Министър Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запада и засили стратегическото му значение

  • 15 април 2024 15:00

  • 660
  • 1
Министър Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запада и засили стратегическото му значение
© МВнР

Министърът на външните работи Стефан ДимитровСтефан ДимитровСтефан е Димитров е назначен за министър на външните работи в служебния кабинет с премиер Димитър откри днес в Централния военен клуб в София Втората конференция на високо равнище, посветена на сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа.

В изказването си министър Димитров акцентира върху сериозните последици от войната на Русия срещу Украйна, като изтъкна необходимостта от обществена и международна реакция за защита на основните ценности и принципи на международното право. „Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запада, като по този начин засили стратегическото му значение с нови измерения”, заяви българският външен министър. „Тези предизвикателства изискват единен, решителен и системен отговор. Те налагат по-активно и комплексно регионално и международно сътрудничество, насочено към поддържане на сигурността, безопасността, стабилността и свободата на корабоплаването в Черноморския регион”, изтъкна той.

„Една политическа визия за бъдещето, която би могла да допринесе за сигурността, е Черно море да бъде заобиколено колкото е възможно повече от демократични държави, които спазват върховенството на закона, защитават основните човешки права и са свободни да избират своята външнополитическа ориентация и принадлежност“, заяви още първият ни дипломат.

Министър Стефан ДимитровСтефан ДимитровСтефан е Димитров е назначен за министър на външните работи в служебния кабинет с премиер Димитър подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир. Той изрази подкрепата на България и за прилагането на украинската „Формула за мир“, като приветства инициативата на Швейцария за свикване на първата Среща на върха за мира през юни. „Очакваме този форум да постави рамка за бъдещи преговори с Русия и да определи ясна пътна карта на основата на принципите на Формулата за мир, Хартата на ООН и международното право“, заяви министър Димитров.

 

„Уверен съм, че Втората конференция на високо равнище, посветена на сигурността в Черно море, ще има съществен принос към съвместните ни усилия за формулиране на конкретни препоръки за по-нататъшните стъпки за укрепване на сигурността в по-широкия Черноморски регион“, заключи министърът на външните работи.

 

В рамките на форума министър Димитров проведе срещи с Микола Точицкий, заместник-министър на външните работи на Украйна и с д-р Тобиас Линднер, държавен министър във Федералното министерство на външните работи на ФРГермания.

В откриването на конференцията, която е организирана съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна), участие взе и министърът на отбраната на Република България Атанас Запрянов. С предварително записани видеообръщения се включиха и Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа и Луис Алмагро, генерален секретар на Организацията на американските държави.

СНИМКА: МВнР

Във Втората конференция по сигурността в Черно море тази година участват делегации от 42 държави и 8 международни организации.  Участниците във форума обсъждат днес в София последните събития в областта на сигурността в региона на Черно море, последиците от продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна и по-нататъшните стъпки за укрепване на сигурността в региона.

СНИМКА: МВнР

Форматът на Международната Кримска платформа бе учреден в Киев на 23 август 2021 г. по инициатива на Украйна и под патронажа на президента Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. Ползва се със силната подкрепа на ЕС и европейските държави-членки, САЩ, както и други партньори, и има за цел деокупация на Крим чрез насочване и координиране на усилията на международната общност за разрешаване на въпроса, свързан с незаконната анексия на полуострова от Руската федерация.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
660 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:33

1
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­и­ ­­­м­­­о­м­­и­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­­и­­­ ­­о­­­ч­­­а­к­­­в­а­­т ­-­ X­1­­­8­­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини