Георги Първанов: Идеята за общата ни история с РСМ трябва да се изпълни с реално съдържание

  • 28 май 2024 13:43

  • 505
  • 0
Георги Първанов: Идеята за общата ни история с РСМ трябва да се изпълни с реално съдържание
© Bulphoto/архив

Идеята за общата ни история с РС Македония трябва да се изпълни с реално съдържание. Надявам се нашите приятели и братя оттатък границата, в Македония, да го разберат и да влязат в режим на диалог, и да се чуят взаимните аргументи. Но отрицанието е най-лошият път в този и във всеки следващ момент. 

Това препоръча президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов в интервю пред БНР от Благоевград. Той участва в дискусия за общото минало и общото бъдеще на двете държави и изнесе лекция пред студенти и преподаватели в Югозападния университет.

"Имаме нужда от дискусия, защото напрежението продължава да тлее и ролята на науката на едно такова средище като Югозападния университет може да бъде важна. Важно е да се разбере извън онзи спор, който върви с Гърция, че между София и Скопие трябва да се води диалог, който да покаже няколко ключови неща, произтичащи или свързани от договора за приятелство от август 2017 г.", коментира Първанов.

И заяви:  "Отдавна съм казал, че има нужда от допълване на договора, от един анекс, защото той е една хубава декларация, подобна на подписаната от Любчо Георгиевски и Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - през 90-те години".  

Според него винаги има рискове в желанието на РСМ да стане член на ЕС. 

"Предполагам, че в РС Македония искат да бъдат член на ЕС така, както са в НАТО, защото ние ги подкрепихме. А колко искат да приемат общата история, това е отделен въпрос. По-скоро отстъплението може да бъде там. Ние трябва да сме готови за коректна приятелска и научно обоснована полемика", прогнозира пред БНР Георги Първанов.

Той е убеден, че няма да ни е лесно. 

"Полемиката ще бъде трудна, защото тези дни прочетох доста неща от президента Силяновска и премиера им. Доста агресивно звучат, което предполага наистина ние да отговорим достойно, убедително, но твърдо", препоръча Първанов.

Георги Първанов: Димитър Главчев не е подготвен за външен министър

Последвайте канала на

Десислава Станева
505 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини