Одобриха графика на реформите в съдебната власт

  • 05 септември 2012 17:07

  • 661
  • 0
Одобриха графика на реформите в съдебната власт
©

Министерският съвет одобри график на неотложните мерки и действия на правителството и на органите на съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Графикът обхваща периода до декември 2013 г. и включва законодателни, административни и организационни инициативи, които да гарантират продължаване на съдебната реформа и постигането на конкретни резултати в противодействието на корупцията и организираната престъпност.

Акцент е поставен на управленските, организационни и аналитични мерки на институциите, които имат за цел подобряване на практиката, въвеждането на модели за добро управление, прецизиране на координацията между правоохранителните органи и органите на съдебната власт. Те са фокусирани върху приложението на новото законодателство по начин, който да капитализира ефектите от направени нормативни промени и да гарантира необратимостта на продължаващите реформи.

Предвижда се усъвършенстване на правилника за дейността на новия ВСС, който да отговори на направените препоръки за постигане на баланс между ефикасност, отчетност, етика, независимост, прозрачност и публичност в работата на ВСС. За усъвършенстване на практиката в графика са включени серия от дискусии, изготвяне на методически указания и инструкции, подготовката на анализи и формулиране въз основа на тях на управленски мерки за различните структури на съдебната власт. За кадровото укрепване на съдебната система и разследващите органи е предвидено изготвянето и приемането на средносрочна стратегия за развитие на човешките ресурси, която отчита нуждите и натовареността, необходимите промени в структурата на съдилищата, назначенията и обученията.

В нея ще бъдат формулирани и управленски мерки за изравняване на нивото на натовареност, обезпечаване на компетентни и мотивирани магистрати и постигане на качествено и бързо правосъдие. Заложени са и поредица обучения – както целенасочени за магистрати или разследващи, така и съвместни по специализирани модели (антикорупция, конфликт на интереси, отнемане на незаконно придобито имущество, престъпления против финансовата система на ЕС и т. н.).

Последвайте канала на

Novini.bg
661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини