МВнР: Работим по случая с пожара в Солинген, при който загинаха четирима български граждани

  • 06 април 2024 21:38

  • 1319
  • 2
МВнР: Работим по случая с пожара в Солинген, при който загинаха четирима български граждани
© МВнР

Министерството на външните работи (МВнР) на Република България работи по случая с тежкия пожар в германския гр. Солинген на 25 март 2024 г., при който загинаха четирима български граждани, а други трима пострадаха, още от постъпването на първоначалната информация за тежкия инцидент, съобщава на сайта си от МВнР във връзка с публикации в медии и социални приложения относно пожара.

Генералното консулство на България във Франкфурт, посолството на страната ни в Берлин, както и почетният консул на България в провинция Северен Рейн-Вестфалия Вернер Йостмайер са в постоянен контакт с местните власти още от първите дни след трагичното събитие с цел изясняване самоличността на жертвите и обстоятелствата, довели до тяхната смърт.

Въпросът за необходимостта от бързо разследване на причините за пожара беше поставен и от посланика на България в Берлин Григор Порожанов в рамките на двустранна среща във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия. Изразена е готовност за съдействие и по линия на полицейското сътрудничество, посочват от МВнР.

Пеевски призова МВнР да разследва пожара в Германия, при който загинаха български турци

След отправено официално запитване от страна на Генералното консулство на България във Франкфурт до компетентните местни власти, на 27 март 2024 г. беше получена информация от кметството на гр. Солинген, в която се посочва, че прокуратурата разследва тежък пожар, при който са загинали четирима граждани, като вероятно се касае за умишлен палеж. Поради засиления обществен интерес, разследващият прокурор по случая г-н Хериберт Калуне-Гебхард обяви публично същия ден, че на този етап няма данни престъплението да се дължи на ксенофобски подбуди.

Българската дипломатическа мисия в Берлин беше официално уведомена за самоличността на жертвите на 4 април 2024 г., когато бяха получени издадените от местните власти актове за смърт. Загиналите български граждани са четирима, сред които и две малолетни деца. С помощта на криминалната полиция на гр. Солинген бяха установени и останалите пострадали при пожара български граждани – младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни представителство е в постоянен контакт с болничното заведение, в което те се лекуват, съобщават от МВнР. 

Очаква се следващата седмица да бъде разрешено тримата пострадали граждани да бъдат посетени от българския консул с цел оказване на необходимото съдействие и подкрепа. До този момент от близките на загиналите или на пострадалите български граждани не е постъпвало искане за съдействие към българските дипломатически мисии в Германия, информират от МВнР.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1319 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:58

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­­и­­­ ­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­е­­­т­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­ч­­­а­к­­­в­­а­­т ­­­-­ X­­1­­8­­.­­F­­­U­N

2024.04.06 | 22:28

1
КВО РАБОТИТЕ , БЕ , НЪЛЬ ВИДИМ , ЧЕ НЕ МОЙТЕ ОТ 35 ГОДИН ДА СИ БРЪКНЕТЕ У ГЪ ЗО ДАЖЕ.

Добави коментар

Водещи новини