НС прие решение относно Вертикалния коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова

  • 14 март 2024 14:11

  • 317
  • 2
НС прие решение относно Вертикалния коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова
© Gettyimages (архив)

Народното събрание прие решение във връзка с инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряваща възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници. Решението бе прието със 133 гласа "за", 46 - "против" и девет - "въздържал се". Вносители са председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Бойко Борисов, председателят парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и съпредседателят парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков.

С проекта на решение се възлага на министъра на енергетиката да проучи възможността за европейско финансиране за реализацията на три проекта за пренос на газ чиято индикативна стойност за реализация е 825 млн. лв. без ДДС. Предвидено е още в срок до 1 май 2024 г. министърът на енергетиката да увеличи капитала на "Булгартрансгаз"ЕАД с 200 млн.лв. като средствата да се използват целево за подготовката и реализацията на проектите. 

ГЕРБ и ДПС предлагат Асен Василев да предприеме действия с цел да покрие дефицита в енергетиката

В решението се предвижда разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД и реализация на следните проекти: Проект I : „Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България”; Проект 2: „Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния“ и Проект З: „Довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в източномаришкия регион”. 

В доклада на Комисията по енергетика се посочва, че въпросните проекти  са ключова част от цялостната визия на Вертикалния коридор. Реализацията на проектите е от огромно стратегическо значение в светлината на предстоящото от 1 януари 2025 г. преустановяване на транзита на руски газ през Украйна и факта, че съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД не позволява да бъде заменен изцяло транзитирания руски газ през мрежата ѝ и ще осигури техническа възможност на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД за пренос на нарастващи количества природен газ от разнообразни надеждни източници, в това число втечнен природен газ, в посока от юг на север в подкрепа на усилията за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките както за България, така и за страните от региона, се посочва в доклада на комисията.

Според получената информация, за покриване на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които получават газ през Украйна, се разглеждат конкурентни маршрути чрез доставки на LNG по маршрути от Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 млрд. мЗ повишаване на доставките от Русия по морския газопровод Турски поток. В тази връзка, за да запази България мястото си на газовата карта на Европа, за да бъде заменен с LNG транзитирания газ с руски произход и за да бъдат осигурени необходимите количества за Централна Европа, е необходимо в ускорен порядък да бъдат реализирани идентифицираните проекти за повишаване на капацитетите за пренос от Гърция към България и от България към Румъния, заявяват вносителите.

След присъединяването на Украйна към инициативата за Вертикалния газов коридор, той представлява не само конкурентно, но и солидарно решение за гарантиране на доставките на газ за Европа. Реализацията на посочените проекти от „Булгартрансгаз” ЕАД ще позволи оползотворяване на възможностите на тръбопроводите и газохранилищата на Украйна и запазване на ролята на украинската газова инфраструктура за европейската енергийна сигурност, се посочва още в доклада на комисията.

По време на дебата участие взеха депутати от "Възраждане"  и "Има такъв народ". Димитър Гюрев от "Възраждане" отбеляза, че при влагането на толкова много средства, не става ясно какъв ще бъде размерът на транзитните такси, правен ли е анализ на ползите за България. Колегата му Искра Михайлова отбеляза, че с въпросното решение се връща газифицирането на ТЕЦ в комплекса "Марица Изток". Тя посочи, че още вариант първи на Плана за възстановяване и устойчивост е заложено газифициране на ТЕЦ от ГЕРБ.  Даниел Проданов също от "Възраждане" добави, че явно ТЕЦ трябва да работят, защото вътре било "пълно с калинки на ГЕРБ", докато мините трябвало да затворят, защото на техните терени "ДПС щяло да прави фотоволтаици". За това отговорни са ГЕРБ и ДПС. Тази картина плаче за съд, добави депутатът. Павела Митова от ИТН заяви, че парламентарната ѝ група няма да подкрепи така внесения проект, предаде БТА. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
317 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:37

2
❤️ Г­­­о­р­е­щ­­­и­­­ ­­м­о­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­­­ ­в­­­и­ ­­­о­­­ч­а­к­­в­а­­т ­-­­­ X­1­­­8­.­­­F­U­­­N

2024.03.14 | 17:03

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини