Енергийният експерт Таско Ерменков: Няма основание миньорите да са нещастни, договорът с "Боташ" е проблем

  • 26 април 2024 20:56

  • 1067
  • 4
Енергийният експерт Таско Ерменков: Няма основание миньорите да са нещастни, договорът с "Боташ" е проблем
© Bulphoto (архив)

"След като по предложение на БСП беше отложена либерализацията с една година, няма голямо основание миньорите да са нещастни. С това решение и със запазването на НЕК като обществен доставчик, се дава възможност на КЕВР да включва и електроенергия, произведена от "Мините" и от ТЕЦ-овете", коментира енергийният експерт Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му не могат да бъдат щастливи, защото не са устойчиви решения: "Ако хората искат да имат една достойна България в една мирна Европа, да гласуват правилно". 

Ерменков обясни, че непазарно формираните цени на емисиите влияят върху пазарната цена на електроенергията.

Енергийният министър заминава за Турция, за да оправи неразбориите с договора с „Боташ“

"Ако ги няма тези цени върху емисиите, цената на въглищните централи винаги ще бъде най-ниската от тази, която е в момента. Досега защо нямаме проблеми с американските централи? Държавата се беше превърнала в майка на тези две централи и мащеха на собствената си централа, въпреки препоръките за промяна на договорите. Българската държавна "Марица изток 2" тънеше, къде е конституционната равнопоставеност?", попита още експертът.

Според Ерменков са закъснели тези, които са управлявали процесите.

"ГЕРБ, с немалката помощ на ДПС, в последно време и с активната намеса на "Продължаваме промяната" и десните. Решението е да се продължи дейността на тези "Марици", да се търсят вариантите в ЕС", изрази позицията си енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е възможно да се договаря с Европа, когато българският парламент излезе с решение и стане консолидиран по отношение на защитата на интересите на българските граждани.

"Ако даваме разнопосочни послания в Европа, трябва да станем абсолютно либерализирани. Европа няма да ни чуе", анализира Ерменков.

Той изрази притеснение и във връзка с договора с "Боташ".

"Подписахме договор, в който нямаме гарантирани интересите на България, а на "Боташ". Виновен е онзи, който е подписал договора. Не можем да се възползваме, защото не ни трябва в момента. Скоро темата с газохранилището в Чирен ще избухне - неговата рехабилитация и какви ще бъдат последствията", прогнозира енергийният експерт.

Прекратяването на договора с "Боташ" обаче ще ни струва скъпо, смята още Ерменков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1067 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 06:58

4
❤️ Г­о­р­е­щ­­­и­­ ­­м­­о­­­м­­и­ч­­е­т­­­а­ ­­­в­­и­ ­­о­­­ч­­а­­к­в­­а­т ­­­-­ X­1­­8­.­­­F­U­N
????

2024.04.27 | 09:15

3
"експерте", а ПЪТНАТА КАРТА, ПРОБЛЕМ ли е????
Асен

2024.04.27 | 07:19

2
Експерт,майко мила.

2024.04.26 | 21:02

1
В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ТОЗИ ЩЕШЕ ДА Е В ЗАТВОРА

Добави коментар

Водещи новини