НС отхвърли на първо четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите

  • 10 април 2024 15:54

  • 296
  • 1
НС отхвърли на първо четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите
© Булфото (архив)

Народното събрание отхвърли разглеждания на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от народния представител Росен Костурков от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Законопроекта подкрепиха 49 народни представители - от ПП-ДБ, 81 гласуваха „против“, а 31 - с „въздържал се“, предаде БТА. 

Със законопроекта се даваше възможност за преработката на индустриален коноп у нас, освен отглеждането на растения. Предвидено бе растенията от рода на конопа (канабис), предназначени за производство на продукти без психоактивно действие, да се извършва след издадено разрешение от министъра на земеделието. 

В свое становище Министерството на здравеопазването отбелязва, че приемането на законопроекта ще доведе до законово регламентиране на свободното използване на конопа. 

В Германия вече законно можеш да се "напушиш" с канабис

Позицията на Министерството на земеделието също е, че не подкрепя законопроекта. Отбелязва се, че земеделските стопани, отглеждащи коноп, няма да получат подпомагане, ако съдържанието на тетрахидроканабинол в него не съответства на посоченото в Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г., според който не е разрешено използването на сортове конопени семена с над 0,3 тегловни процента на тетрахидроканабинол. В становището е посочено, че преработката на растенията коноп не е от компетенциите на Министерство на земеделието. Отбелязано е също, че националното законодателство следва да бъде съобразено с европейското право, но предложеният законопроект не постига тази цел.

От Агенция „Митници“ оценяват като неприемливо въвеждането на концентрационна граница на тетрахидроканабинол от 1%, под която конопът няма да бъде квалифициран като наркотично вещество. Заявяват, че изменението ще освободи от контрол разпространението на дребно и употребата за пушене от физически лица на конопа и неговите деривати със съдържание под 1% тетрахидроканабинол. Отбелязват липсата на мерки за контрол и липсата на капацитет в лабораториите за изследване на наркотични вещества, съответно на финансов ресурс за увеличаване на този капацитет. Определят промените като скрита легализация на конопа (марихуаната) и неговите продукти и настояват законопроектът да се подложи на експертно и обществено обсъждане в Националния съвет по наркотичните вещества, тъй като с него се променя радикално политиката в областта на противодействието на наркотичните вещества. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.10 | 20:20

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини