Цветан Цветанов: Системата ни за сигурност е 100% овладяна, всеки се спасява поединично

  • 28 юни 2024 18:35

  • 3267
  • 8
Цветан Цветанов: Системата ни за сигурност е 100% овладяна, всеки се спасява поединично
© Републиканци за България

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, председател на „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ и бивш министър на вътрешните работи, в специално интервю за SafeNews определи, че българската система за сигурност е 100% овладяна. Той уточни, че личната карта на БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва е била издадена през 2016 г. по времето на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Цветанов е категоричен, че избухналите през седмицата криминални скандали служат като димна завеса за отклоняване на вниманието от ставащото в страната.

Г-н Цветанов, тази седмица криминалната хроника изпревари по интерес политическата. Безспорно палмата на любопитството поражда доброволното предаване на сочения за „кокаинов“ крал Евелин Банев-БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва. Вие сте първият вътрешен министър, г-н Цветанов, под чието ръководство в МВР съвместно с партньорските служби започва международна операция довела до задържането на БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва и на неговата група от 13 човека. Какви са впечатленията ви от него и от маниера му на работа?

Първо искам да кажа, че е имало подобен опит за съвместна международна операция през 2008 г., но поради изтичане на информация от българските власти разработката се осуетява. Тогава са направили работна среща един прокурор и двама служители от ГДБОП, при което за съвсем кратко време след тази среща Евелин Банев-БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва споделя представения от италианските служби доклад на българските с неговия партньор в Италия Мелате. Така се осуетява изключително добра международна реализация. През 2012 г., когато бях министър на вътрешните работи, направих подобна работна среща с италианските власти и със следователя Джорджино. Поехме ангажимент, че България вече е достатъчно силна държава, която може да преодолее всяко съпротивление. А също и да бъдем успешни в съвместната ни операция. Операцията приключи успешно с предаването на 13 българи, някои от които излежаха присъдите си в Италия. Докато Евелин Банев-БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва беше приведен в София по неговото дело за парне на пари от 2002-2005 г.

Цветан Цветанов: Брендо е покровителстван, както политически, така и от представители на службите

След 2013-2014 г. БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва изпадна в неизвестност. През 2016 г. той си изважда нормален документ за самоличност, лична карта. Тогавашният министър на вътрешните работи и цялото професионално ръководство позволяват действията му. Вероятно имат и съпричастност, щом са издадени тези документи, разказва Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Не е възможно човек, заявен за издирване с червена бюлетина и заложен по разследване и наказателно производство, водено в Румъния от 2013 г., да отиде да си извади лична карта и отново да изпадне в неизвестност. След като беше осъден в България за 6 години за пране на пари, започват да го издирват. Лично не го познавам, но от съвместната ни работа с наши партньори мога да кажа, че той беше на изключително високо ниво в йерархията на организираната престъпност за трафика на кокаин. Обвинението на италианските власти и осъдителните присъди, които получиха БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва и всички останали, бяха за трафик на кокаин над 40 тона годишно от Южна Америка. Това е много сериозен играч. За голямо съжаление през 2008 г., когато италианските власти искат сътрудничество с България, тогава Евелин Банев-БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва беше почти непознат. Така са и други подобни лица, публично непознати, които същевременно са сериозни фактори в международната организираната престъпност.

Г-н Цветанов, има ли конкретна информация за политици или бивши служители на службите, които са покровителствали или са имали по-тесни контакти с БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва?

Имаше оперативна информация към момента, когато започнахме да работим много интензивно по локализирането на всички лица, които бяха поискани от италианските власти. Но самият факт, че когато се прави първата работна среща с италианските власти и те представят доклада относно доказателствата, с които делото в Италия ще започне, само два часа по-късно Евелин Банев – БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва споделя информацията с италианската мафия. Това означава покровителство в службите и всяка изпреварваща информация може да стигне не по предназначение към компетентните органи, а към организираната престъпност. Затова когато пристъпихме към реализацията на операцията през 2012 г. с италианските колеги се разбрахме, за да избегнем евентуалното изтичане на информация, да не обявяваме европейските заповеди за задържане в Шенгенската информационна система. А ги качихме след като бяха задържани по полицейско разпореждане всичките лица. Така съдът прие тези документи и бяха предадени на италианските власти всички лица да бъдат съдени там.

Г-н Цветанов, от тези 13 човека от неговата група, които са осъдени от италианските власти, се оказва, че днес някои от тях са намерили добър пристан в местната власт. Кои са те?

Е, няма как да ги назова поименно. Смятам, че държавата има достатъчен ресурс, за да неутрализира подобно присъствие и влияние в местната власт. Защото определени местни власти се превръщат във феодално обслужване на представители на организираната престъпност. И трябва да ви кажа, че когато съм имал възможност да посещавам тези населени места, обикновените хора са ме спирали и казвали, че когато бях министър на вътрешните работи и тези лица бяха задържани, градовете им бяха спокойни. Сега обаче те споделят, че в момента службите отсъстват от всекидневните си професионални задължения. Но това е обществена тайна. Тези лица се занимават и с проституцията, и с наркоразпространението, и с харченето на обществен ресурс в дадените общини. И това го постигат чрез механизмите на страха и липсата на държава. Което показва, че се намираме в изключително неблагоприятна ситуация.

Винаги съм казвал, че първият управленски мандат на ГЕРБ е мандатът за който се гордея, че бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, казва Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Успяхме да неутрализираме не само кокаиновите крале и да заловим БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва и неговата група, но и Килърите с поръчковите убийства. Също така и Наглите, които вилнееха и отвлякоха 19 човека. Когато започнахме, държавата беше абдикирала. Мафията имаше държава. Искам да дам висока оценка на служителите от МВР за всичко, което успяхме да направим. Тогава те имаха оперативната свобода да работят професионално. Направих изключително добър ръководен екип от хора, минали съответните международни правоохранителни академии, които имаха доверието на нашите партньори. Работехме в синхрон с тогавашния главен прокурор проф. Борис Велчев. Надали щяхме да имаме тези резултати без него. Постигнатото беше отразено в доклада през ноември 2012 г., където следваше проверка след 18 месеца в Механизма за оценка. Това на практика беше доверие към нас. Докато за Румъния Механизмът се запази да бъде на 6 месеца, защото нямаха напредък в борбата срещу организираната престъпност. Но днес вече Румъния ни изпреварва.

Г-н Цветанов, през тази седмица отново бе дадена гласност на скандала около изчезналата криптокралица Ружа Игнатова. Тя е действала в годините около 2016 –та, знаете ли нещо за нейните подвизи в България? Имали ли сте информация, все пак тогава сте бил действащ политик и председател на ПГ на ГЕРБ?

Запознах се със случая, когато тя вече се издирваше и научих за мащабното разследване. Да припомня, че в периода около 2016 г. МВР под ръководството на тогавашния министър и всички които работеха в дирекция „Български документи за самоличност“, издадоха лична карта на Евелин Банев-БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва. Дали не е било възможно и Ружа Игнатова да излезе съвсем необезпокоявано? Както и да не бъде на оперативен контрол при положение, че тече такова разследване съвместно с нашите партньори. Самият факт, че САЩ предоставя сериозна финансова награда за информацията, която да бъде дадена и задържана Ружа Игнатова, показва, че на база информационните потоци, които са анализирани от американска страна, може да се допусне, че тя е жива. Затова се предлага такава голяма награда, за да могат да се извършат последващите процесуални действия.

Г-н Цветанов, кой е бил министърът на вътрешните работи тогава?

Румяна Бъчварова. То излезе и публично като информация и това не е тайна за никого. Защото след като напуснах системата на МВР, професионалният екип, с който работех, беше освободен от кабинета „Орешарски“. Тогава именно започна овладяването на част от информационните потоци, които бяха събрани в оперативните дела на ГДБОП. Тогава те бяха прехвърлени към ДАНС , което беше пълен парадокс. Защото контраразузнаването да извършва действия, свързани с организираната престъпност, го няма никъде в европейските демокрации. За мен по-важното е, че след кабинета на Орешарски, при втория кабинет на Борисов беше назначен Веселин Вучков. Вучков искаше да възстанови нивото на сътрудничество и на ефективност на правоохранителната система към началото на 2013 г. когато вече дадохме позициите си аз като министър и той като заместник-министър.

