него от 2019 г. и 2022 г., Меморандума за разбирателство между Албания, България и Северна Македония от октомври 2021 г., съвместната декларация на Албания, България, Италия и Северна Македония от ноември 2023 г., декларациите от Срещата на върха на НАТО от юли 2024 г. и др.

Румен Радев в Атина: Процесите, които стават в РСМ, отдалечават страната с бързи крачки от нейната европейска интеграция. Те тревожат и България, и Гърция

Трансевропейски Коридор VIII не е просто свързване на Република Северна Македония с България, а има за цел да повиши геостратегическата автономност на ЕС. Той се превръща и в ключов логистичен маршрут по южния фланг на НАТО от Адриатическо до Черно море и има огромно значение в настоящия геополитически момент.

Отказът от изграждане на основни компоненти на Kоридор VIII отслабва колективната сигурност на Алианса.

Република България нееднократно е поставяла въпроса за изграждането на Kоридор VIII на най-високо равнище и успешно е лобирала за осигуряването на европейски средства за неговото строителство, вкл. за Република Северна Македония. Благодарение на българските усилия, Коридор VIII е включен в обхвата на Европейски транспортен коридор „Западни Балкани - Източно Средиземноморие“ като приоритет за ЕС. В края на 2023 г. участъкът Крива Паланка - Деве Баир е определен от ЕС като един от шестте флагмански проекта на стратегията „Глобален портал“ и финансиран с над 500 млн. евро грантове и кредити. Модернизацията и завършването на железопътния компонент на Kоридор VIII на българска територия е част от националната програма „Транспортна свързаност 2021 – 2027“.

Призоваваме правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на Трансевропейски Коридор VIII на нейна територия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.29 | 15:10

1
Време е да ги анексираме

Добави коментар

Водещи новини