Запрянов: Т.нар. военен Шенген не касае транспортната инфраструктура

  • 19 юли 2024 11:10

  • 316
  • 4
Запрянов: Т.нар. военен Шенген не касае транспортната инфраструктура
© Булфото

"Военният Шенген" не касае транспортната инфраструктура, която се изгражда и се финансира от ЕС, а граничните процедури при преминаваме на съюзни войски през наша територия и облекчаването на тези гранични и митнически процедури. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър, който бе изслушан от народните представители в пленарната зала във връзка с писмото за намерения за създаване на коридор за военна мобилност, което Румъния и България подписаха заедно с Гърция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, наричано военен Шенген. 

Запрянов каза, че членството на страната ни в НАТО е основен гарант за териториалната цялост, политическата независимост и сигурност на държавата. Успешното изпълнение на плановете на НАТО за възпиране и отбрана, наред с останалите фактори, зависи от съществуваща вече мирновременна национална инфраструктура и предварително съгласувани транспортни процедури между отделните съюзници, отбеляза той. 

По отношение на транспортните коридори Запрянов заяви, че споразумението се отнася до модернизиране и изграждане на железопътни (жп) линии, транспортни артерии по направление Кулата – Видин, Александруполис – Русе – Силистра. 

Той посочи, че от военните се иска да зададат параметрите, които да бъдат взети предвид при проектирането на тези транспортни коридори и жп коридори, които да могат да поемат и превоза на войски и тонажи на отбраната.

Придвижването на товари и персонал следва да бъде осигурено чрез хармонизиране, още в мирно време, на условията за използване на определените в отбранителните планове коридори за развръщане на силите, каза Запрянов. По думите му като основни фактори, затрудняващи придвижването на личен състав и техника в Европа, могат да се посочат сложните и различните национални правила за преминаване на границите, условията за обмен на информация, липсата или недостатъчно развитата транспортна инфраструктура. 

Запрянов посочи, че облекчаването на граничните и митнически процедури става с промени в националното законодателство, които са направени. 

Министър Атанас Запрянов откри новата полоса в Трета авиационна база в Граф Игнатиево

Трансевропейската транспортна мрежа е ключов инструмент за планиране и развитие на съгласувана, мултимодална и висококачествена транспортна инфраструктура в целия ЕС. Мрежата включва жп-линии, морски пътища и пристанища, свързваща градски възли, летища и терминали, обясни той. 

Запрянов отбеляза, че България активно работи за развиването на транспортната инфраструктура и подчерта, че е важно страната ни да остане активна с конкретни идеи и действия за по-нататъшно изграждане. 

Служебният министър посочи, че военната мобилност като инициатива на ЕС има за цел да осигури бързото придвижване на военни подразделения и техника както в мирно време, така и по време на кризи и конфликти във всички стратегически направления и при всички видове транспорт. Запрянов подчерта, че тя се изпълнява под егидата на Европейската агенция за отбрана като се използва и от механизма за свързване на Европа и обясни, че механизмът работи чрез целенасочени инвестиции в транспортна инфраструктура. Запрянов заяви, че 1,69 млрд. евро е финансирането на проекти за транспортна инфраструктура с двойно предназначение и обясни, че финансирането от ЕК е до 50%, а за държавите по кохезионната политика на ЕС може да достигне до 85%.

Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър посочи, че подписаният меморандум между България, Гърция и Румъния няма статут на международен договор съгласно Виенската конвенция и представлява правно необвързващ документ, който цели да изрази готовността на трите държави да работят за създаването на хармонизиран коридор за военна мобилност, с цел подобряване на взаимодействието между тях. Запрянов подчерта, че това се свежда до модернизиране на националната инфраструктура  и това ще доведе и до икономически ползи, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
316 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.07.19 | 13:31

4
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman
разбрахте ли

2024.07.19 | 11:54

3
строят се пътища за една задаваща се война срещу русия, тези пътища ще се използват само от военни какъвто план има в германия и го показаха преди няколко дни ... а тоя вика, да се радваме, че България печели като се подобрява инфраструктурата хахахаха кра.варите си свързват базите и то голяма част от финансирането ще е от държавния бюджет, ще има за парлама и малко от ес

2024.07.19 | 11:31

2
Деди Наско, ама тия хамериканоси наистина са ти изпили хептем мозъка. дали не са ти загладили и последната гънка, с чиято помощ ходеше в тоалетната? Деди, не ти ли се скапаха колената и кръста, да си в постоянна поза наведен?

2024.07.19 | 11:30

1
Деди Наско, ама тия хамериканоси наистина са ти изпили хептем мозъка. дали не са ти загладили и последната гънка, с чиято помощ ходеше в тоалетната? Деди, не ти ли се скапаха колената и кръста, да си в постоянна поза наведен?

Добави коментар

Водещи новини