Проф. Ананиев, жп експерт: Катастрофата на Централна гара се дължи на комплекс от грешки

  • 29 май 2024 09:28

  • 505
  • 2
Проф. Ананиев, жп експерт: Катастрофата на Централна гара се дължи на комплекс от грешки
© Булфото (архив)

"Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение". Това призова от ефира на БНР проф. Симеон Ананиев - експерт в сферата на жп транспорта. Той коментира вчерашния инцидент на Централна гара в София, при който маневрен локомотив удари пътнически влак, като 12 души пострадаха.

Според него това е инцидент, свързан с недобра организация на движението на влаковете:

"Всеки път, когато се прави маневра и се отива на коловоз, който е зает, не се съобщава устно на машиниста, а се издава специален образец и се казва "Движение по неправилен път". Тук маневрата е навлязла в този коловоз, без изобщо да е било предупредено. Ако има документ - да, ако няма документ, само с говорене - стана такава много сериозна катастрофа в Гърция. Може би това е балкански синдром - някой казал, някой чул. В железниците няма казал - чул, има документ. /.../ Всеки служител трябва да има лист и да знае какво прави във всяка една ситуация", обясни той. И изказа мнението си, че коментарите на транспортния министър Георги Гвоздейков не са професионално издържани. "Нещата са несериозни. Касаят цялостна организация. Всичко трябва да е разписано и всеки да носи лична отговорност", категоричен е експертът. 

Управителят на БДЖ: Всички отговорни за инцидента с влака ще бъдат дисциплинарно наказани

Той подчерта, че влакът в коловоза е трябвало да замине преди 12 мин. Може би те са очаквали, че влакът е заминал, предположи проф. Ананиев в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му в момента Централна гара е в много тежко техническо и технологично състояние. Той напомни, че ремонтът там продължава с месеци. 

НКЖИ осигурява движението, а БДЖ е оператор, уточни специалистът. Според него да се прехвърля вината само на БДЖ и на машиниста не е правилно:

"Това е комплекс от грешки и непрофесионализъм". 

Стига с пиар, започнете да работите както трябва, призова проф. Симеон Ананиев.

По думите му железниците не могат да се управляват от аматьори. Той изтъкна непрекъснатите рокади и давани обещания.

"В България, не само при железниците, няма последващи стъпки", каза със съжаление експертът. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
505 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
те още

2024.05.29 | 11:53

2
като тръгват закъсняват... якото крадене е там! За сметка на ВСИЧКИ е

2024.05.29 | 11:03

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини