Енергийният министър: Ще изпълня в пълен обем решението на НС за споразумението с "Боташ"

  • 20 април 2024 15:42

  • 1057
  • 3
Енергийният министър: Ще изпълня в пълен обем решението на НС за споразумението с "Боташ"
© Булфото (архив)

Министърът на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер очаква да получи решението на Народното събрание за предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“, взето вчера в пленарна зала и ще го изпълни в пълен обем, обяви самият той пред журналисти днес в АЕЦ „Козлодуй“.

„В момента, в който го получа, ще възложа съответно на „Булгаргаз“ и на колегите от Български енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към „Боташ“, коментира министърът, цитиран от БТА.

На въпрос дали България губи от този договор Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер обясни, че иска първо да се запознае в детайли с търговския договор между „Булгаргаз“ и „Боташ“, като това дали губи българската страна ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още в рамките на следващата седмица.

Министър Малинов, заедно с министър-председателя Димитър Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, произведени от "Уестингхаус Електрик - Швеция" за пети блок на централата. 

НС възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия за предоговаряне на споразумението с „Боташ“

Припомняме, в началото на 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", подписано в София на 3 януари, със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на "Булгаргаз" до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до територията на България.

Впоследствие се заговори, че България губи от този договор милиони левове, а организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов коментира, че се очертава "една афера за близо 2 млрд. долара загуби". Според него договорът с "Боташ", подписан от служебния министър Росен Христов, ни принуждава от януари 2023 г. да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. По думите му договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1057 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:17

3
❤️ Г­о­р­е­­­щ­­­и­­ ­м­о­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­в­и­­ ­о­ч­­­а­к­­в­а­­т ­­-­ X­­1­­­8­.­­F­­­U­N

2024.04.20 | 22:22

2
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex
Русофилистични жополизачи

2024.04.20 | 16:49

1
Руската подлога Радев сере а други трябва да чистят след него.-

Добави коментар

Водещи новини