Министър Запрянов се срещна със зам.-министъра на националната отбрана на Турция

  • 07 юни 2024 19:00

  • 608
  • 2
Министър Запрянов се срещна със зам.-министъра на националната отбрана на Турция
© МО

Министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър се срещна днес, 7 юни, със заместник-министъра на националната отбрана на Република Турция Билал Дурдалъ.

Двамата отбелязаха отличното сътрудничество в сферата на отбраната. Във фокуса на разговорите бяха рисковете за сигурността в Черноморския регион. Специално внимание беше отделено на създаването на противоминната група от трите черноморски съюзнически държави - България, Турция и Румъния. Подчертани бяха бързите темпове, с които групата беше сформирана и структурирана. Отбелязан беше и подписаният в началото на тази година в Анкара „Меморандум за презгранични операции по охрана на въздушното пространство“.

Сред темите на разговорите бяха и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и по-конкретно - възможностите за индустриално сътрудничество и проектите за модернизация на Българската армия. Акцент беше поставен и на перспективите за взаимодействие в сферата на военното образование и обучение.

По време на срещата министър Запрянов приветства с „добре дошъл“ новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в България Н. Пр. Мехмет Уянък. 

Министър Запрянов откри в Пловдив Седмица на изследванията и иновациите

Заместник-министърът на националната отбрана на Република Турция Билал Дурдалъ подчерта, че България е много важен съюзник, съсед и приятел. Той отбеляза, че високо оценява подкрепата, която страната ни оказа за създаването на противоминната група от трите черноморски съюзнически държави като изказа надежда, че тази инициатива ще помогне за намаляване на напрежението в Черноморския регион.

Сътрудничеството за укрепване на евроатлантическото единство и засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса бяха други акценти на срещата. Като добри съседи и съюзници в НАТО двете страни изказаха надежда, че положителните тенденции в двустранните отношения ще продължат и занапред.

В срещата участваха и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, изпълняващият длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ полковник Любомир Монов, началникът на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ Даниела Григорова, военният аташе на Република Турция в България подполковник Мурат Паяс, представители на турската отбранителна промишленост, съобщиха от пресцентъра на МО.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
608 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.07 | 22:29

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.07 | 20:15

1
Насе, пак си отворил торбата с лъжите, бе баби!Ама изтрий си носа, де!

Добави коментар

Водещи новини