Николай Младенов: Няма да позволим на съседите да шикалкавят с историята

  • 05 септември 2012 13:32

  • 2340
  • 9
Николай Младенов: Няма да позволим на съседите да шикалкавят с историята
©

България ще формулира в документ "червени" линии, от които няма да отстъпи в политиката си към съседните страни. Това каза министърът на външните работи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 пред журналисти в Министерски съвет.

Министърът не посочи конкретни примери. Той заяви, че България е и ще бъде винаги отворена страна, която насърчава гости от съседните страни, развитие на търговските отношения и подкрепя разширяването на ЕС. Но не е страна, която ще позволи да се шикалкави с нейната история, с нейната идентичност, защото тя е българска и не е мястото на политиците да се опитват сега да измислят някакви тълкувания. Всички такива опити в миналото са довеждали до крах, затова е по-важно да гледаме напред, а не да гледаме назад, каза Младенов.

През следващата седмица ще се състои първата редовна среща на българските посланици от балканските страни, които ще бъдат в София, за да започнат обсъжданията на параметрите на документа и за цялостен преглед на отношенията. Министърът заяви, че няма конкретна причина, поради която дебатът да започне именно сега, но според него началото на политическия сезон е добро време. По думите му, можело е това да се случи при разпадането на Югославия или в първите дни след присъединяването ни в ЕС. Младенов каза, че документът трябва да бъде достатъчно общ, за да включи основни устои на българската политика, които да не се влияят от ежедневните промени в политическото поведение или икономическата ситуация.

Имаме трайни, културни, исторически, политически интереси като българска държава, които трябва да бъдат защитени в региона в един нормален и конструктивен диалог с нашите съседи. Развитието на българските общности, запазването на българския език, на българската култура във всички тези страни е основен приоритет за нашето общество не от вчера. Затова смятам, че е крайно време да проведем един конструктивен, открит и надявам се, спокоен дебат в българското общество и в българското Народно събрание и да формулираме основни параметри, основни принципи и, разбира се, основни червени линии, от които няма да отстъпим в политиката си към нашите съседи, за да бъдат те ефективни, за да бъдат конструктивни и да допринасят за това, което в крайна сметка е стратегически важно в нашия регион - да има стабилност, развитие, икономическа свобода, това трябва да стане на базата на максимално съгласие между политическите сили и обществото, каза Младенов.

Според министъра в края на този дебат българското общество и политици ще покажат, че сме страна, която има с какво да подпомогне процесите на развитие на съседните страни. Както ние сме се възползвали и се възползваме от членството в ЕС, за да подобряваме постепенно качеството на живот в България, така трябва да помогнем на нашите съседи, които искат да извървят същия път, да го извървят, за да могат и те да видят предимствата на това да спазваш общите принципи, да имаш достъп до общия пазар на ЕС и, разбира се, да базираш политиката си на един конструктивен поглед към бъдещето, а не да се ровиш в миналото, там, където е мястото на историците, заяви той.

Нашите съседи, за да получат и да имат искрената подкрепа от България, която те заслужават, трябва да докажат, че искат да извървят абсолютно конструктивно, отговорно и истински пътя, който ние сме извървели, за да бъдем част от ЕС, каза още Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.
Министърът напомни, че се навършват 100 години от Балканските войни и посочи, че като общество можем в много отношения да бъдем пример не само за съседните страни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2340 9

Коментари 9

Добави коментар
д

2012.09.06 | 20:29

6
като е толкова загрижен външния ни министър за съседите и иска да им помага, да си подаде оставката и да върви да им помага. на мястото на което се е настанил ни трябва човек който да работи за нашите български интереси не за чуждите. всеки работи за тези от които си получава заплатата, така че министър младенов да върви при съседите и да си иска заплатата от тях.
Браво!!!

2012.10.12 | 12:31

9
От всички правителства на прехода чаках подобна позиция, от която да не се отстъпва, но досега всички се оказаха заети да грабят страната и народа си. Виждам конструктивни действия при това правителство, които са в пъти повече от предходните правителства на национални предатели взети заедно!!!
Goran

2012.09.06 | 20:30

7
Верваш ли си на глупостите.......и мислиш ли че тази тема е подходяща за партийни агитации. Като си толкова компетентен спомни си за Каракачанов и Димитров. Отвращават ме хора които поставят партиините интереси над народните..........позьори
batman

2012.09.06 | 06:38

4
Виждаш повече медийни изяви е това виждаш ;) Те много работи казаха ама действия нулеви - винаги 'започват' или 'до няколко месеца ще'
Уил Смит

2012.09.06 | 06:36

1
Вие черното бяло ли го виждате или не сте си изпили хапчетата? А, ясно! Най-вероятно ви се плаща! Възможно най-предаващото българските интереси правителство на Америка и Турция по заповед на Чичо Сам извършвало "конструктивни действия"?!? ДЕСТРУКТИВНИ е правилният термин - на държавността, на автономията, на индустриите, на... на ВСИЧКО! Тръгнали ГЕРБ-аджийските "политици" да оправят не Родината си, а ... съседите... Начело с лекето, фигуриращо като външен министър на Република България - продажникът му с продажник. Ама ценен за Боко и компания - чак правителствения самолет разкараха заради одрасканото му колянце... И ако за "Тигрите" УЖ било платено, кой ще плати ТОЗИ масраф, а? Утре честваме Съединението на България, а "политиците" ни с "желязна воля" се мъчат да разединят и похарчат евтино родината ни... Срам и позор!!!
...

2012.09.06 | 06:36

2
Борисов продаде България на турците а тоя фанал на макетата да се дърви...
Иванов

2012.10.12 | 12:31

8
Червените линии Тази нова политика е съвсем излишна, защото тези „линии” няма да са нищо друго освен налагане на правила за междусъседко общуване, които в една или друга степен ще са в разрез с актуалната международна практика. „Червените” линии ще са нещо необмислено в основата си, защото средновековната ни история не се интерпретирана точно. Между българските историци като Божидар Димитров, Тодоров от една страна и проф. Пламен С. Цветков и другите сериозни изследователи от друга, съществуват разногласия по въпроса за произхода на братята Кирил и Методий, Климент Охридски, Горазд и Ангеларий и по това на какъв език са писали творенията си. Според уважавания проф. Пламен Цветков посочените „българи” не са знаели български и са писали и проповядвали на старославянски, а не на старобългарски. Интересно е м-р Младенов да запита проф. Б. Димитров дали македонците от гръцка Македония са българи (щом твърди, че македонците от Вардарска Македония са наследници на Хан Аспарух). М-р Младенов трябва да е наясно с историческата истина, за да се ангажира с „червените” линии, в противен случай ще изостри още повече спора ни с Република Македония.
Уил Смит

2012.09.06 | 06:38

3
Господин Иванов! Моля не наричайте рошавото и откровено отблъскващо дипломатическо отроче с понятия като "уважаем"! Това продажно недоразумение, предало майка си, баща си и Родината си (с подарена титла "професор" именно за тези заслуги в Соросовия НБУ) не е никакъв сериозен учен... Да - Божидар Димитров има бая трески за дялане, но мърльото Цветков е просто... Абе - просто недостоен да занимава когото и да е с фантазиите и платените си русофобски и антибългарски изказвания!
Анонимен

2012.09.06 | 20:29

5
Всеки е силен на думи...Действията на Младенов се различават коренно от бръщолевенията му...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини