Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

  • 16 юли 2024 16:38

  • 480
  • 2
Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител
© Булфото

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост.

Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, предава БНР. 

В нея Гюров посочва, че съдът е насрочил открито дело през септември, на което ще разгледа жалбата му срещу решението на антикорупционната комисия. Също така подчертава, че действието на решението "е спряно и към днешна дата то не поражда правни последици".

"Заявявам, че ако бъда отстранен ще обжалвам решението пред Върховния административен съд. Това е важно не само за мен, но и за останалите членове на УС на БНБ, за да е ясно, че не може да се допусне натиск върху органите за вземане на решение", пише Гюров, който заявява, че:

"Управителният съвет на БНБ може и трябва да отстоява независимостта на банката и да защити членовете на ръководните органи от натиск и външно влияние при вземането на решения".

БНБ заседава по казуса с Андрей Гюров

"Настоящият случай се следи внимателно както от Европейската комисия, така и от Европейската централна банка, защото установяването на произволно основание за предсрочно прекратяване на мандата на член на управителния съвет на БНБ представлява нарушение на правото на Европейския съюз и заплаха за нашето пълноправно членство в ЕС чрез участието на Република България в еврозоната", пише още Андрей Гюров.

По-късно се очаква заседание на Управителния съвет на централната банка. Една от точките в него е свързана с отстраняването на Гюров. Очаква се той да присъства, за да изложи тезата си, но да няма право да гласува. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
480 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.07.16 | 16:52

1
И този... "спец" се е хванал яко в сламката, че иначе... на борсата и... глад:)))!

2024.07.16 | 17:28

2
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини