Мария Габриел: Днес нашата външна политика трябва да се справя с всички предизвикателства

  • 08 април 2024 14:30

  • 719
  • 9
©

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и професор Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, представят проект на външнополитическа стратегия на България.

Документът е изготвен след широко експертно и обществено обсъждане.

Стратегията има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба.

"Бяхме водени от вашите идеи, предложихме иновативни идеи. Откривахме и преоткривахме българските ценности. Благодаря за неуморния труд и хубавите идеи, аз бях сигурна, че ще стигнем до този момент, въпреки че беше трудно. Благодаря на всички, които допринесоха външнополитическата стратегия да живее".

Проект за външнополитическата стратегия на България предстои да представят Мария Габриел и проф. Фотев

Това заяви в началото на събитието Мария Габриел.

Това е първият по рода си документ, отбеляза Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Днес нашата външна политика трябва да се справя със сложни задачи, да намира решения за укрепване на стабилността, сигурността и сътрудничеството в Европа и в световен мащаб, посочи Габриел.

Тя отбеляза, че диалогът и дипломацията са най-надеждните способи за постигане на консенсус. Те са и мостът за едно по-предвидимо международно планиране и преговори за сигурен, стабилен свят, посочи Габриел.

Тя подчерта, че несигурността в днешния многополюсен свят изисква да се инвестират много повече усилия за справяне със заплахите и за гарантиране на сигурността на нашия народ и държава. Габриел подчерта, че изработването на външнополитическа стратегия се е наложило като необходимост, отчитайки предизвикателствата пред външната политика на фона на руската агресия срещу Украйна, разрушаването на архитектурата за сигурност в Европа, посочи Габриел.

Един такъв документ ще бъде важен за България и ще ни направи един достоен партньор на Европа и свободните и демократични нации.

"За нас е много важно да продължим да защитаваме правата на нашите граждани", обясни още тя.

"Още когато бях поканен да участвам, аз нямах никакви колебания. Как министър Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова успя да направи един борд с изключителни хора, просто нямам обяснение затова, президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и др. Всички работихме с една такава много силна вътрешна мотивираност, с душа и сърце". Това каза професор Георги Фотев.

"В момента се намираме в една ужасяваща турбуленция в света и затова ни е нужна тази външнополитическа стратегия. Изправени сме пред много големи проблеми. Ако нямаме такава стратегия, ще изпаднем в още по-големи проблеми", допълни проф. Фотев.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
719 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.04.08 | 14:34

1
da bre grobarska metreso znaem za tvoiata vanshna politika tia ni dovede 6000 arabski ubiici da gi hranim
ПОЛИТИКА СЪГЛАСУВАНА ПЪРВО С

2024.04.08 | 14:55

2
КОЛХОЗНАТА С ВИНЯ МРЪСНА И СЪРБИЯ!

2024.04.08 | 15:03

3
Кое беше това недоразумение, което гласува против оръжейното ембарго срещу Израел?
ОРАТОРИЯ ЗА плюнката Коста лайнеца

2024.04.08 | 15:04

4
МИНИСТЪРЪТ НА МВР Е ОТКАЗАЛ НА КИРИЛ ПЕТКОВ ДА НАЗНАЧАВА В МВР ХОРА ПОСОЧЕНИ ОТ КИРИЛ ПЕТКОВ ... , ЗАТОВА КИРИЛ ПЕТКОВ ИСКА ОСТАВКАТА НА КАЛИН СТОЯНОВ .... , ТЪЪЪПИЯ КИРИЛ ПЕТКОВ Е НАРКОМАН ....
kakwi

2024.04.08 | 15:06

5
каква външна политика ма кранто недоклатена??? позор са тия помияри и тая мастия

2024.04.08 | 15:29

6
ИЗХОД ОТ КРИЗАТА В ТРИ СТЪПКИ: ОСТЪР ЗАВОЙ КЪМ БРАТСКА РУСИЯ, НАПУСКАНЕ НА ФАШИСТКИЯ АЛИАНС И ЕВРОГЕЙСКА ЕВРОПА, ЗАЕВЯВАНЕ ЧЛЕНСТВО В БРИКС.

2024.04.08 | 17:11

7
ИЗХОД ОТ КРИЗАТА В ТРИ СТЪПКИ: ОСТЪР ЗАВОЙ КЪМ БРАТСКА РУСИЯ, НАПУСКАНЕ НА ФАШИСТКИЯ АЛИАНС И ЕВРОГЕЙСКА ЕВРОПА, ЗАЕВЯВАНЕ ЧЛЕНСТВО В БРИКС.

2024.04.08 | 17:36

8
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

2024.05.25 | 07:54

9
❤️ Г­­о­­­р­­е­щ­и­­ ­м­о­­­м­и­ч­­е­­т­а­­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­ч­а­к­­в­а­­т ­­-­­ X­­1­8­­.­­­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини