Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии

  • 17 юни 2024 08:19

  • 616
  • 4
Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии
© Bulphoto/ архив

"В момента сме в процеса на падане и тези, които падат, които са водили, се намират в безперспективност. Тези, които наблюдават -  обществото, са объркани, защото никой не им е дал енергия за ентусиазъм и перспектива. В такава картина нямаш изход." Този прочит на следизборната ситуация направи пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 899

"Голямата картина е срив на политическите партии. Политическите партии са в много висока степен нелегитимни", категорична е тя.

Политическият психолог не вижда успешен ход за Борисов или за когото и да е в политическата конфигурация в парламента.

Дори да се направи експертно правителство, то ще изглежда слабо, скрило се зад експерти. Кабинет ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в плюс ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще бъде "абсолютно възстановяване на това, срещу което по-голямата част от избирателите отрицават", посочи проф. Христова. По думите ѝ, "всичко, което ще се случва оттук нататък е непопулярно", а реформи ще ги направят "още по-нехаресвани и нелегитимни".

ИТН все още се колебае и обмисля капана, в който се намира, отбеляза политическият психолог.

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е няма интерес от избори сега, защото няма лидер, каза Христова, според която партията е "в насипно състояние".

"Логично е за няколко месеца да поиска спокойствие и да подкрепи някаква формула", заяви тя.

Патриотичните партии ще вземат повече на евентуален вот наесен. Ще има размествания, които вече започнаха, прогнозира проф. Антоанета Христова.

ГЕРБ кани всички партии на преговори за правителство

ПП-ДБ не могат да си върнат избиратели, защото хората, които си тръгнаха, си тръгнаха, защото са разочаровани от ПП-ДБ, не защото са с ГЕРБ, изрази мнение тя.

"Останаха тези, които могат да понесат всичко. Ако се разделят, може би повече няма да влязат в парламента. ДБ вече се пакетираха с ПП и без тях вече нямат бъдеще."

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на все ще чака, ще чака, но може и да не дойде моментът, коментира проф. Христова в предаването "Преди всички".

"Рискът за него е много сериозен. Всеки ден в момента работи за него, докато не се получи превъртане, тоест, не се сетят, че трябва да седнат и да изиграят вземането на решение за бъдещето на държавата без неговото генерално участие. В момента политическите лидери имат усещането, че ще могат поне за кратко да управляват системата. (...) В това време и Радев може да оттече. За Радев ще гласуват много хора, той може пак да бъде първи, но не е и харесван достатъчно от десницата. Тогава дали ще направи голямата вълна, а той иска голяма вълна."

Същевременно тя отчита, че развитието при държавния глава му дава възможност да изиграе ролята на инициатор на кръгла маса.

Последвайте канала на

Десислава Станева
616 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.17 | 09:48

4
Конференцията в Швейцария всъщност ПОТВЪРДИ планът на Путин за СИГУРНОСТ В ЕВРОПА И СВЕТА за ЕДИНСТВЕНИЯ ПРАВИЛЕН, спиране на Войните и Геноцида на НАТО срещу Славянските Държави, започнал 1989г. с Икономическо Поглъщане и Преминал във Военен през 2022г. в Украйна! ДА ПОДКРЕПИМ ПУТИН и Да не допуснем Втора Славянска държава да бъде Разрушена от НАТО в плановете му за господство над Славяните Русия, Източна Европа и Балканите!

2024.06.17 | 08:51

2
ДА НЕ ПОЗВОЛИМ В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ФОРМИРАНО ПРАВИТЕЛСТВО НА НАТО - ГЕРБ СДС ДПС ПП ДБ!
О.трепко,

2024.06.17 | 09:47

3
Майка ти д.уха ли още за ру.бли на пия.ните свин.е ?
Анонимен

2024.06.17 | 08:48

1
Не може ли всички без герб и дпс

Добави коментар

Водещи новини