Инспекторатът към ВСС проверява 10 съдии и прокурори за неприемливо поведение

  • 09 април 2024 14:16

  • 1620
  • 4
© Novini.bg

На 8 март т.г. се самосезирахме за извършване на проверки за почтеност, оказване на влияние, накърняване престижа на съдебната власт на 10 съдии и прокурори, за които в медийни публикации в последно време се говори за неприемливо поведение, съобщи главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 287

Тя каза това по време на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов.

Точкова добави, че анализ на информацията в имуществените декларации в периода 2016 – 2022 г. не е установил разлика между доходите и разходите на магистратите, които ще се проверяват, и свързаните с тях лица. Изпратен е сигнал до Националната агенция "Приходи" и Комисията за противодействие на корупцията срещу магистрат, за несъответствие между имуществено състояние и подадената от него декларация, която надвишава 10 хиляди лева. Магистратът е близък до съдружник на Мартин Божанов, с когото са ползвали един и същи офис. На магистрата е извършена и проверка за почтеност.

Комисията за Нотариуса ще изслуша петима магистрати

Точкова съобщи още, че прокуратурата е допуснала инспектори да се запознаят с материалите по досъдебното производство срещу Мартин Божанов във връзка с извършваните от тях проверки. Това се е случило, след като прокуратурата е съобщила публично, че има данни за магистрати, свързани с "SS" клуб и Божанов.

По време на заседанието днес ще бъдат изслушани още прокурор Константин Сулев и съдия Георги Ушев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1620 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:51

4
❤️ Г­­о­р­­е­­щ­­­и­­­ ­­м­о­­­м­и­­ч­е­­т­­­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­­­ч­а­­к­­в­­а­­т ­­­-­­­ X­1­­­8­­.­F­­­U­­­N
квичат свинете от ПП/ДБ

2024.04.09 | 16:13

3
Квичат свинете от ПП/ДБ. Квичат от страх и ужас защото са до шия в говна. Швестера, ХараКиро, Дамаджаната, Ристьо Мазника и лъжливия Гном са се наакали от шубе щото комисията на чалгопитека тошко Африкански ще им еВе мамата.
Гост

2024.04.09 | 15:43

2
Дрън, дрън!

2024.04.09 | 15:26

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини