Министър Запрянов: България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за укрепване на отбранителните способности на Украйна

  • 22 април 2024 15:19

  • 388
  • 2
Министър Запрянов: България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за укрепване на отбранителните способности на Украйна
© МО

Министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър взе участие в заседание на Съвет „Външни работи“ днес, 22 април, в Люксембург.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14178

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха агресията на Русия срещу Украйна. Министър Запрянов потвърди решимостта на страната ни да продължи да оказва военна помощ на Украйна, докогато е необходимо.

„България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника, обучение и изграждане на капацитет с цел укрепване на отбранителните ѝ способности“ – посочи министърът.

Той информира за доставената военна помощ през изминалата година, която продължава и през настоящата. На базата на наскоро извършен преглед ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което ще се достави на Украйна.

В рамките на Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна страната ни е готова да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения и бойни санитари. Вече се осигурява обучение по английски език на украински военнослужещи.

„Европейският инструмент за мир е важен политически инструмент, който трябва да продължим да използваме в подкрепата си за Украйна“, подчерта министър Запрянов. Той определи военната подкрепа, предоставена от складовите наличности на държавите-членки на ЕС, като работещ подход в отговор на неотложните нужди на Украинските въоръжени сили.

В същото време, министърът на отбраната подчерта, че за дългосрочната подкрепа на Украйна съществена роля ще има съвместното придобиване чрез обществени поръчки, свързано с производствения капацитет на отбранителната индустрия. Във връзка с новата Европейска програма за отбранителна индустрия, предвиждаща наред с другите мерки и финансови стимули от европейския бюджет, той призова за прилагане на приобщаващ подход с включване на отбранителните индустрии на всички държави-членки.

Министър Запрянов приветства значението на дългосрочните ангажименти на ЕС към Украйна в областта на сигурността и отбраната, които ще допринесат за укрепването и устойчивостта на страната и в следвоенния период.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
388 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:13

2
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­и­ ­м­о­­м­­­и­­ч­­­е­­т­а­­­ ­­в­и­ ­­­о­ч­­­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­1­8­­­.­­F­U­­­N
тоше,

2024.04.22 | 23:41

1
Ненормални!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини