Министърът на отбраната и началникът на отбраната се срещнаха с британския военен министър

  • 09 май 2024 16:25

  • 390
  • 3
Министърът на отбраната и началникът на отбраната се срещнаха с британския военен министър
© Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър и министърът за Въоръжените сили на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Лео Дохърти проведоха среща днес, 9 май, в която участваха и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и посланика на Нейно Британско Величество в България Н. Пр. Роб Диксън, съобщиха от Министерството на отбраната.

Основни теми на разговорите бяха възможностите за съвместно съюзническо противодействие на съвременните рискове и заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион, както и приоритетите в отбранителната политика на страната ни и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната. 

В светлината на 75-та годишнина от основаването на НАТО и 20-та годишнина от присъединяването на страната ни към Алианса бяха дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на организацията и очакванията от предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Министър Запрянов запозна министър Дохърти с приоритетите на Министерството на отбраната, проектите за модернизация на Българската армия и евроатлантическите цели на страната ни за способности за колективна отбрана. Обсъдени бяха и предприетите действия за преодоляване на некомплекта от личен състав във Въоръжените сили. Министър Запрянов акцентира върху готовността за завършване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и за подготовка на Бяла книга и законодателни промени.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Армията ни стои стабилно, българите трябва да са уверени в своята сигурност

Министър Дохърти високо оцени двустранните отношения и изрази готовността на британската страна за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната. Той подчерта особената загриженост на Обединеното Кралство относно войната в Украйна и категоричната подкрепа на мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал по целия Източен фланг на НАТО, включително в Черно море. 

Събеседниците дискутираха и постигнатия напредък в изграждане на способности в борбата с дезинформацията, киберотбраната и противодействието срещу хибридни заплахи. 

На последвалата среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха обсъдени военните аспекти на двустранните отношения, както и възможностите за засилването на сътрудничеството между Въоръжените сили на двете страни. Адмирал Ефтимов заяви, че като съюзници България и Обединеното кралство имат ключово партньорство, насочено към преодоляване на общите предизвикателства пред сигурността и допринасящо за модернизацията на българските въоръжени сили. Той  запозна министър Дохърти с усилията, които страната ни полага по планираното изграждане и осигуряване на многонационални формирования на българска територия за укрепването на Източния фланг на Алианса.

Адмирал Ефтимов подчерта, че в настоящата сложна среда за сигурност нито една държава не може да се справи сама с настоящите предизвикателства пред сигурността. „Поради тази причина сме убедени, че членството в Алианса и сътрудничеството в областта на отбраната са основните стълбове, които крепят модернизацията на въоръжените ни сили и гарантират националната сигурност. Членството ни в НАТО е катализатор за развитието на съвременни отбранителни способности, с които да сме адекватни на бъдещата многодомейна оперативна среда“, категоричен бе началникът на отбраната.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
390 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:27

3
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­и­­­ ­м­о­­м­­­и­ч­­е­­т­­­а­ ­в­­­и­ ­­о­­ч­­а­­к­в­­а­т ­­­-­ X­1­­8­­.­­F­­U­­N
бати

2024.05.09 | 22:24

2
гнуснот кръвосмешение, след тази световна война, ако българския народ не се събуди ще остане без държава

2024.05.09 | 18:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини