Министър Петкова се срещна с управляващия директор на ЕСМ Пиер Граменя

  • 21 юни 2024 17:53

  • 350
  • 1
Министър Петкова се срещна с управляващия директор на ЕСМ Пиер Граменя
© МФ

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с се срещна с управляващия директор на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Пиер Граменя. Министър Петкова е в Люксембург за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

"Заедно ще проправим пътя към еврозоната", заяви Пиер Граменя по време на срещата. Вицепремиерът Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с представи напредъка по техническата подготовка за въвеждането на еврото в България и текущото макроикономическо и финансово състояние на страна. България очаква да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад. Пиер Граменя обсъди отделните стъпки в процеса и се ангажира да осигури необходимата подкрепа и експертиза до момента на присъединяване. "Това е пореден крайъгълен камък в общите ни усилия за укрепване на Европа", подчерта ръководителят на кредитора от последна инстанция. 

България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ

Европейският стабилизационен механизъм е независима финансова институция, създадена от държавите членки на еврозоната в отговор на дълговата криза от 2012 г. След приемането на единната европейска валута, България също ще стане акционер в ЕСМ. В Управителния съвет на Механизма участват министрите на финансите на държавите членки на еврозоната, които са също и членове на Еврогрупата. Начело на Управителния съвет стои председателят на Еврогрупата. Освен това ЕМС има Съвет на директорите и управляващ директор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 20:17

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини