Главчев и Малинов подписват договори за Вертикалния газов коридор

  • 06 юни 2024 06:48

  • 1247
  • 2
Главчев и Малинов подписват договори за Вертикалния газов коридор
© МС

В присъствието на премиера Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и министъра на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер ще бъдат подписани два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор.

Събитието ще се състои в Гранитна зала на Министерския съвет днес.  

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.  

Министър Малинов: Ядрената енергетика – основен приоритет за България

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.  

Договорите ще бъдат подписани между газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании, съобщават от правителствената пресслужба.

В събитието ще участват зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланикът на Словакия г-н Даниел Орсзаг.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1247 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.06 | 08:31

2
А договор за от на майка си п.утка ще подпишете ли! Да ви е.ба у б.оклуците!
????

2024.06.06 | 07:02

1
Те не трябваше ли да НАПРАВЯТ САМО ИЗБОРИТЕ, какво ПОДПИСВАТ????

Добави коментар

Водещи новини