Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова участва в заседанието на ЕКОФИН в Брюксел

  • 16 юли 2024 14:12

  • 298
  • 3
Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова участва в заседанието на ЕКОФИН в Брюксел
© МФ

Вицепремиерът и финансов министър Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с представи България в редовното юлско заседание на Съвет „Икономически и финансови въпроси“ на ЕС, което се състоя в Брюксел.

В началото на заседанието Унгарското председателство на Съвета на ЕС представи своите приоритети и работна програма в областта на икономическите и финансовите въпроси за следващите 6 месеца.

Мнозинството държави членки, включително и България заявиха, че подкрепата за Украйна трябва да остане приоритет в дневния ред на Съвет ЕКОФИН.

Министрите направиха преглед на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и приеха решения за изменения на плановете за възстановяване и устойчивост на пет държави членки. Министър Петкова информира Съвета, че България предстои да финализира предложението си за глава REPowerEU по националния план за възстановяване и устойчивост. За целта е изготвен подробен график, съгласуван с ЕК. Целта е България да финализира проекта на глава REPowerEU до средата на септември и да го представи на Комисията с оглед получаване на одобрение до края на годината, съобщават от пресцентъра на МФ.

Европейската комисия представи актуална информация относно икономическия и финансов ефект от агресията на Русия срещу Украйна. Съвет ЕКОФИН подкрепи продължаването на работата, паралелно с тази на ниво ЕС и Г-7, за предоставяне на заем на Украйна, който да бъде изплатен от извънредните приходи от руските имобилизирани активи.

Министрите се съгласиха, че най-добрият подход е да се гарантира участието на Г-7 заедно с ЕС и настояха за бързо постигне на споразумение относно структурата и техническите подробности на предложението.

България отчете пред Еврогрупата напредъка по изпълнението на последващите ангажименти след присъединяването на страната ни към еврозоната

Министър Петкова подкрепи предложението на Комисията за използване на инструмента за макрофинансова помощ за предоставяне на заем на Украйна от страна на ЕС и за използване на бюджета на ЕС за гаранция. България счита, че средствата трябва да се използват за покриване на военни и бюджетни нужди, както и за инвестиции в стратегически за икономиката на страната сектори, които ще допринесат за бързото й възстановяване и развитие.

В контекста на Европейския семестър Съветът одобри специфичните за всяка държава препоръки, както и заключенията относно задълбочените прегледи за 2024 г. в рамките на Процедурата при макроикономически дисбаланси.

Министрите обмениха мнения относно докладите на ЕК и на ЕЦБ за конвергенцията, в които се оценява готовността на държавите членки извън еврозоната за приемане на единната валута. България приветства заключението. Министър Петкова увери Съвета, че ангажиментът за възможно най-скорошно присъединяване към еврозоната остава приоритет и, че техническата подготовка продължава с добро темпо. Когато последният критерий бъде изпълнен, България ще използва възможността да поиска извънредни конвергентни доклади. Вицепремиерът акцентира, че за страната е важно да получи бърза оценка на готовността си от европейските институции и решение на Съвета с конкретна датата за присъединяване. Това ще гарантира предвидимост за бизнеса и обществото и достатъчно времеви хоризонт за финализиране на процеса.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
298 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
пф

2024.07.16 | 14:28

1
АНАТЕМА!

2024.07.16 | 15:00

2
Съдраха се да ходят по екскypзии

2024.07.16 | 17:33

3
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини