Комисията по отбрана прие на второ четене проекта за ратифициране на промяна в международния договор със САЩ за самолетите F-16

  • 30 април 2024 14:16

  • 656
  • 2
Комисията по отбрана прие на второ четене проекта за ратифициране на промяна в международния договор със САЩ за самолетите F-16
© Gettyimages (архив)

Парламентарната комисия по отбрана прие на второ четене законопроекта за ратифициране на промяна в споразумението със САЩ за относно самолетите F-16 Block 70. По време на заседанието нямаше дебати и коментари.

Става дума за законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS), внесен от Министерския съвет на 22 април.

Очаква се днес Народното събрание да гласува законопроекта, като той е точка четвърта от дневния ред. 

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

В доклада на комисията по отбрана по първото четене на законопроекта се посочва, че Международният договор за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка по условията на програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ е приет от 44-ото Народно събрание на 26 юли 2019 г. Законът за ратификация е обнародван в „Държавен вестник”, предава БТА. Изменение и допълнение № 2 към международния договор е изготвено съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби и отразява практиката за извършване на промени в международните договори, посочена в стандартните условия на договорите, се казва в доклада.

Сред по-съществените причини в доклада на комисията се изтъкват коригиране на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от Военновъздушните сили на САЩ на съответни доставчици.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:51

2
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­­и­ ­­м­о­­м­и­ч­­­е­­­т­а­­ ­­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­к­в­­­а­т ­­-­­ X­­­1­8­.­­­F­­­U­­­N
Фичо

2024.04.30 | 16:36

1
Нема други такива Послушковци - роби на американците като българите.

Добави коментар

Водещи новини