Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест

  • 24 април 2024 22:05

  • 767
  • 4
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест
© Президентство

Държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Алпинистите от експедицията „Еверест 84“ осъществяват изкачването си по трудния маршрут на Западния гребен, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият българин изкачил Еверест. Достига до върха без кислороден апарат, но загива на слизане. На 8 май върхът е покорен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Николай Петков и Кирил Досков.

Президентът подчерта в словото си значението на експедицията, като по думите му тя остава в българската история не само защото група смели българи отбелязват постижение, което вече 4 десетилетия не е повторено, но и защото се е превърнала в олицетворение на непокорния български дух, на волята на българина да следва своите идеали и предначертания път, независимо от предизвикателствата. „Залогът за успех беше в невероятната морална сила на тези хора, защото те прекрасно осъзнаваха, че на плещите си по този стръмен път носят не само своята оскъдна екипировка, те носеха 1300 години история. Те носеха един национален идеал и национална гордост, носеха този стремеж на нашия народ към свобода и духовно извисяване и успяха да го издигнат до най-високото място в света“, отбеляза президентът.

Румен Радев за договора с "Боташ": Трябва да се провери от къде и какъв газ внасяме

Държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изказа и признателност към участниците в експедицията, към доайените на българския алпинизъм, към треньори и преподаватели, които присъстваха на събитието. „Дълбок поклон пред вашата воля, енергия и всеотдайност, с които отстояхте и духа и честта на България и с които продължавате да вдъхновявате и подготвяте множество ваши последователи, поели по стръмния, нелек, често рискован, но красив път към планината, към върховете и към живота“, заяви президентът.

За изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество, воля и характер и по случай 40-ата годишнина от експедицията Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на удостои с Почетния знак на президента участниците в експедицията. Отличието прие Кирил Досков. От името на експедицията в знак на почит Методи Савов подари на президента паметен знак, представляващ леден клин, изработен от титан, който се използва за изкачване на стръмни и отвесни ледени пасажи в планината.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
767 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:04

4
❤️ Г­о­­р­е­­щ­­и­­­ ­­­м­­о­м­и­­ч­е­т­а­­ ­­­в­­­и­ ­­о­ч­а­­к­­в­­­а­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­­­.­F­­U­­N
Бай Ставри

2024.04.25 | 07:51

3
Ботош рестото къде е?
ДАсе ИЗАКАМ на БАНКАИСНКИТО ГОВ Е ДО уСТНО

2024.04.24 | 23:59

1
тоа к ретен не го ли е срам д аси показва гронзата Мутра... ???

2024.04.25 | 00:07

2
пелтек ли си ?

Добави коментар

Водещи новини