Министър Запрянов: Изпращането на български войници в Украйна никога не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда

  • 04 юли 2024 14:10

  • 384
  • 4
Министър Запрянов: Изпращането на български войници в Украйна никога не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда
© Булфото (архив)

Изпращането на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна, по какъвто и да е повод, никога не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда. Това каза в Народното събрание служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Той е на изслушване в парламента „по въпроса за неучастие на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна“. Инициативата за изслушването е на парламентарната група на „БСП за България“. 

Такъв въпрос никога не е бил поставян нито пред политическото, нито пред военното ръководство на Министерството на отбраната (МО), заяви Запрянов. Министърът посочи още, че това е единствено в правомощията на Народното събрание. 

Атанас Запрянов: Никога не е обсъждано изпращането на наши военни в Украйна

Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна, нито е обсъждана такава тема, нито ще бъде обсъждано, беше категоричен по-рано днес служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в при изслушването си в парламента във връзка с позицията на България за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В МО разбираме, че в част от обществеността има притеснение по отношение на войната в Украйна и ролята на България в нея, каза още Запрянов. Свидетели сме на мощна вълна на дезинформация по този въпрос, особено в социалните медии, която целенасочено влияе върху естествените страхове на хората. За съжаление, провокативни и изцяло неверни изявления за изпращане на наши войници да се бият в Украйна бяха направени и от отделни политици, коментира служебният министър.

На интернет страницата на Министерството на отбраната има официална позиция на правителството, в която се посочва, че България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, припомня БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
384 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.07.04 | 19:57

4
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.07.04 | 15:15

3
Насе, защо лъжеш бе баби? на мен вчера какво ми каза - бабо, сега стягам четата и заминават!

2024.07.04 | 14:41

2
Да им изпратим Българските Парламентарни ВоИни? Българийо за теб достойно те умряха!

2024.07.04 | 14:23

1
как да не е обсъждано, от две години само за това се говори

Добави коментар

Водещи новини