Васил Терзиев: Хората трябва да започнат да гледат на боклука като на суровина от материали, които се рециклират

  • 10 април 2024 13:13

  • 334
  • 2
Васил Терзиев: Хората трябва да започнат да гледат на боклука като на суровина от материали, които се рециклират
© Нова телевизия

Ще стане и при нас, но е процес. Това изисква много работа с фирмите. Много неща са навързани. Целта е точно това – да плащаш справедливо, спрямо това, което изхвърляш, да се рециклира максимално много и да не гледаш на боклука като боклук, а като на суровина. Суровина от материали, които се рециклират, суровина, която се гори, всичко друго, но не и да го заравяш – това, което безотговорно се е случвало години наред. Това каза на брифинг кметът на Столична община Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите.

„От началото на мандата ни темата за боклука присъства нон-стоп. Извадихме факти. Посетихме завода. Разказахме за много от проблемите. През останалото време сме обвинявани, че фактите не били такива, че нещата не се правели, както трябва. Тук сме, за да си поговорим за пореден път за това какво се случва в завода за боклук. Бяхме обвинявани, че говорим неверни факти и плашим хората за това колко бързо щял да се изчерпа капацитета на депото. Направихме проучване, което показва, че капацитетът ще се изчерпа до 20-28 месеца, което за този завод, който ГЕРБ казаха каква гордост е, значи следното: съоръжение с капацитет 21 години експлоатационен срок ще бъде запълнено за около 9 години“, обобщи той.

Столичният кмет гарантира, че качеството на произведения от завода RDF ще се подобри, като до края на годината напълно неизползваемият боклук ще падне до под 10%. До момента произвежданият RDF бил мокър и нямал купувачи, обясни Терзиев.

ЕК изисква 53% от отпадъците да са рециклирани, у нас е така, но само по документи

„Значително по-високо е качеството, за което вече има интерес. Системните проблеми се решават, заводът се оздравява на ежедневна база. Качеството на RDF в момента отговаря на абсолютно всички изисквания и показатели, които са по изискванията на клиентите и неговото изграждане. По този начин изпълнихме една част от поетите ангажименти за стабилизиране на работата на завода и поетапно подобряваме качеството“, каза от своя страна Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на ОП "Столично предприятие за третиране на отпадъци".

Той показа справка, от която се вижда, че на фирмите, които са извършвали сепариране, е платена сумата от 13 677 408 лв., а от тяхната дейност общината реално е „получила едва 353 179 лв. и 32 ст.

„До този момент икономията, която сме направили, е само от администрация, която е била изкуствено ангажирана в завода. Тя се изразява парично в близо 3 милиона лв. годишно“, уточни Савов. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
334 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.10 | 23:05

2
Точно така гледаме на боклук като вас!

2024.04.10 | 21:46

1
И какво да правят хората с болкука глупако ? Да си го събират в мазето ли?

Добави коментар

Водещи новини