Президентът: Постиженията  и постоянството на българските творци, учени и общественици дават увереност за бъдещето на България

  • 16 май 2024 14:56

  • 275
  • 5
Президентът: Постиженията  и постоянството на българските творци, учени и общественици дават увереност за бъдещето на България
© Президентство на Р. България

Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата и изкуството обединяват и изразяват родолюбивия дух, волята и творческата сила на българския народ. Те са и източник на гордост и дават увереност за бъдещето и просперитета на България. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици в областта на медицинското образование и наука, историята и литературата, изкуството и художественото образование, музикалната педагогика и певческото творчество.

По предложение на инициативни комитети с Почетния знак на президента бяха удостоени  акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса, и д-р Ваня Монева.  Държавният глава отбеляза значимите достижения и талант на отличените, оценени не само от българската общественост, но и намерили признание отвъд пределите на страната ни. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази признателност и уважение към техния безспорен принос за утвърждаването на национален дух и самочувствие на България и за развитието на българската култура, образование и наука.

„Обществото ни цени високо вашето родолюбие, талант, труд и всеотдайност“, посочи държавният глава и отбеляза, че със своите значими успехи отличените  допринасят за утвърждаването на изконни ценности, които са здравата основа, върху която трябва да се гради съвременна България.

Снимка: Президентство на Р. България

Лъчезар Трайков получи отличието по повод неговата 65-годишнина, за високозначимия му принос като уважаван лекар, изтъкнат учен и университетски преподавател в областта на неврологията, както и за заслугите на цялостната му дейност към развитието и международния авторитет на съвременната българска медицинска научна школа.

С почетен знак беше отличена Илза Пъжева по случай 70-ата й годишнина за нейния принос като международно признат учен и научен ръководител в областта на биологическите науки, както и за нейните академични заслуги към развитието и авторитета на съвременната българска наука.

Иван Гранитски беше удостоен с Почетния знак на президента за високозначимата му обществена роля като писател, поет, журналист, редактор, публицист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и научен принос към развитието и авторитета на съвременната българска литература, журналистика и издателска дейност. Отличието е и по повод неговата 70-годишнина.

Андрей Пантев беше отличен с Почетния знак на президента по повод неговата 85-годишнина, за високо значимия му принос като уважаван историк, виден български учен и университетски преподавател, както и за заслугите на неговата цялостна дейност и научен принос към развитието и издигането на авторитета на съвременната българска историческа наука. От негово име отличието беше прието от неговата съпруга Цветанка Бунджулова.

За приноса му като уважаван художник и университетски преподавател, както и за неговото цялостно творчество към развитието и международния авторитет на съвременното българско изобразително изкуство и във връзка с неговата 70-годишнина беше отличен Греди Асса.

Ваня Монева получи отличието по случай нейната 70-годишнина и отбелязването на 50-годишния й творчески юбилей. Почетният знак е и за високо значимия й принос като диригент и главен художествен ръководител на световно известни български хорови формации, както и за водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство на България.

От името на удостоените с Почетния знак на президента акад. Лъчезар Трайков благодари за признанието и посочи, че отличените на церемонията достойно, почтено и упорито ежедневно работят за изграждането на основните ценности и насоки на обществения ни живот. Акад. Трайков отбеляза, че по техния път е необходима подкрепата на управляващите, които за съжаление, улисани в техните политически цели, не винаги съумяват да надскочат злободневието и да дефинират истинските приоритети на нашия обществен живот, свързани с науката, образованието, изкуството и културата.

В края на церемонията бе изпълнена добруджанската песен „Трендафилко, разговорко“ от хор „Ваня Монева“ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова и Никаела Пашалийска.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
275 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 06:05

5
❤️ Г­­­о­р­е­щ­­и­ ­­м­­­о­м­и­­ч­­е­т­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­к­­в­­­а­­т ­-­­ X­­­1­­­8­­­.­­­F­U­N
СЕЛСКИ ПЕ ДЕРАСТ

2024.05.16 | 23:35

3
КАЖИ ПОНЕ 1 ПОСТИЖЕНИЕ БЕ!

2024.05.16 | 23:39

4
4 МИЛИОНА ЖИВИ БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ :)

2024.05.16 | 18:04

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Ху Кеърс

2024.05.16 | 15:09

1
И на цената на тока и храната хахаха жалки извратеняци

Добави коментар

Водещи новини