Доц. Спас Ташев: Иван Иванов е най-заслужилият кмет на София

  • 05 април 2024 15:58

  • 611
  • 0
Доц. Спас Ташев: Иван Иванов е най-заслужилият кмет на София
© бнт

Доц. д-р Спас Ташев е ръководител  на департамент „Демография“ в ИИНЧ-БАН, а също така преподава в Катедра „Национална сигурност и публична администрация“ при Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград.

Качвам тази важна позиция като контрапункт на призива на Бойко Борисов към общинските съветници от ГЕРБ да не подкрепят предложението за изграждане на паметник на инж. Иван Иванов - най-заслужилия кмет на София. Изненадан съм, че все още Б. Борисов не е призовал общинските съветници от ГЕРБ да започнат процедура по преименуване на сегашния булевард "инж. Иван Иванов" например на "Партизански отряди" или "Тодор Живков". Изненадан съм, че Б. Борисов все още търпи в София един от най-големите булеварди да се нарича "цар Борис III Обединител" и същият този обичан от народа цар да има паметник в Борисовата градина!

Накъде вървиш, Българийо?

Сн. уикипедия, Инж. Иван Иванов

ПОЗИЦИЯ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ“ ОТНОСНО

ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ В СОФИЯ

В последните два дни на дневен ред отново излезе въпросът за изграждането на паметник на инж. Иван Иванов, кмет на София в периода 1934 – 1944 г. С изненада установихме, че определени политически и обществени организации и лица се противопоставят на идеята, аргументирайки се със спекулативни твърдения за личността и възгледите на инж. Иванов, обвинявайки го в антисемитска позиция и реторика. С тези аргументи те изграждат тезата, че подобна личност не заслужава поставянето на паметник.

Като организация, чиято мисия е да съхранява и популяризира родното минало, ние от сдружение „Българска история“ имаме изострена чувствителност към налагането на една историческа несправедливост.

Атаката срещу инж. Иванов е проява на грубо поругаване на паметта на човек, който работи неуморно за просперитета на българската столица.

Инж. Иван Иванов е кмет в едно от най-турбулентните десетилетия на нашата история. Във времето си на този пост инж. Иванов се утвърждава като безспорно най-успешният градоначалник в историята на София. Още преди да стане кмет, той има основна роля за изграждането на Рилския водопровод, който и днес снабдява столицата с чиста вода, едно безспорно удобство дори и в нашето съвремие.

Ще припомним, че по време на неговото управление близки до София села са присъединени към Столична община (сред тях Надежда, Красно село, Слатина, Княжево, Драгалевци и др.), открита е столичната баня „Мария Луиза“, тръгват първите тролейбус и автобус, завършени са сградите на Народната банка и Съдебната палата, открит е паметникът на патриарх Евтимий, а самият инж. Иванов прави цялостна финансова и административна реорганизация на Столична община, включително открито публикуване на нейните разходи, прекратява неизгодна концесия за електричество и е отговорен за цялостното облагородяване на столицата.

През 2022 г. издадохме книгата „Некоронования цар на София – инж. Иван Иванов“, с автор Снежана Ракова, в която много ясно са показани неговите дела в полза на столицата. Трудът се основава на огромен обем от документи, свидетелства, кореспонденции, сред които и личният архив на кмета. С негова помощ всеки един човек, дори напълно незапознат с личността на Иван Иванов, може да се убеди в неговите качества.

Инж. Иван Иванов е назначен на поста кмет на София през 1934 г. и се задържа на него заради своя безспорен професионализъм. Той не е партиен член

и е назначен в качеството си на експерт и хидроинженер от световна величина. Колкото до обвиненията в антисемитизъм, доклад на немските служби ясно споменава как той никога не е бил техен „любимец“ по простата причина, че те знаят за неговото до известна степен отрицателно становище спрямо националсоциализма.

Освен това инж. Иванов не членува в съществуващите обществени организации от периода на Втората световна война, които имат открити симпатии към Хитлер и идеите му. Заслужава да се отбележи и отсъствието на антисемитизъм в обвинителния акт на инж. Иванов от Народния съд, сам по себе си един достатъчно показателен факт.

Трябва да се направи следното важно разграничение – като кмет на София той не разполага с правомощията собственоръчно да определя държавната политика,

дори да не е съгласен с нея. Показателно за отношението към личността му от властта е неговата несменяемост при кабинетите на Иван Багрянов и Константин Муравиев, които повеждат курс за прекъсване на съюзническите отношения с Германия, излизането от войната и сближаване със Западните съюзници. Оставаме озадачени пред това как тези правителства ще търпят начело на столицата да стои човек, който е привърженик на националсоциализма.

Освен това опитите да се изведат определени протоколни изяви на кмета не могат да се вземат като доказателство за отношението му към Третия райх и неговата политика. За сравнение могат да се посочат и други прояви от протоколно-церемониален характер като например приветствените слова към съветската делегация и дадената вечеря на футболисти от Спартак Москва, пристигнали в София за двубои срещу Славия през август 1940 г. Очевидно е, че от това не могат да се правят заключения за неговата симпатия или антипатия спрямо Съветския съюз.

Убедени сме в заслугите, които инж. Иванов има за развитието на столицата ни и в неоснователността на обвиненията по негов адрес.

Призоваваме хората, от които зависи окончателното вземане на решение за поставянето на паметника – представителите на СОС, начело с временния председател Цветомир Петров, да проявят здрав разум и да не позволят дългогодишните усилия най-успешния кмет на София да бъде почетен подобаващо да бъдат напразни.

Припомняме, че идеята за негов паметник е на дневен ред още от 2011 година, като решението за изграждането му вече е взето от предишен състав на Столичния общински съвет, а през 2021 година е избран и изпълнител на паметника. Единственото решение, което остава да бъде взето е това за поставянето на вече готовия паметник, на мястото, което е избрано от направление „Архитектура и геодезия“ – до някогашния стадион „Юнак“, където през 1933 година на специална церемония бликва водата от Рилския водопровод.

София, 05.04.2024 г.

ИВАН КЪНЧЕВ

председател, сдружение „Българска история“

МАРИО МИШЕВ

член на управителния съвет, сдружение „Българска история“

Последвайте канала на

Аделина Делийска
611 0

Свързани новини

Водещи новини