Калфин: Назначаването на Главчев начело на МВнР е подигравка с цялата дипломатическа служба

  • 22 април 2024 14:46

  • 1321
  • 4
Калфин: Назначаването на Главчев начело на МВнР е подигравка с цялата дипломатическа служба
© Булфото

Рокадите в министерство на външните работи и назначаването на служебния премиер Димитър Главчев и за дипломат №1 на България показва липса на доверие и ниска мотивация в администрацията. Така бившият външен министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска определи рокадите в служебния кабинет в интервю пред БНР.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

„Там има и двама зам.-министри, които са външни за системата. Рисковете са големи, а най-малкият проблем е провеждането на изборите в чужбина“, допълни той.

„Външният министър трябва да участва в срещата на външните министри Главчев има ли компетентност и езикови умения или ще изпраща някого от негово име. Външната политика се случва до голяма степен ви индивидуални разговори. Руският език няма да му помогне много в тази среда. Но езиковите умения са най-малкото. Външната политика не е нещо, на което да се гледа леко и само за избори.“, коментира той.

Той е категоричен, че тази рокада става въпрос за важен момент в международната ситуация и напрежението около нас: „Трябват ни хора, които знаят как да реагира в определени ситуации и бързо.“

Бившият външен министър призна: „Рокадите са много сложен въпрос, чудя се как да коментирам. Няма логика това, което се случва. Това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Дипломацията има нужда от човек професионалист и там има голям избор. Тезата, че всеки може да застане начело на Външно или на всяко друго министерство не е добра.“

Най-малкият проблем на МВнР е вотът. Калфин прогнозира, че това правителство може да остане по-дълго и „не мисля, че Главчев е човек, който може да води външната ни политика“.

Бившият външен министър смята, че зад рокадите във МВнР се крият други проблеми и нямат нищо общо с българската дипломация.

„Няма нито един аргумент външно министерство да бъде нещо спорно, защото няма спорове по външната политика и има единомислие в държавата по нея. Очевидно е, че интересите са някъде другаде и външно се използва за прикриване“, подозира той.

И се изказа изключително ласкаво за отстранения днес външен министър Стефан Димитров:

„Той е един от добрите ни дипломати. Няма как да смени доктрината и външната политика на България. Той поддържа българската политическа позиция. Историите, че не си вдига телефона е за хора, които не познават как работи Външно. Ако някой го е търсил, да го е намерил.“

Главчев - вторият в най-новата ни история, който едновременно е служебен премиер и външен министър

„Външната политика е много професионална дейност и с цялото ми уважение уважението към Главчев, той е добър счетоводител, одитор и икономист, но има ли компетентностите? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата. Трябва човек с голяма компетентност, ако човек си познава компетентностите не би се хванал“, предупреди Калфин.

Той се надява де се намери „новото нормално“ и прогнозира, че този служебен кабинет ще остане по-дълго, защото едва ли ще има промяна на политическата картина след изборите, за да се направи редовен кабинет.

И предупреди: „Отвън България изглежда нестабилно. Европейските държави се занимават с реални проблеми и вървят напред, ние се занимаваме със себе си.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1321 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:15

4
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­и­ ­м­­о­­м­и­ч­­­е­т­­а­­ ­в­и­ ­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­а­т ­­-­ X­1­8­­.­F­­­U­­N
тома

2024.04.22 | 16:44

3
Няма ми коментара, калфата си остава калва, а българските дипломати са с руско самосъзнание
калфата

2024.04.22 | 16:36

2
КАЛФАТА СИ ОСТАВА КАЛФА !

2024.04.22 | 15:13

1
Със Конституцията на Х. Иванов толкова.

Добави коментар

Водещи новини