НС прие на първо четене мерки за ограничаване на схемата "френска безработица", източваща НОИ

  • 25 юли 2024 12:27

  • 3490
  • 2
НС прие на първо четене мерки за ограничаване на схемата "френска безработица", източваща НОИ
© Булфото (архив)

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които предвиждат еднакъв ред за определяне на размера на обезщетението за безработица за осигуряващите се само в България и за тези, които се осигуряват и в България, и в държава член на Европейския съюз.

Законопроектът за допълнение на КСО, внесен от Деница Сачева и народни представители от ГЕРБ - СДС, беше одобрен със 145 гласа „за“, три „против“ и 19 „въздържал се“. Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене на измененията да бъде съкратен на три дни, предаде БТА. В пленарната зала беше служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. 

Комисията по труда гласува промени за паричните обезщетения за безработица

С измененията се цели да се осигури справедливост при определяне на размера на паричното обезщетение за безработица за лицата с осигуряване само в България и за тези, които са с осигуряване и в България, и в държава членка на ЕС, както и да се ограничат злоупотребите при отпускането на тези обезщетения. Това се постига, като при изчисляването на размера на обезщетенията за лицата с осигуряване в България и в държава членка на ЕС няма да се вземат предвид единствено и само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а доходите им за последните 24 месеца.

През 2023 г. броят на лицата с изплатено обезщетение за безработица при краткосрочна заетост в държава членка на ЕС е 7,73 % от общия брой лица с изплатено обезщетение, като тези лица са получили 26,33 % от общо изплатените обезщетения. Средномесечният размер на обезщетението, определен по българското законодателство, е 538 лв., а на лицата с краткосрочна заетост в държава членка на ЕС - 1365 лв., посочват вносителите от ГЕРБ-СДС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3490 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...бум бум в анала- МИРОСЛАВ ИБАНИЯ КАТИЛА

2024.07.25 | 12:44

1
Аз съм психо лайняра мирослав блажев Катила от Севлиево , дето пиша тук в сайта глупости по цял ден. Иначе, си духам на циганите и радикалния турчин Ахмед Муса в Ловешкия затвор.

2024.07.25 | 15:45

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> bitly.cx/arctik

Добави коментар

Водещи новини