Предизборно в Северна Македония: Днес официално започва кампанията за изборите на 8 май

  • 18 април 2024 06:56

  • 257
  • 1
Предизборно в Северна Македония: Днес официално започва кампанията за изборите на 8 май
©

Днес официално започва предизборната кампания за парламентарните избори на 8 май в Северна Македония.

Според изборното законодателство в Република Северна Македония днес официално започва предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори в страната, които ще се състоят заедно с втория кръг на президентските избори на 8 май, предаде БТА.

Вчера представители на 10 от 17 партии и коалиции, които ще участват в изборите, подписаха Кодекс за провеждане на честни и демократични избори, а представителите на две политически партии отказаха да го подпишат.

Причините, според изявленията на Стевчо Якимовски от ГРОМ и председателя на партия Демократи Йорго Огненовски, е в начина на финансиране на кампаниите на политическите партии, който облагодетелства най-големите партии, както и смесването на кампаниите, при което председателите на партии, издигнали кандидат президенти, участват в президентската кампания, която започна на 4 април.

На 12 април държавната избирателна комисия определи реда на кандидатските листи в бюлетината за изборите за нов парламент в страната. Съгласно предишното си решение, политическите партии и коалиции, които са издигнали кандидат-президенти, запазват в бюлетината за парламентарните избори номера, под който в бюлетината за президентските избори са вписани техните кандидати.

Съгласно друго решение на Държавната избирателна комисия, поради припокриването на предизборните кампании за президентски и парламентарни избори, в деня за размисъл за президентските избори кампанията за парламентарните няма да бъде прекъсвана.

За парламентарни избори Северна Македония е разделена на шест избирателни района и от всеки от тях в парламента влизат по 20 депутати, като по така наречения модел на Д’Онт се изчислява коя партия колко места ще получи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Баруто

2024.04.18 | 08:34

1
Не ми трий коментара, бе прошляк!

Добави коментар

Водещи новини