България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ

  • 21 юни 2024 12:17

  • 416
  • 2
България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
© Булфото (архив)

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с, в качеството си на гуверньор за България на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция, съобщиха от пресцентъра на МФ.

Министър Петкова пое поста по време на годишната среща на Банката в Люксембург, където участва и в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН. Съгласно чл. 7 от Процедурния правилник на ЕИБ, позицията на председател на Съвета на гуверньорите се поема за срок от 1 година от всяка страна членка на ротационен принцип. 

Служебният министър на финансите Петкова ще участва в заседанието на ЕКОФИН в Люксембург

При поемането на поста министър Петкова увери, че като банка на Европейския съюз ЕИБ ще продължи да предоставя финансиране в подкрепа на ключови приоритети – както в рамките на ЕС, така и извън него. „Групата на ЕИБ има решаваща роля при подкрепата за зелен и дигитален преход, кохезията и регионите, които са най-силно засегнати от инвазията в Украйна“, посочи тя и подчерта, че за поддържане на водещата си роля и при адресиране на предстоящите предизвикателства, Банката ще разчита на своята експертиза и устойчиви капиталови резултати.

В качеството си на председател министър Петкова ще координира работата на Съвета и ще ръководи срещите на гуверньорите, има право да свиква заседания на Съвета по своя инициатива, по искане на някой от останалите гуверньори или от президента на Банката, както и да предлага за гласуване решения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
416 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.21 | 13:06

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
способни сме

2024.06.21 | 12:27

1
да го превърнем в Съвет на гувернантките...

Добави коментар

Водещи новини