Премиерът Главчев сформира оперативен щаб за последиците от градушките

  • 14 юни 2024 15:18

  • 1257
  • 14
Премиерът Главчев сформира оперативен щаб за последиците от градушките
© Булфото

Запознах се с размера на пораженията, за да реагира бързо държавата. Приятно се изненадах, че самите хора работят по покривите и сами се оправят, не чакат държавата. Имат обаче нужда от подкрепа, затова сме тук с министрите Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните и министър Виолета КоритароваВиолета КоритароваВиолета Коритарова е назначена за министър на регионалното развитие и благоустройството в. Това заяви служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в пред медии от град Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони.

"Тежки са щетите, има цели покриви, които са компрометирани, санировка е компрометирана. Помощта от страна на държавата ще бъде получена от тези, които имат това право, в най-кратки срокове. Виждате, тук сме в състав, който трябва да помогне на хората при такова бедствие. Тези, които имат застраховка, тя ще им бъде изплатена от застрахователя. Тези, които нямат застраховка, ще получат помощ от държавата. Призовавам обаче хората да си застраховат имуществото. Каквото се нуждаят от държавата, ние ще го направим в най-кратък срок. Има обаче етапи, които не зависят от държавата – от местната власт, от областния управител. Тук сме, за да успокоим хората. Поздравления, че те сами си поправят щетите бързи“, каза още министър-председателят.

„Колегите от ГДПБЗН, заедно със служителите от полицията, са реагирали на около 70 сигнала – няколко наводнения, увредени автомобили, паднали дървета и скъсани електропроводни кабели“, коментира от своя страна министърът на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните.

ИА "Борба с градушките": Изстреляхме 9082 ракети, зареждаме непрекъснато

„Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, чийто председател съм аз, има готовността и финансовата възможност да реагира при оказване на помощта. За целта топката е в общината и местната администрация, които трябва максимално бързо да съберат нужните документи. Комисията може спешно да реагира по отношение на инфраструктурата – детски градини, училища, параклиси. Хората ще получат първо помощ от Агенцията за социално подпомагане и чак след това помощ за покривите и др.“, каза още той.

Премиерът обяви: „Сформирам оперативен щаб с председател министър Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните, който да се занимава с проблемите, предизвикани от градушките. Ще влязат вътре министрите на транспорта и на земеделието Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик., както и на финансите Людмила Петкова и на регионалното развитие Виолета КоритароваВиолета КоритароваВиолета Коритарова е назначена за министър на регионалното развитие и благоустройството в. Този щаб ще се занимава с последиците от бедствията, които се случват през последните дни.“

„Гражданите няма да разчитат само на междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Ще бъдат предвидени и още средства за пострадалите. Първо трябва да се опишат размерите на щетите. Не бягам от конкретика, но първо трябва да знаем какви са щетите, и тогава да стане ясно какво ще бъде обезщетението“, допълни още той.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова-Касабова допълни: „Имаше пет свлачища на прохода Шипка, които са разчистени, от сутринта има и още три. Разчиства се пътя Казанлък-Габрово, защото и той е с листна маса, която създава опасност. Не е затворен обаче.“

Очакванията са за 600 къщи да подадат заявления, тъй като почти няма непоразена къща. Най-сериозните щети са компортенрането на цели покривни пространства.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1257 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Teodora Andreas Berlin

2024.06.14 | 17:52

11
Slavi Trifonov me darji v psihiatriata ot 2011 ne me e osvobodil s pensia

2024.06.14 | 20:01

14
добре, люляк, нека те оножда.
Изоглавчев

2024.06.14 | 20:00

13
Аз съм след дъжда качулката.

2024.06.14 | 19:34

12
Новите-стари бо-клуци в народното дето фалшифицират изборите поръчали на народа на гърба нови коли,а всеки ден се молят хора за пари да живеят.Да си карат своите тия Бокл.
ШИБАМ КУPBATA БОЙКО БОРИСОВ

2024.06.14 | 17:30

10
КЪДЕ СА РАКЕТИТЕ ПРОТИВ ГРАДУШКИ, КУPBO ГЕЙБЕРСКА?

2024.06.14 | 17:27

9
Кой даде разрешение на Украйна да използва летищата в България за извършване на зареждане с боеприпаси, излитане и АТАКУВАНЕ на РУСИЯ от България? КОЙ РАДЕВ или ГЛАВЧЕВ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ......? Кой в България ОБЯВИ ВОЙНА НА РУСИЯ, заедно с Румъния и Полша? Кой Кой Кой????

2024.06.14 | 17:21

8
Кой даде разрешение на Украйна да използва летищата в България за извършеане на зареждане с боеприпаси, излитане и АТАКУВАНЕ на РУСИЯ от България? КОЙ РАДЕВ или ГЛАВЧЕВ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ......? Кой в България ОБЯВИ ВОЙНА НА РУСИЯ, заедно с Румъния и Полша? Кой Кой Кой????
458

2024.06.14 | 17:16

7
Почвай да стреляш в облаците герберски боклук. Не ни интересуват вашите чартъри ако ще да ги свалите всички-измамници. Половин България унищожихте за 2 дена.

2024.06.14 | 17:15

6
Кой даде разрешение на Украйна да използва летищата в България за извършеане на зареждане с боеприпаси, излитане и АТАКУВАНЕ на РУСИЯ от България? КОЙ РАДЕВ или ГЛАВЧЕВ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ......? Кой ОБЯВИ ВОЙНА НА РУСИЯ в България? Кой Кой Кой????

2024.06.14 | 17:13

5
Кой даде разрешение на Украйна да използва летищата в България за извършеане на зареждане с боеприпаси, излитане и АТАКУВАНЕ на РУСИЯ? КОЙ РАДЕВ или ГЛАВЧЕВ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ......?
worlok

2024.06.14 | 16:38

4
nqma gradyshka qdewn sintez vi trqbva ...

Добави коментар

Водещи новини