Министър Запрянов се срещна с посланика на Финландия

  • 10 май 2024 16:46

  • 428
  • 5
Министър Запрянов се срещна с посланика на Финландия
© МО

Министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър и Н. Пр. Кристина Кувая – Ксантопулос, посланик на Финландия у нас, обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната и въпроси от актуалния дневен ред на сигурността днес, 10 май.

Двамата подчертаха традиционно доброто взаимодействие на страните ни във военната сфера в рамките на членството в Европейския съюз и изразиха увереност, че неговият обхват ще бъде разширен и задълбочен в съюзнически формат след присъединяването на Финландия към НАТО. Министър Запрянов приветства финландската страна за решението за присъединяване към Алианса, а посланик Ксантопулос изказа благодарност за подкрепата в този процес от страна на българските официални власти. Двамата подчертаха важността на партньорството в рамките на НАТО в настоящата променена среда на сигурност, както и важната роля на страните ни в изграждането на съюзническия капацитет за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг на Алианса.

Министър Запрянов и Н. Пр. Ксантопулос споделиха общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество между държавите от Черноморския регион с цел адаптиране към предизвикателствата, пред които са изправени в следствие на войната в Украйна. Акцент беше поставен върху Противоминната военноморска група в Черно море, сформирана от България, Румъния и Турция. 

Министърът на отбраната и началникът на отбраната се срещнаха с британския военен министър

По време на разговорите бяха очертани перспективите за развитие на конструктивния диалог и на колективната отбрана в контекста на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон. Дискутирани бяха възможностите за отбранително-индустриално сътрудничество, проектите за модернизация на Българската армия и начините за противодействие на хибридни заплахи и дезинформационни кампании. Особен акцент беше поставен върху предоставената от България и Финландия помощ за Украйна, като двете страни заявиха категорично, че ще продължат да оказват подкрепа за опазването на суверенитета на държавата и сигурността на украинския народ, докогато е необходимо.

Н. Пр. Ксантопулос поздрави България по повод 20-та годишнина от присъединяването към НАТО, а министър Запрянов покани финландските компании от отбранителната индустрия да се включат в Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“, което ще се проведе в Пловдив от 5 до 8 юни 2024 г. Той сподели, че през тази година се наблюдава ръст от 25% на заявилите участие изложители, съобщиха от пресцентъра на МО.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
428 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 06:24

5
❤️ Г­о­­­р­е­щ­­­и­­­ ­м­­о­­м­­­и­­ч­­­е­­т­а­­­ ­в­­и­­ ­­­о­­ч­а­к­­в­­­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­­8­­­.­­F­U­­­N

2024.05.10 | 23:34

4
Запрянов е дърта фашага!

2024.05.10 | 19:24

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Магаренко

2024.05.10 | 17:47

1
Да се срещне и с певеца им от еврогейвизия
ха,ха,ха

2024.05.10 | 18:55

2
онзи без гащите ли.....може да го опъне отзад.....

Добави коментар

Водещи новини