След като Веселин Вучков поиска да бъде освободен главния секретар и председателя на ДАНС от времето на Орешарски, тогава беше блокиран от тогавашния премиер Борисов, спомня си Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Тогава започна „обновяването“ на системата в пълните ѝ аспекти чрез ръководството на Румяна Бъчварова. Тя нито познаваше системата, нито пък имаше необходимия авторитет. Самият факт, че ѝ бяха сложили за главен секретар човек, който не знам дали трябваше да заема тази висока позиция, е показателен. Така започна овладяването на системата. Казвал съм го много пъти още от 2014 – 2015 – 2016 г.: резултатите от тази неправилна политика в сектора за сигурност ще доведат до такива сътресения. А тяхното коригиране ще бъде много трудно. И системата няма да може да работи функционално с необходимото обществено доверие.

Г-н Цветанов, овладяна ли е днес системата за сигурност?

За мен е 100% овладяна. Защото виждаме по случая Дебора, какво се случи и как към тогавашния момент директорът на областна дирекция към Стара Загора не беше освободен. След това възникна втори инцидент – смъртният случай на бореца около Нова година, когато беше направено полицейско задържане и човекът почина, без да има никакви доказателства за превишаване на власт. Спомняме си и полицейското насилие в София пред БФС, когато на власт беше сегашният министър на вътрешните работи. От тази гледна точка имаме голям дефицит в доверието на правоохранителната система. За мен вина не носят редовите служители, които са задължени да изпълняват разпорежданията на своите началници. Според мен системата се управлява неправилно. И отсъстваме от реалните политики, които могат да доведат до по-голяма ефективност. Давам за пример с национална новина: закупуването на новите високоскоростни автомобили. Няма лошо да се купуват такива автомобили за служителите на МВР.

Калин Стоянов: Брендо е влязъл в България по времето на Бойко Рашков

Трябва да знаем едно: от последните години и по ПВУ навсякъде се говори, че трябва да има цифрова трансформация. Защото физическите активи трябват да бъдат заменени с дигитални. И точно за това трябваше да бъдат вложени необходимите финансови средства за изграждането на инфраструктура, казва Цветанов.

Чрез дигиталната инфраструктура с необходимото видеонаблюдение и заснемане на нарушителите на пътната обстановка ще се постигне ефективност и ще се извърши съответната превантивна дейност. Много от предприетите действия са, за да се проведе дадената обществена поръчка. Защото там може би ще има и дивиденти. От 2014 г. се знае, че предстои промяната на личните документи. Процедурата по договора, който изтичаше към тогавашния момент, беше събирана едва през 2018 г. Тази процедура приключи само преди няколко месеца. Стойността на новите проекти за новите документи е 192 млн. евро. Докато старият договор със същите условия и защити беше за 117 млн. евро, подписан от Михаил Миков. А когато станах министър на вътрешните работи, поради неизпълнение на срокове на определените технически показатели успяхме да намалим със 17 млн. стойността на договора. И така той стана 99 млн. евро. Сега е 192 млн. евро. Всеки може да си направи сметка, как работи системата.

Г-н Цветанов, случаи като БрендоБрендоЕвелин Банев-Брендо е роден е на 8 октомври 1964 г. в Тополовград.   През 1985 г. постъпва, Ружа Игнатова, вчера бе задържан и телевизионният продуцент на почти всички мащабни формати Нико ТупаревНико ТупаревНико Тупарев е роден на 27 октомври 1971 година в София.   Завършва Българо-датския колеж., защо всички тези случаи се случиха през тази седмица?

Можем да направим много предположения. Освен всичко изброено, да припомня че служебният премиер, който очаква по всяка вероятност съвсем скоро да има редовно правителство, сигурно знае, че се правят сериозни кадрови промени за областните управители и зам.-областните управители в страната. Забележете. Това е преди започването на формирането на редовно правителство. Ако, разбира се, бъде събрана необходимата парламентарна подкрепа. За първи път вчера бяха обявени новите областни управители на Хасково и Кърджали. И когато говорим, че служебният кабинет е равно отдалечен от политическите формации, това са много тясно и силно свързани с изразени политически лица на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. И си задавам въпроса: къде е ГЕРБ в момента?! Защото когато създадохме партията, в която и аз участвах, бяхме алтернатива на статуквото БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с в тези региони.

Реално се вижда, че областните управители в момента са политически лица, ангажирани с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. Г-н Главчев прави тези назначения. Къде е г-жа Цвета Караянчева като дългогодишен народен представител от Кърджали?! Сега вече е избрана от Пловдив област. Къде е позицията на г-н Делян Добрев от Хасково?! Пита Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Защото и за двамата областни управители до сега знаем, че бяха свързани под някаква форма с Добрев и Караянчева. Днес обаче няма никаква реакция не само от тях. Няма такава и от нито една политическа формация. Което означава, че имаме голям притъпяване на сетивата си за подобни действия, които се извършват в момента. Да припомня случая в Сребреница. Където министър-председателят оказа натиск върху посланика ни в Ню Йорк, за да се промени позицията на страната ни. Това са все парадокси.

И отново да ви попитам за връзката на тези криминални случаи със ситуацията в страната сега? Има ли такава връзка?

Според мен има някаква връзка и може да се направи съответен извод. Защото при водещите новини, които вие коментирате, аз ви казвам как другите политически решения минават безпроблемно. Днешното управление е без никакъв хоризонт. И без никаква устойчивост, която да гарантира правовият и демократичен ред на страната.

Г-н Цветанов, да ви разбирам ли, че избухналите криминални скандали, повечето от тях подновени, са като димна завеса за отклоняване на вниманието от това, което става в страната?

Разбира се. Виждаме, че излезе като водеща новина и охраната на Борисов.

И охраната и на други политици също.

Да, и на други политици. Излязоха и много други неща. Да си представим какво е усещането в обикновения човек. След като за всички политици държавата в момента е отделила такъв огромен ресурс, за да ги охранява. Къде тогава са службите да предотвратят подобни неща. И на база постъпилата оперативна информация те да са реагирали и приключили с тези разследвания служебно, оперативно, използвайки целия инструментариум, който имат. Да си представим усещането на обикновения човек. Него въобще няма кой да го охранява. Защото знаем, че в момента резултатите от борбата с престъпността са направени от т.н. стъкмистика, но вижте, какво е усещането у хората. Всеки се спасява поединично. Което е трагично.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3267 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.06.29 | 05:44

3
КОЛКО ДИВИЗИИ СА ВИ НАПАДНАЛИ
ГЕРАЦИТЕ

2024.06.29 | 05:54

8
БЪЛГАРСКИЯ ИЗРОД ЩОМ СТАНЕ СУТРИН И ПОЧВА ДА СЕ ЧУДИ КОЙ ДА ПРЕЕ БЕ ПЪРВИ Е БРАТ МУ СЕСТРА МУ

2024.06.29 | 05:49

7
ТЪПИ ЗЛОБНИ ЛАЙ НО ЯДИ
БЪЛГАРСКИ ИЗРОД В КАНАДА

2024.06.29 | 05:48

6
ТОЛКОВА СЕ МЪЧИХ ЗА ТОЯ ПАСПОРТ СЕГА НА ТИЯ ИМ МАХАТ ВИЗИТЕ ЗА ЕВРОПА

2024.06.29 | 05:47

5
НЕ ИСКАМ АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ А ВУТЕ ДА Е ЗЛЕ СТАДО АБСОЛЮТНИ ЛАЙ НА

2024.06.29 | 05:45

4
- 0 ПРОСТО БЪЛГАРИТЕ СТЕ СТАДО ГОВ НА

2024.06.28 | 20:16

2
Ти знаеш, нали ти се грижеше за това в началото за джипко бибитков.
Анонимен

2024.06.28 | 20:08

1
Подлезурко само повтаряне гн. Борисов гн. Борисов и нищо не вършеше като го изгониха се итвори

Добави коментар

Водещи новини